Virksomheder går sammen om at udvikle ny bilmotor

Tre virksomheder i Horsens og Hedensted, ECOmove, Insero E-Mobility og Eltronic Solutions, er gået sammen med to københavnske firmaer og Aalborg Universitet om at udvikle et nyt motorsystem til el-biler, brintbiler og hybridbiler.

Den spirende bilindustri i Horsens og omegn udspringer af Insero Horsens-fonden, som blev oprettet i 2008 i en fusion mellem det tidligere elselskab Energi Horsens og energiselskabet NRGI i Aarhus.

Fonden har giver næring til nye virksomheder som nu tager det afgørende skridt for at blive leverandører til fremtidens bilindustri i hele verden.

De vil udvikle nye el-motorer, som både er mere energi-effektive og har større ydeevne end de kendte. Dertil kommer et dæmpningssystem til hjulophængene, som kan genindvende energi.

De nye motorer skal bygges ind i bilernes hjul. Det betyder, at bilerne skal have to eller fire motorer alt efter, om de skal trække på to eller fire hjul.

Længere rækkevidde

Udviklingsarbejdet skal være med til at løse det alvorligste problem med el-biler, nemlig at de har en lav rækkevidde på en optankning. Det første mål er, at de skal kunne køre 200 til 300 kilometer med fuld motorydelse på en opladning.

Udviklingsarbejdet foregår i regi af det nye projekt, CIPED (Compact Intelligent Powerful Electric Drivetrain for EVs), der er støttet af Energistyrelsen.

Projektet har sammenlagt et budget på 16,8 millioner kroner og Insero E-Mobility er projektleder.

Målet er, at de færdige produkter skal være klar produktion i 2017.

- Vi har i forvejen mødt interesse i bilindustrien, og vi satser på, at vi har et marked, når teknologien er udviklet, siger projektleder i Insero E-Mobility, Jens Christian Lodberg Høj.