TV der bevæger dig

Politikere i strid om pige

00:37

Egtved-pigen, som har bragt to Vejle-politikeres blod i kog...

1 af 2

To politikere i Vejle Kommune er kommet i åbent skænderi om Egtved-pigen. Eller rettere skulpturen af hende, som har stået ved Nybjerg Mølle siden 1960.

Skulpturen er sendt på auktion - og det har fået Dansk Folkepartis Holger Gorm Petersen til at kræve, at kommunen køber skulpturen og flytter den til det gamle rådhus i Egtved.

I en pressemeddelelse antyder han, at kulturudvalgets formand ikke gør noget for at sikre skulpturen, som er sat til salg på Bruun Rasmussens Auktioner.

Presser prisen op

De ord har tilgæld fået udvalgsformanden, den konservative Dan Arnløv Jørgensen, til at fare i flint:

- Holger Gorm er udmærket klar over, at kommunen arbejder på sagen. Det eneste han får ud af sin kampagne er at presse prisen op.

Holger sætter åbenbart personlig profilering over hensynet til skatteydernes penge. Det finder jeg trist.

Mange følelser

Holger Gorm Pedersen frygter, at skulpturen er på vej væk fra egnen. Derfor har han i dag bedt borgmesteren om at få gang i forhandlingerne med ejeren af Nybjerg Mølle. Det er ham, som ejer skulpturen. Og da han skal flytte fra ejendommen er den sat til salg via Bruun Rasmussens Auktioner.

Vejle Museerne er ikke interesseret i at købe skulpturen. Den har ikke nogen arkæologisk eller kunsthistorisk værdi, lyder argumentet.

- Der er rigtig mange følelser på spil for mange borgere, hvis Egtvedpigen skulle havne et tilfældigt sted i Danmark. Det ville for mange være det samme som, hvis Jellingestenene kom på auktion og havnede på Bornholm, siger Holger Gorm Petersen.

Mølleejer betalte

Bronzeskulpturen af den unge pige er skabt af Johan G.C. Galster på initiativ af Danske Kvinders Beredskab. Historien fortæller, at organisationen ikke havde penge nok til skulpturen, men så tilbød den daværende ejer af Nybjerg Mølle at betale - mod at skulpturen skulle stå ved møllen lidt uden for Egtved på vejen til Billund.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden