TV der bevæger dig

Tjek dit CPR-nummer

Du bør tjekke om dit CPR-nummer ligger frit tilgængeligt på nettet. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD.

Ligger dit CPR-nummer på nettet – og er der nogen, der allerede har været i gang med at misbruge det? Find ud af det sådan her.

Thomas Damgaard Sørensen opdagede først, at nogen misbrugte hans CPR-nummer, da hans læge fattede mistanke om at noget var galt.

En ukendt kvinde havde brugt CPR-nummeret til at få udskrevet recepter på smertestillende medicin i Thomas Damgaard Sørensens navn.

Misbruget betyder, at Thomas Damgaard Sørensen nu står registreret med sygdomme, han aldrig har haft: tarmkræft og brækkede ribben.

Det kan få særdeles uheldige konsekvenser, hvis nogen får fat i dit CPR-nummer og giver sig til at misbruge det på samme måde som den kvinde, der skaffede sig medicin ved at påstå, at hun var Thomas Damgaard Sørensens kone og kæreste – eller ved at købe varer eller optage lån i dit navn.

Desværre er det relativt let, at skaffe sig adgang til vores CPR-numre, og derfor er der god grund til at holde øje med, om noget tyder på, at nogen misbruger det.

Har du været ude for det samme som Thomas Damgaard Sørensen uden at vide det? Sådan kan du tjekke det:

  • Tjek det fælles medicinkort. Her kan du se recepter, der er udstedt i dit navn to år tilbage og du kan se hvilken læge, der har udstedt recepterne. Hvis du ikke kan genkende recepterne kan der være tale om misbrug kan du bruge denne formular.
     
  • Tjek sundhedsportalen. Her kan du se dine sundhedsdata og du kan også se, hvornår en læge har været inde over dine sundhedsdata.
     
  • Tjek søgemaskiner som Google, Bing og Yahoo. Hvis du taster dit navn og din fødselsdato (de første seks cifre i dit CPR-nummer) ind i søgemaskinen, kan du se, om dit CPR-nummer ligger åbent tilgængelig i søgeresultater på internettet. Kilde: Forbrugerrådet TÆNK
     
  • TV 2 lavede i 2014 en søgemaskine, du kan bruge til at tjekke, om dit CPR-nummer ligger frit fremme på nettet. Søgemaskinen blev lavet, da en sikkerhedsbrist i CPR-kontoret under Økonomi- og Indenrigsministeriet i september 2014 resulterede i læk af 900.000 danskeres CPR-numre. Tjek om dit CPR-nummer ligger på nettet her
Se mere
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu