61-årig solgte huset og købte en autocamper til sit nye liv

Jan Slot i sit nye "hus". Snart får den et skilt på, hvor står "Casa Slot". Foto: Finn Grahndin, TVSYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Midt i september overgav han husnøglerne og fik til gengæld bilnøglerne til nye store oplevelser med ham ved rattet. For friheden.

- Det er en Fiat Ducato fra 1997. Hun skal behandles med nænsomhed, men det er også fint. Jeg har ikke travlt. Før havde jeg en hurtig bil, der virkelig skulle have nogle tæsk, og den kunne lide det, griner Jan Slot. 

I det hele taget er rammerne for hans liv helt anderledes nu. Fra en villa i Esbjerg-forstaden Guldager på 140 kvadratmeter + 700 kvadratmeter grund og så nu til autocamperen, der kun fylder en p-plads. Boligen er på ni kvadratmeter. 

Men Jan Slot er slet ikke i tvivl.

- Jeg elsker det, siger han. 

Ni kvadratmeter er ikke meget. Men Jan Slot siger selv, at her er alt, hvad han behøver. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Ny udsigt hver dag 

Han vidste dårligt nok, at han havde en drøm om en autocamper. Ikke før hans søn gav ham ideen. Men han havde en drøm om at træde ud af hamsterhjulet og få mere frihed. 

- Det har jeg fået. Lige nu er vi parkeret ved "de fire hvide mænd" i Esbjerg og kigger ud over Vadehavet. Den udsigt folk betaler i dyre domme for at få, når de køber hus på Strandvejen. Jeg har den her på første parket. Og i morgen kan jeg køre helt tæt på vandet på Vejers strand. Det er da luksus, siger den 61-årige mand. 

Hans nye hus har kostet 135.000 kr. Og indtil videre tøffer den roligt og stabilt afsted. Til sommer skal den og Jan sammen rundt i Europa. Besøge venner i Rumænien og så skal den cykeltossede mand se etaper i Tour de France og Giro d'Italia.   

Stranden er hans foretrukne overnatningssted. Her på p-pladsen ved Esbjergs vartegn "Mennesket ved Havet" (populært kaldet de fire hvide mænd) holder han tit for at spise frokost og nyde udsigten samtidig. Foto: Finn Grahndin, TVSYD
Autocamperen er en Fiat Ducato fra 1997 med ni kvadratmeter til beboelse. Den har kostet 135.000 kroner og opvarmes med gas. Jan har altid mindst 21 grader i bilen, fordi han gider ikke fryse.

Eksempler på andre alternative boformer:

Tiny House - meget små huse

Campingvogn med fastliggerstatus året rundt

Bo i telt med firestove - altså en ovn

Husbåd

Ombyggede containere

Van Living (bo i en ombygget bil)

Autocamper - især kendt fra USA

Mikrobyggeri - Meget små huse/lejligheder beregnet til enlige

Skeptiske kvinder  

Det, han har gjort, er usædvanligt. Men det vækker tanker og reaktioner. 

- Hvad siger folk til din alternative boform? 

Tilsyneladende er det et spørgsmål om køn. 

- Mændene er ret hooked på det og siger ofte, "det kunne jeg også godt tænke mig". Kvinderne er mere skeptiske. Jeg tror, de er mere rodfæstede, siger han. 

De tre kvinder, Jan Slot i dag er ude at vinterbade med, er da også noget skeptiske. Fra "nej det kunne jeg ikke tænke mig", til "det kunne være meget spændende men...." 

Jan Slot parkerer gerne sin autocamper tæt på vandet, så han lige kan hoppe i. Han er inkarneret vinterbader og har her fået selskab af Birgit Møller Bach, Grethe T. Kildeby og Britta Hedeager fra Ho Bugt Havbad beliggende ved Hjerting Badehotel. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Fri af ligusterhæk og dyre lån 

Jan Slot slipper i hvert fald for at klippe ligusterhækken. Han slipper for bank- og kreditlån. Han slipper for, at en anden overtager styringen af bilen. 

- Det er mig, der bestemmer, hvor bilen kører hen, siger han. 

Skilsmissen for tre år siden - "reelt for fem år siden" - har også gjort det muligt. Hans eks og ham er i dag bedste venner.

Jan Slot arbejder som fitnessinstruktør blandt andet i PureGym, hvor han styrer et større spinninghold. Foto: Finn Grahndin, TVSYD

Bor hos sønnen 

En hjemmeadresse skal han have, og den kan desværre ikke hedde "en strand nær mig selv". 

- Især mit forsikringsselskab var lidt forundret. Det oplever de vist ikke så tit, det jeg gør her. Jeg bor derfor hos min søn, siger han. 

For myndighederne betyder adressen, at Motorstyrelsen har et sted at sende den fysiske registreringsattest til, og Skat har lettere ved at opkræve og eventuelt inddrive løbende afgifter som vægtafgift og grøn ejerafgift. Adressen betyder også, at Jan kan tegne den lovpligtige ansvarsforsikring for køretøjet, og at politiet kan inddrage nummerpladerne, hvis det bliver afmeldt. 

Kan man bo i autocamper om vinteren?

Loven blev ændret 1. juli 2021. Herefter blev det i princippet lovligt at bo fast i autocamper hele året i Danmark.

Reglerne blev ændret for at tilgodese de mennesker, som ønsker at leve et liv på fire hjul på landevejen.

Men ifølge § 40 Stk. 4 i bekendtgørelsen om registrering af køretøjer skal den pågældende person stadig angive et det sted, hvor vedkommende har ”hjemsted her i landet” eller ”adresse her i landet”.

Der er altså med andre ord ikke tale om, at ejere af autocampere kan få fast adresse i autocamper. Man kan som ejer af en autocamper derimod søge om dispensation fra kravene om “adresse”, “bopæl” og “fast ophold”.

Hjemløs

Det ER mere besværligt at bo i en autocamper end i en villa. Det erkender Jan uden sværdslag. 

- Her skal man tænke sig mere om, hver gang man gør noget. Jeg har altid godt kunne lide at lave mad og havde alle mulige køkkenmaskiner. Nu har jeg ikke en gang en ovn. Jeg må ind imellem tage til takke med de muligheder, jeg nu engang har her. Men det er helt okay. Jeg kan faktisk godt lide det på den måde, siger han.   

Foreløbig styrer han direkte mod friheden.  

- Jeg er hjemløs, men jeg er ingen bums, griner han.

Psykisk syg voldsmand bag kælder-overfald har fået sin dom

Anklageren ønskede en psykisk syg voldsmand anbragt på en særligt sikret afdeling. Det bakkede forsvareren og Retten i Kolding op om. Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD
Udgivet

2. juledag overfaldt 25-årig mand en tilfældigt udvalgt kvinde i en vaskekælder. Efter en række sager om vold og trusler fik han i dag sin dom.

En 25-årig mand blev mandag ved Retten i Kolding dømt til anbringelse på en sikret afdeling. Det sker, efter han 2. juledag fulgte efter den 20-årige Lærke Lomholt ned i en vaskekælder midt i Vejle. Her slog, sparkede og trampede han på den 20-årige, som han ikke kendte i forvejen.

I retten nægtede han sig skyldig. Men anklageren afspillede en optagelse af, at han havde ringet til politiet senere samme aften, hvor han spurgte, om der var anmeldt et overfald på en pige.

Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det

Psykisk syg mand, som er dømt for vold

- Jeg har lige overfaldet en pige for en time siden, nede i en vaskekælder her i Vejle. Jeg overfaldt hende bare. Jeg havde ingen problemer med hende, jeg kendte hende ikke. Folk bliver ved med at lyve, jeg var så vred. Jeg var nødt til at overfalde hende ... Jeg var nødt til at skade hende. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg ikke skulle gøre det. Jeg gav hende lidt over 10 spark i ansigtet i hvert fald. Jeg har blod på jakken, sagde han blandt andet til politiet.

Det fremgik også i retten, at han havde overvejet, om han skulle lade sin vrede gå ud over et barn.

På fri fod efter dom

Allerede i september 2023, tre måneder tidligere, var han i en anden retssag dømt til anbringelse. Men det var ikke lykkedes Vejle Kommune at finde et bosted, som kunne huse ham, så derfor var han på fri fod 2. juledag.

Mandag var han også tiltalt for fire andre tilfælde af vold og trusler, som han har begået, mens han var varetægtsfængslet på først Psykiatrisk Afdeling i Vejle og siden på Retspykiatrisk døgnafsnit i Middelfart.

Tre af disse forhold tilstod han i retten. Han forklarede blandt andet, at han var blevet vred over, at en medarbejder ville bestemme, hvornår han måtte ryge. Ved tidligere afhøringer har han forklaret, at han hørte stemmer, som beordrede ham til at gøre noget grimt.

Ventede på mentalundersøgelse

En tydeligt rystet Lærke Lomholt, som TV SYD har interviewet, fortalte i retten, at hun stadig lider under overfaldet. Udover de psykiske mén har hun svært ved at gå ordentligt, hun har haft mareridt, og hun har måttet droppe ud af sin uddannelse til social- og sundhedsassistent.

Hun havde set frem til at få sat en slags punktum for sagen, som har afventet, at gerningsmanden blev mentalundersøgt. Han har siden foråret boet på Kofoedsminde i Rødby.

Det er en højtspecialiseret sikret institution for voksne domfældte udviklingshæmmede, som har begået personfarlig kriminalitet.

Her kan han eventuelt blive boende. For dommen lyder på, at han anbringes i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap. Der er ikke fastsat en udløbsdato for denne foranstaltning.

Skal valgplakaterne droppes? Byrødder er uenige

Udgivet

Der er delte meninger om Konservatives forslag om at droppe valgplakaterne

Ugerne op til kommunalvalget i Vejen Kommune 18. november 2025 kan blive uden valgplakater i lygtepælene.

I hvert fald hvis det står til byrådsmedlem, Mike Straarup, fra Konservative.

Han har stillet et forslag om at afskaffe valgplakaterne, som byrådet skal drøfte tirsdag.

Det har han ud fra et klimahensyn, og han håber at kunne få alle de andre partier med på idéen.

Da ophængning af valgplakater allerede er tilladt jævnfør privatvejloven og vejloven, kan byrådet ikke egenhændigt forbyde valgplakater.

Så aftalen vil ikke kunne være juridisk bindende - det er en hensigtserklæring.

Delte meninger

Socialdemokratiets Jørgen Thøgersen er ikke lun på forslaget, og han forventer, at det bliver en lang snak i byrådet tirsdag.

- Jeg kan slet ikke se, vi skal lave en aftale. Hvad med alle de mindre partier, der ikke sidder i byrådet? De skal have en platform, hvor de har mulighed for at profilere sig. Måske har Konservative allerede opnået det, de ville og fået noget omtale. Så jeg tror, vi kan sige, at valgkampen er skudt i gang.

- Det er en rigtig fed idé, for så vi slipper for al det affald. Vi er indstillet på at droppe det i hele kommunen, men ikke hvis alle ikke gør det. Vi er åbne for forslaget, og hvis alle kan give håndslag på det, så er det interessant, siger Danske Folkepartis Nils Brøndumbo.

Konservative får også opbakning fra den anden side af byrådssalen - hos Allan Thomsen fra Socialistisk Folkeparti (SF).

- Det, synes jeg, er en god idé. Jeg synes, tiden er løbet fra valgplakaterne. Der er mange andre måder at få budskabet ud. Valgplakaterne har et klimaaftryk, og det kunne være rart at eliminere, siger Allan Thomsen.

Men vil det ikke - som Socialdemokratiet siger - blive sværere for de små partier at blive eksponeret?

- Det er også korrekt. Nogle har flere midler til at hænge bannere op ved vejene og så videre. Men isoleret set på valgplakater, så er der andre måder at gøre opmærksom.

Vagn Sørensen fra Venstre ønsker ikke at udtale sig om forslaget.

- Den gemmer jeg til byrådssalen i morgen, siger han.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.