Meteoritter er faldet ned over Jylland – findelønnen kan være 50.000 per gram

Foto: Emil Hougaard/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tre meteoritter er sandsynligvis landet omkring Grindsted. Men hvor kommer de fra? Og er de til at finde? Her er eksperternes svar på dine spørgsmål.

4. marts klokken 05.22 entrerede en meteor Jordens atmosfære med en fart på 21 kilometer i sekundet svarende til 65.000 kilometer i timen.

Modstanden i atmosfæren forvandlede den til en ildkugle, inden den brød op i mindre stykker - meteoritter.

Disse meteoritter er - hvis de har overlevet turen - faldet ned i et område omkring Grindsted og Sønder Omme.

De kan ikke kun lære os om universets historie - de kan også være mange penge værd. Faktisk kan et sjældent fund udløse en findeløn på op til 50.000 kroner per gram. 

Men hvordan finder man meteoritterne, og hvad er meteoritter overhovedet?

Det har TV SYD spurgt to eksperter om. 

Henning Haack, meteoritforsker ved Det nationale naturfagscenter i Sorø og Ole J. Knudsen, kommunikationsrådgiver ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Led i det rigtige område

Selvom det ser svært ud, så er der en mulighed for at finde dem, hvis mange leder. Men det afhænger fuldstændigt af, hvor de faldet ned.

I første omgang skal du lede i det rigtige område. 

Når vi ved, at meteoritterne er faldet ned over Grindsted-området, skyldes det, at der er kameraer rundt omkring i Danmark, Tyskland og Norge, som er sat op til formålet.

Kameraerne fangede lysglimt fra den store meteorit, mens den var 40-50 kilometer over jorden.

Kortet viser meteorittens bane ind gennem atmosfæren.

31 kilometer over jorden bremsede meteoritten i løbet af fire sekunder ned fra 65.000 kilometer i timen til 1.000 kilometer i timen. Her brød den op i tre mindre meteoritter.

Hvis meteoritterne ramte jorden, skete det med en kraft svarende til, hvis de var kastet fra 10. etage.

Kameraerne er netop sat op for at fange billeder af meteoritter. 

Ved at holde billederne fra Danmark, Norge og Tyskland sammen, kan man regne sig frem til, hvor meteoritterne kan være faldet ned.

Det tre meteoritter skal med 90 procents sandsynlighed findes i dette område. Den største af de tre skal ligge nærmest Grindsted, mens de mindre ligger mere nordligt. Foto: Lasse Lund Hansen

Så her er, hvad du skal gøre, hvis du vil prøve at finde dem. Nederst har vi samlet svarene på de oplagte spørgsmål om meteoritterne fra 4. marts.

Sådan finder du meteoritterne - og det skal du gøre, hvis du finder dem

  • Start med at undersøge de steder, hvor det er let at lede. Det kan være steder som fodboldbaner, veje, parkeringspladser og golfbaner. Derhjemme kan du også kigge i indkørslen, på taget eller i tagrenden. Det er straks sværere at lede i buske og skove.

  • Hold øje med sten der ser anderledes ud.

  • En meteorit vil typisk være mørkebrun eller sort. Og så vil den være glat og glasagtig i overfladen. Den kan også have små pletter af rust, fordi den har fået fugt. Hvis den er slået i stykker, vil den typisk være grålig og lidt kornet indeni.

  • Du kan tage en almindelig køleskabsmagnet med på din jagt. Jernmeteoritterne, der er dobbelt så tunge som sten, vil være magnetiske.

  • Hvis du finder noget, der kunne være en meteorit, skal du undgå at røre den, fordi det vil "forurene" den. Så tag en hundelortepose med til at håndtere den i. Pak den ind og beskyt den.

  • Hvis du er heldig og ender med at finde en meteorit, så må du ikke selv beholde den, da det er danekræ. Til gengæld kan du få en findeløn. De kan indleveres på Økolariet i Vejle eller et af de naturhistoriske museer i Aarhus og København.

God fornøjelse!

Kilder: Henning Haack, meteoritforsker ved Det nationale naturfagscenter i Sorø og Ole J. Knudsen, kommunikationsrådgiver ved Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

Meteoritter

1

Hvor stammer meteoritterne fra 4. marts fra?

