TV der bevæger dig

Solceller på hjul skal gøre byggepladser grønnere

00:44

Sådan ser de mobile solceller ud. Foto: Louise Mathilde Johnsen, TV SYD

1 af 2

En byggeplads i Esbjerg får leveret strøm fra et mobilt solcelleanlæg. Det skal gøre det billigere og grønnere at bygge.

Kraner, skurbyer og værktøj gør de danske byggepladser til store energislugere, og det betyder, at byggebranchen er en af de store udledere ad CO2.

Men nu skal mobile solceller hjælpe byggeriet med at mindske strømforbruget. På en byggeplads i Esbjerg har de sat hjul på solcellerne ved byggeriet af Rambølls nye domicil.

Normalt er solceller ellers fast monteret, men entreprenøren Casa har ønsket at teste et mobilt solcelleanlæg.  

- Vi har valgt at gøre det som et forsøg på at se, om vi kan bidrage med noget strøm til byggepladsen, siger Allan Ernstsen, der er byggeleder ved Casa, til TV SYD og forklarer, at udover de miljømæssige fordele, så kan det spare dem penge:

- Det er sådan, en byggeplads bruger rigtig meget strøm, så hvis man kunne få et solcelleanlæg, som kunne hjælpe med at bidrage og holde omkostningerne nede på strømforbruget, så var det en rigtig god idé.  

Forsøgsanlægget i Esbjerg kan levere 12.000 kilowatt, eller hvad der svarer til omkring 20 % af byggepladsens strømforbrug.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden