Sønderjysk Stauning fejret i dag

For 150 år siden blev H.P. Hanssen, en af de største sønderjyske politikere gennem tiden, født. I den anledning blev en mindesten i dag genindviet i Haderslev.

Selvom det er er 75 år siden H.P. Hanssen døde, bliver han stadig husket og fejret som sønderjysk førstemand, der fik afgørende indflydelse på genforeningen og på den grænse mellem Danmark og Tyskland, der er gældende i dag.

Mindesten genindviet

Den 14. juni 1914 afholdte de dansksindede nordslesvigere det sidste årsmøde på arealet omkring Parkvej 27 i Haderslev. Mødet samlede 10.000 deltagere og H.P. Hanssen holdt tale. Han var fortaler for danskhedens overlevelse på trods af, at landsdelen var under tysk styre. I dag er området kendt som Genforeningskvarteret.

I mange år har en mindesten stået gemt og glemt på området men i dag blev mindestenen rykket ud til vejen og forsynet med en ny informationstavle.

Markering i hele Sønderjylland

Senere på dagen fortsatte markeringen med en udstilling om H.P. Hanssen på Landsarkivet i Aabenraa, og senere stod Historisk Samfund for Sønderjylland for en række foredrag om den betydningsfulde sønderjyde på Folkehjem i Aabenraa.

Det er Grænseforeningen, Sprogforeningen, Sønderjydsk Skoleforening og Museum Sønderjylland som står bag markeringen.