Play

De skal bruge halvdelen af al dansk grøn strøm, men det løser et stort energiproblem

Foto: Lasse Lund Hansen, TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Dansk energiselskab vil gøre skibsfarten grøn ved at lave vind og sol om til grøn metanol. Metoden kaldes Power-to-X – og den kommer vi til at høre meget mere til i fremtiden. Den skal nemlig gøre os uafhængige af blandt andet russisk gas.

På en bar og forblæst mark tæt ved Esbjerg Havn skyder ”Danmarks største PtX-anlæg” snart i vejret.

Energiselskabet A2X vil bygge et anlæg, som kan omdanne grøn strøm fra blandt andet vindmøller og solcelleanlæg til flydende grønt CO2-neutralt brændstof til DFDS’s skibe fra 2025.

En milliard kroner kommer anlægget til at koste, og det skal producere 200.000 ton grøn metanol til skibsfarten om året.

Meddelelsen fra A2X kommer mindre end en uge efter, at energiselskaberne Andel og Nature Energy meddelte, at de investerer 100 millioner kroner i et Power-to-X-anlæg i Glansager på Als.

Samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi er ser så mange virksomheder, der vil investere i det

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

- Og det er vigtigere end nogensinde. Vi skal nemlig til at frigøre os fra fossil naturgas og import af energi fra Rusland, lyder begrundelsen fra Andel og Nature Energy.

Klima og hårde kontanter

Krigen i Ukraine har sendt omstilling til vedvarende energi helt op i toppen af energibranchens to-do-liste.

Manglen på russisk gas er dog langt fra den eneste grund til, at Power-to-X-anlæg snart skyder i vejret rundt omkring os.

Klimaforandringerne satte udviklingen i gang. Men udsigten til at kunne tjene gode penge på at lave vind- og solenergi om til grønne brændstoffer, der kan erstatte fossilt olie og gas, er ikke blevet mindre af, at Europa nu fattes gas fra Rusland.

De høje energipriser gør nemlig den dyre elektrolyseproces, som omdanner strøm til brint, til en bedre forretning.

Sådan fungerer Power-to-X. Video: Lasse Lund Hansen

Sådan fungerer Power-to-X

Power-to-X – forkortet PtX – er et begreb, der med jævne mellemrum dukker op, når der tales grøn omstilling.

Teknologien bag er baseret på elektrolyse – en gammelkendt teknologi som laver brint ved hjælp af vand og strøm.

Man sender strøm direkte fra solceller eller roterende vindmøller gennem et elektrolysekar fyldt med vand (H2O).

Processen skiller ilt (O) fra brint (H), som er en gasart, der kan lagres.

På den måde kan man lagre den grønne strøm, som vi ikke kan lagre i dag. I dag er man nødt til at sætte vindmøller i stå, hvis energinettet er fyldt op af grøn strøm.

Hvis man tilsætter kulstof (CO2) til brint, bliver det til flydende brændstoffer, som kan bruges i industrien, til skibe og tung lastbiltransport samt som flybrændstof.

CO2 kan man for eksempel hente fra forbrændingsanlæg og biogasanlæg.

Projekter pibler op overalt

Projektet på Als er blot ét blandt i alt 40 projekter i hele landet ifølge brintbranchen, som er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark.

11 af de 40 projekter ligger i Syd- og Sønderjylland – og hertil kommer A2X-projektet i Esbjerg, som endnu ikke er kommet på brintbranchens liste.

Syd-og Sønderjylland er den landsdel, hvor energiselskaberne planlægger at skulle producere mest brint. Det skyldes blandt andet den lette adgang til blandt andet havvind.

- Branchen har været i rivende udvikling siden EU-kommissionen meldte sin brintstrategi ud i 2020, fortæller Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen.

- Vedvarende energi er blevet billigere, og derfor er det blevet billigere at producere grøn brint, og samtidig har krigen i Ukraine forstærket følelsen af, at vi skal væk fra de fossile brændsler, og der er brint den bedste kilde, og det er derfor, vi ser så mange virksomheder, der vil investere i det, siger Eleonore Fenne.

Her ligger de planlagte syd- og sønderjyske Power-to-X-anlæg

Biogas Holsted

European Energy v. Kassø

Glansager, Sønderborg

European Energy, Sønderborg

Biogas CCU, Sønderborg

H2 Energy Europe, Esbjerg

European Energy v. Måde

HØST, Esbjerg

GreenGuard + Esbjerg Havn

A2X, Esbjerg

HySynergi, Fredericia

Linde – Aabenraa Havn

Kilde: Brintbranchen og TV SYD

Kommer til at bruge halvdelen af dansk strøm

Hos Energinet i Fredericia arbejder man lige nu på højtryk for at få infrastrukturen klar til den grønne omstilling – og til de mange planlagte PtX-anlæg.

