De skal bruge halvdelen af al dansk grøn strøm, men det løser et stort energiproblem

Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk energiselskab vil gøre skibsfarten grøn ved at lave vind og sol om til grøn metanol. Metoden kaldes Power-to-X – og den kommer vi til at høre meget mere til i fremtiden. Den skal nemlig gøre os uafhængige af blandt andet russisk gas.

På en bar og forblæst mark tæt ved Esbjerg Havn skyder ”Danmarks største PtX-anlæg” snart i vejret.

Energiselskabet A2X vil bygge et anlæg, som kan omdanne grøn strøm fra blandt andet vindmøller og solcelleanlæg til flydende grønt CO2-neutralt brændstof til DFDS’s skibe fra 2025.

En milliard kroner kommer anlægget til at koste, og det skal producere 200.000 ton grøn metanol til skibsfarten om året.

Meddelelsen fra A2X kommer mindre end en uge efter, at energiselskaberne Andel og Nature Energy meddelte, at de investerer 100 millioner kroner i et Power-to-X-anlæg i Glansager på Als.

Samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi er ser så mange virksomheder, der vil investere i det

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

- Og det er vigtigere end nogensinde. Vi skal nemlig til at frigøre os fra fossil naturgas og import af energi fra Rusland, lyder begrundelsen fra Andel og Nature Energy.

Klima og hårde kontanter

Krigen i Ukraine har sendt omstilling til vedvarende energi helt op i toppen af energibranchens to-do-liste.

Manglen på russisk gas er dog langt fra den eneste grund til, at Power-to-X-anlæg snart skyder i vejret rundt omkring os.

Klimaforandringerne satte udviklingen i gang. Men udsigten til at kunne tjene gode penge på at lave vind- og solenergi om til grønne brændstoffer, der kan erstatte fossilt olie og gas, er ikke blevet mindre af, at Europa nu fattes gas fra Rusland.

De høje energipriser gør nemlig den dyre elektrolyseproces, som omdanner strøm til brint, til en bedre forretning.

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

Projekter pibler op overalt

Projektet på Als er blot ét blandt i alt 40 projekter i hele landet ifølge brintbranchen, som er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark.

11 af de 40 projekter ligger i Syd- og Sønderjylland – og hertil kommer A2X-projektet i Esbjerg, som endnu ikke er kommet på brintbranchens liste.

Syd-og Sønderjylland er den landsdel, hvor energiselskaberne planlægger at skulle producere mest brint. Det skyldes blandt andet den lette adgang til blandt andet havvind.

- Branchen har været i rivende udvikling siden EU-kommissionen meldte sin brintstrategi ud i 2020, fortæller Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen.

- Vedvarende energi er blevet billigere, og derfor er det blevet billigere at producere grøn brint, og samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi ser så mange virksomheder, der vil investere i det, siger Eleonore Fenne.

Her ligger de planlagte syd- og sønderjyske Power-to-X-anlæg

Biogas Holsted

European Energy v. Kassø

Glansager, Sønderborg

European Energy, Sønderborg

Biogas CCU, Sønderborg

H2 Energy Europe, Esbjerg

European Energy v. Måde

HØST, Esbjerg

GreenGuard + Esbjerg Havn

A2X, Esbjerg

HySynergi, Fredericia

Linde – Aabenraa Havn

Kilde: Brintbranchen og TV SYD

Kommer til at bruge halvdelen af dansk strøm

Hos Energinet i Fredericia arbejder man lige nu på højtryk for at få infrastrukturen klar til den grønne omstilling – og til de mange planlagte PtX-anlæg.

- Hvis de anlæg, der er meldt ud fra aktørerne nu, faktisk kommer i drift, så bliver de suverænt de største elforbrugere i Danmark. Så kan vi om 15-20 år stå i den situation, at halvdelen af al den strøm, der bruges herhjemme, bruges til at producere brint med, forklarer Stine Grenaa, vicedirektør i Energinet.

Det skyldes at PtX-anlæggene bruger store mængder af strøm til den elektrolyseproces, som omdanner for eksempel sol og vind til brint.

Et marked på 10 millioner ton grøn brint venter

Lige nu er Danmark ikke i nærheden af at kunne producere så store mængder grøn strøm. Men det kommer fremtidens vindmølleparker og energiøer til at ændre på.

Målet er, at der skal produceres 40 gigawatt brint indenfor EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

Ifølge Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen,  er der et stort eksportpotentiale i danskproduceret brint.

- Målet er at nå op på en elektrolysekapacitet på 40 gigawatt inden for EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget. Så der er stor efterspørgsel i Europa.

Tyskland er ifølge brintbranchen et af de markeder, der har hårdt brug for brint til industrielle processer. For eksempel til produktion af cement og stål, som bruger kæmpestore mængder af brint. I dag er det typisk sort brint, de bruger i Tyskland, og her er der et dansk eksportpotentiale for grøn brint produceret med for eksempel vindmøllestrøm.

Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint

Stine Grenaa, vicedirektør, Energinet

En løsning der tager år

Hos Energinet arbejder man lige nu sammen med den tyske transmissionssystemoperatør, som det danske brintnet skal kobles op på, når dansk produceret brint skal sendes til det tyske marked.

- Vi er i fuld gang med infrastrukturudviklingen her i landet. Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint, fortæller vicedirektør i Energinet, Stine Grenaa.

Men vi skal helt frem til 2028-2030, før grøn brint for alvor kan forventes at erstatte både industri og transportsektorens forbrug af fossile brændsler i større skala.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com