Tidligere ansat: Ryanair smadrer unges drømme

For første gang står to tidligere kabineansatte i det omstridte lavprisselskab Ryanair frem og fortæller om arbejdsvilkår, der ifølge ekspert er "slavelignende".

De kan fyres med en uges varsel, får ingen løn under sygdom - og hvis de vil sige op, så koster det dem 200 euro. De kabineansatte om bord på Ryanairs fly må skrive under på kontrakter, der ifølge eksperter indeholder "slavelignende vilkår".

Ryanair er Europas største lavprisselskab og har med base i Billund bl.a. adskillige ruter fra både Billund og Århus. Ryanair har tidligere været i søgelyset, fordi selskabet ikke vil skrive under på dansk overenskomst.

- Vilkårene i kontrakterne er ganske enkelt forfærdelige. Meget forfærdelige, fortæller italienske Alessandra til DR Nyheder, mens hendes tidligere kollega, slovakiske Zuzana, fortæller:

- Jeg er så lettet over, at det er slut, og at jeg er ude af selskabet. Det har været et ekstremt hårdt år. Men det har gjort mig stærkere. TV Avisen er i besiddelse af en række kontrakter, der gælder for Ryanairs kabineansatte over hele Europa - også Danmark. De ansatte, der typisk er ansat gennem rekrutteringsselskaber som Crewlink - og altså ikke direkte af Ryanair, skriver blandt andet under på, at de:

  • - Selv skal betale uddannelse, uniform og id-kort
  • - kan fyres med en uges varsel - de første 13 uger endda med én dags varsel
  • - ikke får løn under sygdom
  • - har et års prøvetid- skal betale 200 euro, hvis de selv siger op inden for de første 15 måneder
  • - ikke må tale om Ryanair med folk uden for selskabet.

Vilkår, der gjorde arbejdet i Ryanair ulideligt.

Professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen er rystet over kontrakterne:

- De her ansættelsesvilkår er næsten slavelignende forhold. Det er udbytning, det er underbetaling, det er en helt urimelige personalepolitik, hvor medarbejderne underkaster sig nogle betingelser, så det ensidigt er virksomheden, der bestemmer, hvad der skal ske, siger han.

De to kvinder var i næsten et år ansat på Ryanairs base i Rygge Lufthavn - den største Ryanair-base i Skandinavien. Kort inden deres et års prøvetid udløb, blev de begge afskediget. Den ene fordi hun var syg fire gange på et år og kom ti minutter for sent på arbejde en enkelt dag. Den anden fordi hun blandt andet ikke kunne betjene samtaleanlægget på flyet.

Nu lægger det norske fagforbund Parat sag an mod Ryanair for ulovlig opsigelse og ulovlige kontraktforhold.

Ifølge Suzanna og Allessandra begår mange unge nyansatte i Ryanair den fejl ikke at sætte sig ordentligt ind i kontrakten, før de skriver under.

- Vi så først kontrakterne, da vi havde betalt og gennemført uddannelsen. Og så fik vi ikke meget tid til at læse vilkårene igennem. Nogle vil kalde mig naiv, men jeg er optimistisk og tror ikke, at nogen vil snyde mig, fortæller Zuzana, der fraråder andre unge at søge ind hos selskabet:

- Hvis man gerne vil have sine drømme smadret, skal man bare blive ansat i Ryanair.

I en mail til DR Nyheder afviser talsmand for Ryanair Robin Kiely, at selskabet byder de ansatte dårlige arbejdsvilkår. - Arbejdsvilkårene er fair og rimelige, hvilket afspejles af det faktum, at vi beskæftiger flere end 8.000 personer (?). Vi har gennemsnitslønninger, der ligger på et niveau, som er nødvendigt for at kunne holde over 8.000 mennesker fuldtidsbeskæftiget her i Ryanair, i en tid hvor tilsvarende ansatte i SAS må acceptere lønnedgang og afskedigelser. Robin Kiely siger videre:

- Det er interessant, at disse falske beskyldninger i offentligheden kommer fra utilfredse tidligere medarbejdere, hvis ansættelse mislykkedes.