- Hvis de anlæg, der er meldt ud fra aktørerne nu, faktisk kommer i drift, så bliver de suverænt de største elforbrugere i Danmark. Så kan vi om 15-20 år stå i den situation, at halvdelen af al den strøm, der bruges herhjemme, bruges til at producere brint med, forklarer Stine Grenaa, vicedirektør i Energinet.

Det skyldes at PtX-anlæggene bruger store mængder af strøm til den elektrolyseproces, som omdanner for eksempel sol og vind til brint.

Et marked på 10 millioner ton grøn brint venter

Lige nu er Danmark ikke i nærheden af at kunne producere så store mængder grøn strøm. Men det kommer fremtidens vindmølleparker og energiøer til at ændre på.

Målet er, at der skal produceres 40 gigawatt brint indenfor EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget

Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef, Brintbranchen

Ifølge Eleonore Fenne, presse- og kommunikationschef i brintbranchen,  er der et stort eksportpotentiale i danskproduceret brint.

- Målet er at nå op på en elektrolysekapacitet på 40 gigawatt inden for EU’s grænser. Det svarer til 10 millioner ton brint, og det er virkelig meget. Så der er stor efterspørgsel i Europa.

Tyskland er ifølge brintbranchen et af de markeder, der har hårdt brug for brint til industrielle processer. For eksempel til produktion af cement og stål, som bruger kæmpestore mængder af brint. I dag er det typisk sort brint, de bruger i Tyskland, og her er der et dansk eksportpotentiale for grøn brint produceret med for eksempel vindmøllestrøm.

Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint

Stine Grenaa, vicedirektør, Energinet

En løsning der tager år

Hos Energinet arbejder man lige nu sammen med den tyske transmissionssystemoperatør, som det danske brintnet skal kobles op på, når dansk produceret brint skal sendes til det tyske marked.

- Vi er i fuld gang med infrastrukturudviklingen her i landet. Lige nu laver vi forstudier på den brintinfrastruktur, vi skal have bygget op i Jylland i form af både brintlager og et rørsystem til underjordisk transport af brint, fortæller vicedirektør i Energinet, Stine Grenaa.

Men vi skal helt frem til 2028-2030, før grøn brint for alvor kan forventes at erstatte både industri og transportsektorens forbrug af fossile brændsler i større skala.

Skolemad koster 5,6 milliarder – men hvad gider eleverne egentligt spise?

Udgivet

Der er for mange holdninger og overvejelser til den mad, vi spiser – ikke mindst blandt skoleelever. En milliondyr forsøgsordning skal afklare, hvordan en model for statslig finansieret skolemad kan se ud.

Løg, oksekød, kål og gulerødder braser på panden, og et stykke ristet rugbrød bliver toppet godt op med moset avocado i skolekøkkenet på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup i Haderslev.

Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF)

Her er fire af skolens 9. klasses elever og de to folketingspolitikere Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) og Helena Artmann Andresen (LA) sat i stævne for hver især at lave deres bud på et godt skolemåltid.

En form for dyst kan man kalde det. Politikerne mod eleverne.

- Jeg er jo lidt en sucker for wraps med noget kød og nogle grøntsager, lyder den umiddelbare idé fra politiker Helena Artmann Andresen.

Elever og politikere får stillet de samme råvarer til rådighed til at kreere et lækkert skolemåltid. Foto: Kristoffer Hauervig Daugaard/TV SYD

I elevernes køkken er der helt andre tanker i gang for skolemåltidet.

- Planen er, at vi laver en varm ret med pasta. Og så nogle små halve wraps, som man måske kan tage med i hånden eller spise på stedet, lyder det fra Anna Iversen fra 9.C, der skal tilberede måltidet sammen med tre klassekammerater.

Dyr ordning

I programserien ”Politik i virkeligheden” har tvSyd inviteret en række folketingspolitikere væk fra Christiansborg og ud i den virkelighed, de bestemmer over.

En af de aktuelle diskussioner handler om, hvorvidt Danmark skal have en statslig finansieret skolemadsordning.

I november i fjor besluttede regeringen sammen med SF og Radikale at sætte gratis skolemad på Finansloven. En rigtig god ide, hvis man spørger Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Vi kan jo lave nok så mange spændende initiativer for at gøre vores skole bedre. Men hvis dem, der sidder der ikke er parat til at lære, fordi de er sultne hele tiden, så lærer de jo ikke noget, siger SF’eren.

