Lysstråler skal hjælpe corona-plaget plejehjem i Esbjerg

UVC-stråler kan på 160 sekunder sterilisere alt i specialskabe. Nu afprøves systemet på plejehjemmet Områdecenter Strandby i Esbjerg, som er hårdt ramt at coronasmitte.

De ligner bare et par skabe med særlige hylder. Måske en slags køleskabe? 

Men tag ikke fejl. Skabene udsender UVC-stråler og kan på den måde sterilisere alle overflader. Det betyder i disse tider, at eventuelle corona-bakterier bliver dræbt på stedet.

Nu har Esbjerg Kommune købt to af slagsen for at afprøve dem på det corona-plagede plejehjem Områdecenter Strandby.

Coronasmitten kan brede sig via genstande som mobiltelefoner, nøgler og redskaber, som ofte er i brug på plejehjem. Foto: Finn Grahndin
Coronasmitten kan brede sig via genstande som mobiltelefoner, nøgler og redskaber, som ofte er i brug på plejehjem. Foto: Finn Grahndin

Alvorlig situation

- Vi står i en alvorlig situation og vil gøre alt, hvad vi kan for at løse problemet. Nu ser vi, om det her kan være med til at få bragt smitten ned, siger sundhedsdirektør i Esbjerg Kommune, Arne Nicolajsen. 

Fredag morgen fik tre ansatte på Områdecenter Strandby instruktion i, hvordan UVC-skabene fungerer. 

- Her kan man få steriliseret alt. Kun fantasien sætter grænser. På et plejehjem puttede man for eksempel vagttelefoner, elektroniske patientjournaler, tablets og blodtryksmanchetter ind i skabet, fortæller GC Healthcares specialist og rådgiver, Jimmy Link, til de tre ansatte. 

Bjarne Outzen, leder af Esbjerg Kommunes hjælpemiddelcentral, bliver undervist i, hvad UVC-skabene kan.
Bjarne Outzen, leder af Esbjerg Kommunes hjælpemiddelcentral, bliver undervist i, hvad UVC-skabene kan.

Smarte skabe 

Systemet er enkelt. Skabet er enkelt at betjene. Nu skal det i gang med at arbejde, på Områdecenter Strandby, hvor op mod halvdelen af de ældre og et større antal ansatte smittet med corona.

- Jeg synes, det er smart. Vi glæder os til at komme i gang med det og håber meget, at det kan hjælpe os, siger teamleder på plejehjemmet, Bitten Madsen. 

Prisen for de to skabe er ikke oplyst, men ligger efter TV Syds oplysninger på "under 100.000 kr."   

Eksempler fra firmaet GC Healthcare

Plejehjem i Vejle:

To plejecentre i kommunen afprøver i disse dage UVC-teknologien, der på kort tid kan desinficere de småremedier, som bruges til borgerne, f.eks. blodtryksmanchetter og mindre redskaber, der ofte skifter hænder. Teknologien består af et UV-skab, hvor personalet lægger remediet ind, og hvor det bliver desinficeret via lys på ganske kort tid. Ganske som nu i Esbjerg. 

Skolerne i Hillerød

På skolerne er maskinerne installeret i alle klasser i udskolingen. Det sker for at fjerne evt. virus på telefoner, så det ikke tages med i skole, men også for at sikre, at eventuel virus ikke tages med hjem.

Region Hovedstaden ”1813” – Telemedicinsk.

Renser alt det elektroniske udstyr, som bruges til at kommunikere og diagnosticere. Ligeledes bruges UVC-teknologien til at rense al udstyr, som modtages fra læger m.fl. Både ved modtagelse og afsendelse.

SOSU-skoler

En del af undervisningen er baseret på VR teknologi, men brillerne tåler dårligt sprit. UVC- skabene er nu sat op på flere af skolerne i Jylland, og det har betydet, at de har kunnet genoptage undervisningen med VR-teknologien. 

Kilde: GC Healthcare

UVC-skabet her kan på 160 sekunder eliminere corona-virus på alle genstande, siger firmaet bag.
UVC-skabet her kan på 160 sekunder eliminere corona-virus på alle genstande, siger firmaet bag.

Hurtig reaktion 

Ulrik Lindkvist, direktør i GC Healthcare glæder sig over ordren:

- Store smitteudbrud kræver, at der reageres hurtigt og træffes beslutninger fra alle involverede, som det har været tilfældet her med Esbjerg Kommune med bestilling, levering og undervisning indenfor 24 timer.    

Effekt afhænger af strålingsmængde

Analysefirmaet House Test i Odense har testet UVC-rørene i GC Healthcares skabe. Men ikke skabene.

- Der er ingen tvivl om, at UVC-strålerne har en effekt på vira, siger direktør i firmaet, Jonas Nørrelund Lindgreen. 

Han pointerer dog, at effekten naturligvis afhænger af dosen for strålingen og af den tid, genstanden bliver bestrålet. 

Test viste, at virus var nedbrudt med 99,67% ved 160 sekunders eksponering.