Med et kamera i hånden stillede han skarpt på sit livs største brist

Foto: Lars Roed
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Gennem linsen på sit kamera opdagede Lars Roed noget, der fik ham til at opsige sit arbejde i it-branchen efter 25 år.

På køreturen til arbejde følte Lars Roed, at blodet pludselig forsvandt fra hans hoved.

Han følte sig svimmel og blev opmærksom på, hvor hårdt hans hjerte hamrede i brystkassen.

Da han slukkede bilens motor foran sin arbejdsplads, begyndte han at græde.

Jeg lå nærmest i fosterstilling i mudderet og følte mig lammet af stress

Lars Roed, fotograf

I tyve minutter sad han sådan med tårerne strømmende ned ad kinderne og følte sig ude af stand til at gøre andet.

- Det kom som en forhammer, og det kom hårdt, fortæller Lars Roed og beskriver, hvordan hans krop lukkede ned, mens han sad på parkeringspladsen.

Fast besluttet på at begynde arbejdsdagen, tørrede han øjnene og gik ind på kontoret, som om intet var hændt.

Følelsen i kroppen lod sig dog ikke afværge, og da Lars Roed kørte hjem få timer senere, var det med en sygemelding.

- Jeg havde knoklet døgnet rundt og ignoreret den daglige hjertebanken, de søvnløse nætter og mit dalende overskud i lang tid, fortæller han.

I de fire og en halv måned han var sygemeldt, følte han sig drænet for energi og ønskede kun at sove.

Lige indtil han en dag pakkede sit kamera og kørte ud til Vadehavet.

Timing er altafgørende, når Lars Roed tager til Vadehavet for at fotografere. Ligesom regn og blæst kan påvirke stemningen i et billede, er sol, måne og stjerners placering på himlen vigtige for udtrykket. Foto: Lars Roed

Sit livs vigtigste lektie

Køreturen fra Lars Roeds hjem nær Ribe og ud til Vadehavet tager fem minutter. En tur, som han i løbet af sin sygemelding, endte med at køre adskillige gange.

- Jeg lå nærmest i fosterstilling i mudderet og følte mig lammet af stress, fortæller han om sine første ture.

Vadehavet er verdensarv

På sit 38. møde i Doha, Qatar, i juni 2014 besluttede UNESCO's verdensarv komité at udpege den danske del af Vadehavet som verdensarv.

Med udpegningen har hele det 500 km lange tidevandsområde, der strækker sig fra Blåvandshuk i Danmark gennem Tyskland til Den Helder i Holland, status som verdensarv.

Derved er hele Vadehavet kommet i samme liga som blandt andet Great Barrier Reef og Grand Canyon.

Kilde: Nationalparkvadehavet.dk

Som årstiderne skiftede, ændrede det flade landskab sig, og det samme gjorde Lars Roed.

Fire og en halv måned senere havde han lært sit livs vigtigste lektie.

- Før levede jeg mit liv i en kalender og troede, at mit arbejde var hele mit liv. Jeg glemte at mærke efter og blev bare ved med at fylde på. Det var sådan, jeg blev stresset, siger han og uddyber:

- Mens jeg sad ved Vadehavet med kameraet og fokuserede på øjeblikket, oplevede jeg roen ved at være til stede i nuet. Det gjorde forskellen for mig.

En påmindelse fra naturen

Efter sin sygemelding vendte Lars Roed tilbage til et job i it-branchen, men i dag lever udelukkende af at fotografere, holde kurser og undervise i fotografi.

Lars Roed udstiller sine fotografier i Galleri Vadehavet i Ribe. Han håber, at han med sine fotografier kan give den ro, som han oplever i naturen, videre til andre. Foto: Lars Roed

På samme måde som han er opmærksom på naturen og indfanger de mindste skift, er han blevet opmærksom i sin dagligdag.

- Ligesom et billede kan ændre sig, når du flytter kameraet til frøperspektiv, så kan dit liv også ændre sig, når du vælger at se det fra et andet perspektiv, siger han.

Nedenfor har Lars Roed udvalgt et af sine billeder fra hver af årets 12 måneder. Foruden at forevige naturens gang, minder billederne ham om at være opmærksom på og værdsætte nuet - og at et skift i fokus kan få verden til at se helt anderledes ud. 

Et år i billeder

Januar

Januar

Solnedgangen i Nationalpark Vadehavet er malerisk smuk, og om vinteren er lyset helt specielt. De bløde toner ses på siden af faskinerne samt i det visne marehalm og græs, hvilket giver en helt særlig stemning i billedet, fortæller Lars Roed.

Februar

Februar

Lars Roed havde en unik oplevelse ved Mandø Ebbevej i Nationalpark Vadehavet den 27 februar 2023, hvor han fik nordlyset at se. At se nordlyset på disse kanter og med den kraft, der blev fremvist denne aften, er enestående, fortæller han.

Marts

Marts

Solen titter frem bag faskinerne. Lars Roed har flyttet kameraet helt ned til havbunden og prøver at finde det lille landskab i det store landskab. Han ynder at tage mange af sine billeder fra det perspektiv.

April

April

Månen står flot over Lakolk Strand på Rømø, og tonerne i billedet er med til at fremhæve stemningen, der var denne aften på stranden mellem sand og klitter, forklarer Lars Roed.

Maj

Maj

Majsolen står tæt ved horisontlinjen og er meget rød i sin farve. Billedet tog Lars Roed på en speciel aften, hvor solen lyste på en helt bestemt måde, fortæller han og forklarer, at solen her er meget tættere på, hvorved scenariet gengives, som vores hjerne oplever det ved havet.

Juni

Juni

Tætblomstrende hindebæger, som også kaldes Mandølyng. Lars Roed fortæller, at det nok er den plante, som de fleste kender fra Mandø. Den smukke lilla blomst giver farvespil i billedet og fungerer godt som modpol til den orange himmel.

Juli

Juli

Et vildt udsyn over stranden og klitterne ved Skallingen. Det er et specielt sted at besøge, siger Lars Roed og fortæller, at selv vejen der ud er en anderledes oplevelse, da den er utrolig smal, så både heste og køer kan opleves stående midt ude på vejen.

August

August

Billedet her har Lars Roed taget tæt ved Låningsvejen, der er den vej, som gør det muligt at køre over til Mandø i bil. Ved at placere kameraet tæt ved jorden, opdager han nye motiver og spændende vinkler.

September

September

Området ved Mandø Ebbevej er utrolig mørkt og giver gode muligheder for at tage billeder af nattehimlen med alle dens stjerner. Her har Lars Roed fanget mælkevejen sammen med en af de berømte koste, som findes i området. Billedet er taget under en af Lars Roeds guidede ture til Vadehavet, hvor han underviser i tips og tricks til fotografering. Blandt andet er lang lukketid nødvendigt for at kunne tage billeder af nattehimlen, siger han.

Oktober

Oktober

Mandø Ebbevej er kendt for sine koste, som viser vejen over til den lille ø Mandø. Disse koste ses i horisonten, og stenene viser vejene.

November

November

Det sidste lys slipper himlen ved Mandø Ebbevej og spejler sig i det vand, der blev efterladt, da vandet trak sig tilbage.

December

December

Vintersolen står lavt over Vadehavet tæt ved Mandø Ebbevej. Sneen ligger som en dyne over landskabet, og ud af sneen stikker faskinerne op og skaber en ramme til solen. Lars Roed har taget billedet med et zoomobjektiv, hvilket gør, at landskabet trækker sig mere sammen.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com