Spil dansk-ugen sparket i gang i toget til Esbjerg

I dag begyndte spil dansk-ugen. Overalt skrues der op for den levende musik. I den forbindelse sætter TV SYD i denne uge fokus på musiklivet i Syd- og Sønderjylland. Vi begynder i toget mellem Nørre Nebel og Esbjerg.

Der synges, spilles, lyttes og danses stadig til musik. Men på fire år er salget af cd'er og lp'er faldet fra 45 til 11 procent af musikselskabernes omsætning. I stedet får vi vores musik fra internettet, og det får musikerne ikke meget ud af. 

Sammen med et presset koncert-marked betyder det, at færre musikere kan leve af at spille musik. 
Mandag morgen tog vi morgentoget fra Nørre Nebel til Esbjerg, sammen med to morgenfriske musikere, som spillede for passagererne.  

Spil dansk ugen begyndte i toget mellem Nr. Nebel og Esbjerg
Spil dansk ugen begyndte i toget mellem Nr. Nebel og Esbjerg
Foto: Esben Kock Jensen, TV SYD

Men hvor er alle drømmene, de drømte?

- Jeg drømte nok om at blive den vildeste til at spille på, ikke banjo, men på guitar i hele verden. Det fandt jeg ud af, at det blev jeg nok ikke. Eller at vi var mange, der havde den samme drøm om at blive verdens vildeste på guitar. Og at det nok ikke blev mig, fortæller Mads Brink Jørgensen, der er den ene musiker i toget.

Musikken er hele hans arbejdsliv. Men det er blevet sværere at leve af at spille musik: 

- Jeg underviser blandt andet i folkeskolen, hvor jeg underviser sammen med musiklærerne i folkeskolen. Og så underviser jeg på musikskolen i Varde vores talent-elever, som er under MGK, som er forskole til konservatoriet. 

200 dage på landevejen om året

For at tjene penge som musiker, så skal man på turné, og det er hårdt arbejde og næsten umuligt at leve af. 

Kasper Struck, er den anden musiker i toget. Han har regnet på, hvor meget man skal på landevejen, hvis man vil leve af at spille musik.

- Man skal spille i hvert fald 200 jobs om året. Og der er 365 dage. Det giver ikke ret mange fridage. Og det er edermaneme svært at få booket at band tirsdag aften. For hvem skal høre på det?

Både Mads og Kasper kombinerer deres koncerter med at undervise børn og unge i at spille. 

Musikbrancen er i forandring

Musiker Perry Stenbäck oplever det samme som sine to kollegaer i toget mellem Nørre Nebel og Varde. Selvom han er en annerkendt musiker med masser af uddannelse, koncerterfaring og Grammy-priser i ryggen, oplever også han, hvor svært det er at leve af at være musiker i dag.

En af grundene er, at musikere ikke længere tjener penge på salg af musik via plader, cd eller streaming. Branchen er i forandring alle ved, den tid med penge fra rettigheder er ovre.

Hør Perry Stenbäcks bud på, hvordan musikere skal overleve i fremtiden.