Liberal Alliances Helena Artmann Andresen (tv.) er uenig med sin politikerkollega fra SF, når det gælder en mulig statslig finansieret skolemadsordning. Foto: Troels Sørensen/Tv Syd

Hendes politikerkollega fra Liberal Alliance er ikke modstander af, at skoleelever skal have ordentlig mad, men:

- Folkeskolen står med nogle ret alvorlige udfordringer, som handler om lærermangel, og som handler om, at hver tiende elev går ud af folkeskolen uden, at de har bestået dansk eller matematik. Det synes vi er vigtigere fokusområder, for det er enormt dyrt med en statslig skolemadsordning, siger Helena Artmann Andresen.

Skal give vigtige indsigter

Finansministeriet har beregnet, at en fuld indfasning af gratis skolemad til alle folkeskoler i Danmark vil koste i omegnen af 5,6 milliarder kroner årligt i 2028.

I første omgang er der derfor afsat omkring 850 millioner kroner til en forsøgsordning blandt 20.000 skoleelever. Den skal gælde på udvalgte skoler over hele landet fra sommeren 2025 og indtil 2028.

Og det er et positivt skridt, hvis man spørger Ghita Parry, der er formand for Kost- og Ernæringsforbundet.

Ghita Parry er formand for KOst- og Ernæringsforbundet. Foto: Kost- og Ernæringsforbundet

Hendes organisation har længe kæmpet for en skolemadsordning til folkeskoleelever.

Nu håber hun, at forsøgsordningen kan være med til at give nogle vigtige og nødvendige indsigter.

- En forsøgsordnings succes og effekt afhænger virkelig i høj grad af den mad, som serveres for børnene og de rammer, der vil være for frokosten. Skolemad er jo ikke et mål i sig selv, men det er derimod skolemad som mætter og som bidrager væsentligt til sundhed, trivsel, læring, dannelse og udvikling. Derfor er der et kæmpe potentiale, men lad os nu starte med den her forsøgsordning og se, om der er noget, der virker bedre end andet, siger formanden.

Skal vide at det virker

For måske er det ikke en dum ide at tilbyde skoleelever et alternativ til madpakken.

Tal fra Arla Fonden om unges spisevaner viser, at hver tredje unge jævnligt springer frokosten over.

Skolebørn og kostvaner

  • Forekomsten af overvægt stiger fra cirka 13 procent til cirka 18 procent på landsplan fra børnene starter i indskolingen til de går ud af folkeskolen.

  • En undersøgelse fra september 2024 viser, at kun 32 procent af de børn, der har madpakke med i skolen, spiser op.

  • Selvom 73 procent af forældrene i undersøgelsen hver dag sender en madpakke med deres børn, oplever 68 procent af forældrene ofte, at noget af maden eller hele madpakken ikke bliver spist.

  • Forældrene svarer i undersøgelsen, at det nok handler om, at børnene er kræsne eller maden kedelig.

  • 38 procent af forældrene svarer også, at de ikke har den fornødne tid til at lave madpakkerne spændende.

Kilder: LIDL og Too Good To Go I samarbejde med Megafon, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Samtidig spiser to tredjedele af danske børn og unge mindst to gange uden for hovedmåltiderne hver dag.

Her vælger mange børn og unge hurtige og ofte usunde snacks.

I den ligning betyder barnets sociale baggrund også noget, for der er en stor social ulighed blandt børn og unge både i forhold til overvægt og kostvaner, fortæller Camilla Trab Damsgaard.

Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid

Camilla Trab Damsgaard, lektor og ernæringsforsker

Hun lektor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet og har stået i spidsen for flere forsøg blandt elever, der viser gode effekter ved skolemadsordninger.

- Perspektivet på at have skolemadsordninger er jo, at så sikrer man, at alle børn får et sundt måltid, uanset hvilken social baggrund, de kommer fra. Og så er der sindssygt meget læring i det, som jeg også tror vil have nogle langtidseffekter, siger Camilla Trab Damsgaard og forklarer, at selvom hendes tidligere skolemadsprojekt viste, at skolemaden forbedrede børnenes kost, så findes der endnu ikke hårdtslående evidens for, hvorvidt skolemad virker på børns sundhed og læring.

Netop derfor er det vigtigt, at der bliver en god forskningsevaluering af de kommende forsøgsordninger, understreger hun.

En tur i Rema

Det med at springe frokosten over kender de også til i 9.C på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup, hvor skolemåltidet ofte ender med snacks og forskellige former for bakeoff fra Rema 1000.

- Jeg har haft lidt svært ved at have madpakke med. For jeg synes, at tanken om, at det skal ligge en hel dag i ens taske, er lidt klam, siger skoleelev Sophie Mosen, der køber sin frokost i Rema hver eneste dag.

