TV der bevæger dig

Provokation: Hvad rager Sydslesvig dig?

Plakaten til De danske Årsmøder i Sydslesvig.

Generalsekretær Jens A. Chrsitiansen, Slesvigsk Forening: Årsmøde-tema skal provokere.

Fra sidste års møder i Sydslesvig.

1 af 3

Årsmøderne i Sydslesvig skal provokere mindretallets medlemmer og gæsterne nordfra til at tænke over tilhørsforholdet.

”Sydslesvig – hvad rager det dig?” står der på plakaterne. Det skal give de ca. 20.000 gæster til 40 folkemøder noget at tænke over.

- Vi vil tvinge dem til at forholde sig til mindretallet og dansk sprog, kultur og identitet, siger generalsekretær Jens A. Christiansen, Sydslesvigsk Forening, til TV SYD. Mottoet lægger op til, at man tænker på i hvilket fællesskab, man indgår. Det gælder jo ikke mindst unge.

- Det er vigtigt også at kunne tydeliggøre sine egne kulturelle rødder og sin egen kulturprofil. Netop for at kunne række hånden ud mod andre kulturer, tilføjer han.

Kongehuset er repræsenteret ved årsmøderne af grev Ingolf fra Egeland i Øster Starup.

Tre danske ministre, ambassadøren fra Berlin og en lang række folketingsmedlemmer deltager i årsmøderne, som blev indledt fredag aften.

Og også den tyske side er godt med, idet både ministerpræsident Torsten Albig og landdagspræsident Klaus Schlie fra Kiel samt forbundsregeringens mindretalskommitterede (med rang af viceminister) Hartmut Koschyk fra Berlin har tilsagt deres komme, oplyser Slesvigsk Forening.

Årsmøderne kulminerer med de store friluftsmøder søndag i Flensborg, Slesvig og Husum.

Møderne arrangeres af kulturforeningen Sydslesvigsk Forening med bred medvirken af alle organisationerne i det danske mindretal i Sydslesvig.

 

 

02:07

Generalsekretær Jens A. Christiansen om årets tema for årsmøderne: Sydslesvig - hvad rager det dig?

Luk video

 

 

Årsmøder for 92. gang

Det første årsmøde i Sydslesvig fandt sted i 1921, året efter grænsedragningen i 1920. Tre årsmøder aflystes siden. Møderne i denne weekend er altså nr. 92.
Ud over at være synligt tegn på sydslesvigernes danskhed har de danske årsmøder altid været et mødeforum mellem danske fra Sydslesvig og danske fra Danmark.

Over 40 møder i alt

Alt i alt afvikles der fredag, lørdag og søndag 10.-12. juni over 40 danske årsmøder i Sydslesvig, i Flensborg-området alene 15, i år centreret om »Sydslesvig - hvad rager det dig?«

Weekenden byder derudover på et bredt rammeprogram med småmøder, koncerter o.a.
Ved årsmøderne mødes traditionen tro danske sydslesvigere med danskere nordfra til fest og skæg men også
til alvors tale og uddybning af venskaber.

Årsmøderne rummer foruden taler, underholdning og samvær en del musik og sang ved solister og kor, gymnastikopvisninger, FDF/FPF-orkestre og andre orkestre fra Sydslesvig og Danmark - og optog med Dannebrog i spidsen.
 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden