Arrangør af populær festival anklager kommune for konkurrenceforvridning

Festivalarrangøren bag Vi Elsker-festivalerne anklager Esbjerg Kommune for konkurrenceforvridning, fordi kommunen støtter festival med 2,5 millioner kroner om året.

Hvad adskiller Suset Festival og festivalen Vi Elsker, som bliver holdt henholdsvis 16. og 17. august og 24. august?

Svaret er 25 millioner kommunale kroner.

For i et forsøg på at markere sig som en decideret festivalby med egen musikfestival har Esbjerg Kommune over en tiårig periode skudt 25 millioner støttekroner efter den helt nye festival.

quote

Vi har aldrig oplevet noget som i Esbjerg

Riffi Haddaoui, arrangør, Vi Elsker

Samtidig får Vi Elsker (der tidligere hed Vi Elsker 90'erne), der i år besøger fire byer i Danmark, ikke nogen støtte. 

Det frustrerer Riffi Haddaoui, som også har delt en video på Vi Elskers Facebookside.

- Vi har arbejdet med kommuner i Danmark, Sverige, Spanien og Færøerne. Men vi har aldrig oplevet noget som i Esbjerg (...) Det går ikke mod Suset Festival (...) Vi har en konkurrencesituation, som er uhørt, siger han i videoen og fortsætter:

- Vi har aldrig bedt om en krone i de kommuner, som vi har arbejdet sammen med (...) Vi vil klare os selv. Men det er klart, at når der kommer en anden festival, som får en masse millioner, så spørger vi: "Hey, hvad med os".

Han understreger over for TV SYD, at han ikke langer ud efter hverken Suset Festival eller arrangøren, Live Nation.

quote

Han ønsker tydeligvis at få økonomisk bidrag fra kommunen

Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester, Esbjerg Kommune

Borgmester i Esbjerg Kommune, Jesper Frost Rasmussen (V), forstår godt dele af festivalarrangørens frustrationer.

- Det ville være langt bedre, hvis de havde placeret sig i juni ligesom sidste år. Og vi havde i øvrigt også tilbudt dem at blive en del af Esbjerg Festuge. Men det har Riffi så heller ikke ønsket at overveje. Han ønsker tydeligvis at få økonomisk bidrag fra kommunen, og når der så skal leveres noget den anden vej, så er han en lille smule mere forbeholden, siger borgmesteren.


Udsolgt sidste år

Vi Elsker gæstede Esbjerg for første gang sidste år, og det var en kæmpe succes med samtlige 8.000 billetter udsolgt.

- Vi har været glade for, at Vi Elsker kom til byen sidste år. Det er uheldigt, at de har fået flyttet deres festival til en uge efter Suset Festival. De har foretaget deres planlægninger i hvert deres rum. Det er uheldigt, det kan vi alle se.

Dengang blev det holdt i juni, men arrangøren fik tilladelse af kommunen til at rykke festivalen til august, fordi det er lettere at tiltrække udenlandske kunstnere på det tidspunkt.

quote

Så bliver det ligesom det gamle Sovjetunionen, hvor det kun var borgerbetalte festivaler

Riffi Haddaoui, arrangør, Vi Elsker

Men dengang vidste Riffi Haddaoui ikke, at der var en kommunalt støttet festival under opsejling.

Det var først senere, at han fandt ud af, at Suset Festival lå en uge før hans festival.

Men Esbjerg Kommune vil jo gerne skrue op for kulturen, og hvis ikke der kommer nogen festivaler af sig selv, er det så ikke også forståeligt nok, at kommunen betaler for, at de kommer?

- Jo, hvis man gerne vil have én festival, ellers skal man til at betale flere festivaler. Hvis nu Grøn Koncert og Vi Elsker trækker sig, fordi vi ikke kan konkurrere mod Suset Festival, så er der kun én festival tilbage. Så bliver det ligesom det gamle Sovjetunionen, hvor det kun var borgerbetalte festivaler, siger festivalarrangøren.

Er tilbudt 150.000 kroner

Efterfølgende har Riffi Haddaoui været til møde med Jesper Frost Rasmussen, som har tilbudt 150.000 kroner i støtte mod at få eget VIP-område, give rundvisninger og få kommunens logo på deres materialer, eftersom kommunen jævnfør reglerne skal have noget til gengæld, når de støtter.

Men det har Riffi Haddaoui takket nej til, hvilket kun har øget spændingerne.

- Vi har tilbudt dem en strategisk aftale ligesom med Suset Festival. Det havde vi et møde med Riffi om. Her svarede han, at de ikke ønskede at drøfte en strategisk aftale, og det er jeg selvfølgelig ærgerlig over, siger borgmesteren.

Men det er ikke nok for Riffi Haddaoui, fordi spændet er for stort.

I er jo faktisk blevet tilbudt 150.000 kr. af Esbjerg Kommune. Hvad er så problemet?

- Måden kommunen agerer på og går i modstand og siger, at vi er grådige. Vi vil ikke have noget som helst, vi vil bare have fair play, og vi vil gerne behandles ens og ordentligt uden at blive fejet af bordet og kaldt krævende, siger Riffi Haddaoui.

Ingen garanti for festival næste år

- Vi har brug for, at borgerne - hvis kommunen har sin egen finansierede fest - så laver vi et opråb til borgerne om, at vi synes, de skal indløse billetter til os, hvis de gerne vil have, at vi skal komme tilbage, siger Riffi.

Riffi Haddaoui kan ikke garantere, at Vi Elsker kommer tilbage til Esbjerg næste år - det vil afhænge af billetsalget, siger han.

Indtil videre er de under halvvejs med billetsalget, oplyser Riffi Haddaoui.