- Hvis jeg køber noget derovre, så er det nok energidrik og en pizzasnegl, siger hun.  

Sophie Mosen (tv.) køber altid sin frokost i Rema 1000. Ofte bakeoff og energidrik. Foto: Tais Tullin/tvSyd

Men mange vil faktisk gerne spise sund mad.

Derfor hilser eleverne også ideen om en skolemadsordning velkommen.

- Det ville være ret lækkert, især hvis maden rent faktisk var god, og det var varieret mad. Både noget salat og nogle lune og kolde retter, så du selv kan vælge, foreslår Anna Iversen fra 9.C.

Inddragelse er vigtigt

At der gerne må være et udvalg afspejler sig også hos eleverne i skolekøkkenet, hvor den lille skolemadsdyst mellem politikere og elever nu skal afgøres.

Både kolde og lune retter. Det er elevernes taktik i skolekøkkenet. Foto: Tais Tullin/TV SYD

De fire 9. klasses-elever præsenterer en lun pastaret med tomat og bacon, små wraps med friskost og salat og ristet rugbrød med avocado.

Politikerne har derimod kun en enkelt ret på tallerkenen.

Nemlig gratineret burrito med fyld af oksekød og grøntsager. Og en klat guacamole som tilbehør.

Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden

Ghita Parry, formand for Kost- og Ernæringsforbundet

Kost- og Ernæringsforbundets formand, der også er uddannet økonoma, er mest begejstret for det hun ser på elevernes tallerken.

- Eleverne har formået at lave en frokosttallerken med variation. Den er indbydende og håndterbar og uden brug af for meget kød. Med lidt mere grønt har eleverne simpelthen knækket koden, lyder en hurtig madanmeldelse fra Ghita Parry, som tilføjer:

- Mit råd til politikerne: Kig eleverne over skuldrene og lær 'lækkerness' af dem. (klik på linket herunder for hele madanmeldelsen).

Forskellen på de to tallerkener illustrerer dermed noget ganske essentielt, som man heller ikke må glemme at tage højde for i de kommende forsøgsordninger med skolemad, mener hun.

- Elevinddragelse med stor fed streg under! Selvfølgelig skal man tænke over, hvorfor en 15-årig hellere vil gå på tanken eller i Rema. Men tænk nu, hvis skolemaden i kantinen var så god, at man havde lyst til at sidde sammen med sine kammerater og spise noget superlækker mad, som man måske også havde haft indflydelse på, siger Ghita Parry.

Skolemadsdysten på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup ender 1-0 til elevernes tallerken (tv.). Foto: Tais Tullin/tvSyd

Det er også en af de indsigter, som de to politikere har fået efter en dag i skolemadens tegn på Fællesskolen Favrdal-Fjelstrup.

- Det betyder alt, hvad eleverne tænker om maden, for det er jo dem, der skal spise det, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Det er hendes politikerkollega enig i.

- Generelt synes jeg, vi er lidt for dårlige til elevinddragelse, så deres stemme er jo helt sikkert det, der også skal høres. Og jeg vil da også tage nogle ting med mig hjem fra i dag, lyder det fra Helena Artmann Andresen.

Borger spærrede øjnene op: Mand forsøgte at stjæle kæmpe kloakrør på trækvogn

Genrebillede. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
M
Udgivet

Et flere meter langt kloakrør, løftet via et træ over på en trækvogn. Et sælsomt syn, der ikke desto mindre udspillede sig ved et tyveriforsøg natten til søndag.

En borger studsede natten til søndag over en hændelse på Darumvej i Esbjerg, der syntes en smule mystisk og suspekt.

- Klokken 2.20 sender vi en patrulje ud til en anmeldelse om en mand, der er i færd med at stjæle et flere meter langt kloakrør på en trækvogn, fortæller vagtchef hos Syd- og Sønderjyllands Politi, Ole Aamann.

Det var et større projekt, som den 34-årige gerningsmand fra Esbjerg havde gang i.

Han havde nemlig bundet løftestropper op i et træ, for på den måde at forsøge at løfte det store cementkloakrør op på trækvognen.

- Det går ham ikke så godt, for da vi kom frem, så vi, at han stadig var i gang med at forsøge at stjæle røret, lyder det fra vagtchefen.

Gerningsmanden blev anholdt for tyveriforsøget. Politiet har ikke kendskab til, hvorfor manden ønskede at stjæle kloakrøret.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
__cf_bm castr.com
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
_pk_id.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ref.1.e3b9 player.castr.com
_pk_ses.1.e3b9 player.castr.com
bitmovin_analytics_uuid player.castr.com
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com