Ældgammel vinkande fra Ribe er årets fund

En vinkande fra 700-tallet blev fundet ved en udgravning i Ribe i sommeren 2015. Nu er den kåret til et af årets 10 største fund af Kulturministeriet.

Den er lavet af ler og er kun på størrelse med en lille tekande. Men den ældgamle vinkande, der højst sandsynligt er lavet af en pottemager i Frankrig, er noget helt særligt. Den har næsten ikke en eneste skramme, selvom den har ligget i jorden i langt over 1000 år.

- Det er et helt ægte unika, for der findes kun den ene. Vi blev meget overraskede, da vinkanden dukkede op der i jorden. Det gør man altid, når man finder noget, der er så specielt. Det er simpelthen et superfund, siger Morten Søvsø, Leder af Arkæologienheden ved Sydvestjyske Museer til TV SYD.

Den gamle vinkande blev fundet, da Sydvestjysk Museum i sommeren 2015 afholdt en uddannelsesudgravning sammen med Aarhus Universitet. Kanden blev fundet i jorden midt på Ribes ældste gravplads, og derfor tror arkæologerne, at den er blevet brugt som urne. Nu skal den til CT-scanning, så arkæologerne kan finde ud af, om der rent faktisk er rester af vinkandens ejermand nede i kanden.

Et af de andre fund på Kulturministeriets liste er fra Boest nær Nr. Snede. Her blev der blandt andet fundet fem økser fra bronzealderen.