TV der bevæger dig

Nye fly støjer dobbelt så meget: Et offer, vi må bringe

Naboer risikerer støjgener fra nyt kampfly

Støjzonerne omkring Skrydstrup.

1 af 2

De nye kampfly, F-35, som Danmark har besluttet sig for, støjer dobbelt så meget som de nuværende F-16. Det kan blive et problem for naboerne til flyvebasen.

- Det kan blive det offer, vi må bringe bringe for at bevare de – rigtigt mange – arbejdspladser, siger Jesper Petersen, S, til TV SYD.

I dag ligger næsten alle beboelseshuse uden for en grænse, hvor støjniveauet højst må være 50 decibel. Det ligger pænt under Miljøstyrelsens max-grænse, som er 80 dB.

Men undersøgelse viser, at de kommende F-35’ere, som er større og tungere end F-16, larmer op til dobbelt så meget.  Tæt ved flyene kan støjen nå op til 121 dB.  Det er næsten 20 dB mere end F-16. Og når dB-tallet vokser med 10, er der altså tale om en fordobling. Fordi det er en logaritmisk skala.

- Vi har god tid til at klare støjproblemerne, siger forsvarsminister Peter Christensen til TV SYD i dag. De første fly kommer først i 2021.

Begge politikere erkender, at de nye fly støjer mere. Det skyldes de større og stærkere motorer.

I Norge, som har bestilt F-35-fly, forventer forsvaret at skulle bruge en milliard (norske) kroner på at købe 175 nabohuse og støjisolere 800 andre.

Jesper Petersen svarer på spørgsmålet om, hvem der skal betale for støj-problemerne: Kommunen eller forsvaret.

- Som jeg er orienteret holder de nye fly – selv om de støjer mere – det eksisterende grænser for støjbelastningen   Men for folk i området kan det føles voldsomt, og det kan blive en del af diskussionen, om de skal kompenseres.

 

 

02:03

Jesper Petersen, S, og forsvarsminister Peter Christensen, V, om støjgener.

Luk video

 

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden