Simon frygtede at miste jobbet i Billund Lufthavn - nu venter han blot på én ting

For snart et år siden mistede Simon Landbo næsten sit arbejde i Billund lufthavn. Sådan går det i dag.

Ventetiden var næsten ikke til at holde ud. 

Simon Landbo gik utålmodigt rundt i hjemmet. Hans telefon var hele tiden indenfor armslængde, fordi han ventede et opkald. Stemmen i den anden ende ville fortælle ham, om han beholdt sit job i Billund Lufthavn, eller om han blev fyret sammen med 270 andre kollegaer. 

Hvis han mistede sit arbejde, kunne Simon, hans kone Heidi og deres søn Nor miste deres hjem. 

Da opkaldet endelig kom, åndede Simon lettet op. Jobbet og hjemmet var sikret. 

Sådan så det ud, da Simon fik opkaldet.

Det var i midten af maj 2020, efter at Danmark havde været lukket ned i ugevis. 

Men hvordan er det gået Simon og familien siden? I anledning af, at det på torsdag er et år siden, at statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark første gang, har TV SYD genbesøgt Simon og familien. 

Spøgelsesagtigt

Simon har stadig sit arbejde i Billund Lufthavn, hvor han skiftevis arbejder på dag- og nathold. Det har han gjort siden 2007, så han har vænnet sig til det. 

Men hvor han før arbejdede som lufthavnsoperatør, er hans arbejdsopgaver nu spredt udover en bred vifte. Han sørger blandt andet for bagagehåndtering, brandberedskab, handicaphåndtering, vinterberedskab og at skræmme fugle væk fra banerne. 

- Det er bare sørgeligt og spøgelsesagtigt i lufthavnen. Stemningen er blandet, hvor vi alle håber, at rejserestriktionerne snart bliver hævet, siger Simon og fortsætter:

Simon Landbo begyndte som ufaglært i Billund Lufthavn, men har siden uddannet sig til lufthavnsoperatør.
Simon Landbo begyndte som ufaglært i Billund Lufthavn, men har siden uddannet sig til lufthavnsoperatør.
Foto: Privat

- Men for en måned eller to siden begyndte de at spille musik over højtalerne i terminalerne. Jeg synes, at det er lidt hyggeligt, så man ikke føler sig helt palle alene i verden derude. 

Han overdriver ikke, når han kalder lufthavnen mennesketom. I forhold til februar 2020 er passagertrafikken faldet med 96,3 procent. Dog er lufthavnens direktør Jan Hessellund optimistisk for sommeren, hvor lufthavnen tager nye flyselskaber ind og udvider med nye ruter. 

Nye tider i hjemmet

Da Simon frygtede at miste sit arbejde sidste år, kunne det få den konsekvens, at familien kunne miste hjemmet, da det var Simons indtægt, som betalte af på huset. 

Simon og Heidi har sammen sønnen Nor på ét år.
Simon og Heidi har sammen sønnen Nor på ét år.
Foto: Privat

Men det er forandret nu. Simons kone Heidi begyndte på en uddannelse til sosu-assistent i november sidste år. Hun er nu ansat af Billund Kommune i voksenlære på Billund Plejecenter og har dermed også en indtægt. 

- Vi lagde også vores lån om, da situationen stadig er lidt usikker, indtil alle har fået vacciner. Jeg renoverer også huset med nye lofter, gulve og vægge, så det er lettere at komme af med, hvis vi nu bliver tvunget til at sælge, siger Simon. 

Han er nervøs for nye mutationer, som kan forlænge restriktionerne. Den 3. marts blev den brasilianske mutation P1 for første gang konstateret i Danmark. 

Simon og Heidis søn Nor. Simon afviser ikke, at parret skal have flere børn.
Simon og Heidis søn Nor. Simon afviser ikke, at parret skal have flere børn.
Foto: Privat

- For et år siden troede jeg, at corona bare var en forkølelse. Nu har jeg mere respekt for den og bliver testet en gang om ugen. Det er især vigtigt, fordi Heidi arbejder i ældreplejen, siger han. 

Håb for fremtiden

Simon håber, at coronapasset snart bliver udrullet i Danmark, da det vil åbne for mere flytrafik.

- Jeg synes, at vi skal have coronapas i Danmark. Det burde ikke tage så lang tid. Vi har køretøjer, som kører rundt på Mars, så det kan ikke være så svært at lave et coronapas, siger han. 

Billund Lufthavn.
Billund Lufthavn.
Foto: Thor Hedegaard

Selvom passagerne stadig ikke fylder terminalerne i Billund Lufthavn, er håndteringen af fragt faktisk øget. Der kom således 5.431 tons gennem lufthavnen i februar 2021. Det er 4,2 procent mere end i februar 2020.  

- Jeg er fortrøstningsfuld for, at det hele kommer i gang igen, men jeg ved ikke hvornår, siger Simon Landbo.