Ifølge Henning Haack havde meteoritterne kurs mod Grindsted, og så kan man regne tilbage mod solsystemet. Udregningen af ildkuglesporet viser, at meteoritterne har været igennem asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter. Men det er teoretisk også sandsynligt, at der kan være stumper fra Merkur.

Ole J. Knudsen vurderer, at meteoritterne stammer fra bittesmå planeter, der blev tilovers for 4-5 milliarder år siden, hvor solsystemet blev dannet. De har kredset om solen og er så kommet i vejen for jorden nu.

2

Hvad er sandsynligheden for at finde dem?

Sandsynligheden for at finde meteoritterne er desværre ikke særligt store, siger Henning Haack. Men det er umagen værd, for det er jo vigtigt videnskabelig materiale, siger Ole J. Knudsen.

Mange af områderne omkring Grindsted er ikke søgbare, så hvis meteoritterne er landet der, vil det være fuldstændigt håbløst at finde dem. Det er søer, åløb og skove, siger Ole J. Knudsen.

3

Kan de ikke have gravet sig langt ned i jorden?

Ifølge Henning Haack kommer det an på, hvad meteoritterne rammer. Om det er blød jord, frossen jord eller en parkeringsplads.

Selvom de kommer flyvende med 21 kilometer i sekunder, når de rammer atmosfæren, så bremser de op, jo tættere på jorden de kommer.

Så svarer det til, at de bliver kastet fra 10. etage og flyver omkring 200 km/t. Så de kan både ligge i en tagrende, på en parkeringsplads eller have boret sig ned i jorden på en mark.

4

Hvad er meteoritter værd?

Ifølge Ole J. Knudsen er det meget forskelligt. Alt efter hvor sjældne meteoritterne er, så ligger priserne på alt mellem 5.000 og 50.000 kroner.

Henning Haack har som meteoritansvarlig for statens meteoritsamling været med til at vurdere, hvad et fund skulle udløse i findeløn. Her har han undersøgt markedsprisen på meteorit efter blandt andet sjældenhed og størrelse.

I 2016 slog en meteorit ned vest for København. Her blev der fundet cirka ni kilo meteoritmaterialet, og staten betalte godt to millioner kroner til de heldige findere.

Men én ting er den pris, du som finder kan få i findeløn. En anden ting er den værdi, meteoritten kan have for videnskabsfolk.

5

Hvor store er meteoritter?

Det kommer helt an på størrelsen, siger Ole J. Knudsen. De store overlever vi ikke. De små kan ikke engang lave et hul i jorden, men kan godt slå igennem et terrassetag af plastik.

De allermindste finder vi sjældent. Men der er en nordmand, der i øjeblikket prøver at finde mikrometeoritter ved at støvsuge tage på supermarkeder og andre steder, hvor man ikke lige sådan rydder op.

6

Hvordan kan man genkende en meteorit?

Jernmeteoritter er ifølge Henning Haack de letteste at kende. De er typisk dobbelt så tunge som almindelige sten, og så er de magnetiske.

Det er straks sværere med stenmeteoritterne, fordi de vejer det samme som almindelige sten. De har en sort skorpe eller brun skorpe, fordi de er brændt på deres vej gennem atmosfæren. Stenmeteoritter kan dog godt indeholde jern, så de kan også være magnetiske.

Ifølge Henning Haack er meteoritterne fra 4. marts sandsynligvis stenmeteoritter. Det tyder ildkuglen på, og det er også dem, der er flest af.

7

Hvor mange meteoritter slår ned?

Eksperter anslår ifølge American Meteor Society, at der hver dag falder mellem 10 og 50 meteoritter ned på jorden.

8

Hvorfor får vi at vide nu, at der er faldet meteoritter?

Mange meteoritter når at brænde op i atmosfæren, inden de rammer jorden. Men Institut for Fysisk og Astronomi på Aarhus Universitet har denne gang grund til at tro, at der er gode muligheder for at finde meteoritterne.

- Der har vi nogle tricks til ud fra observationer at afgøre, om der er sandsynlighed for, at der kan være landet meteoritter. Det er derfor, vi går ud med en meddelelse som den her. Der ligger noget bag, som publikum ikke får at vide. Nogle detaljer som gør, at vi kan se, der kan være noget, som har overlevet et fald. Så når noget brænder ud på himlen, sender vi ikke en besked ud, siger Ole J. Knudsen.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber, flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke, om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com