Børnebog kan give svaret: Skal dit barn corona-vaccineres?

Fanø-forfatter fik ideen til børnebogen, mens han sad i corona-karantæne i Bangkok for et år siden. Nu er "Finn Foton og corona-vaccinen" superaktuel.

- Det var et valg mellem at få en god idé eller blive skør i hovedet, fortæller forfatteren Jan Egesborg, Sønderho på Fanø. 

Han sad i corona-karantæne på et elendigt hotel i Thailands hovedstad og grublede. Det kom der en børnebog ud af. En slags naturvidenskabelig forklaring om, hvordan corona-vaccinen fungerer. 

Jan Egesborg: Bogen kunne være blevet en total fuser. (Finn Grahndin)
Jan Egesborg: Bogen kunne være blevet en total fuser. (Finn Grahndin)
quote

Der er ingen løftet pegefinger i bogen.

Jan Egesborg, forfatter

Superaktuel bog 

Den er mest til børn, men så sandelig også til voksne. I en tid hvor Sundhedsstyrelsen har anbefalet, at de 5-11-årige får vaccinen.     

- Der er ingen løftet pegefinger i bogen. Det er ment som en hjælp til at tage den vanskelige beslutning baseret på et oplyst grundlag, siger den 59-årige forfatter. 

Williams læge tegner og fortæller om, hvad corona-vaccinen gør. (Foto: Finn Grahndin)
Williams læge tegner og fortæller om, hvad corona-vaccinen gør. (Foto: Finn Grahndin)

Frygt for at det blev en fuser

Bogen udkom egentlig i sommer, men er først for alvor blevet aktuel nu. 

- Det var modigt af forlaget. For havde myndighederne ikke besluttet, at børnene skulle vaccineres, så ville bogen jo have været en komplet fuser, smiler han. 

Men så kom Sundhedsstyrelsen med anbefalingen forrige fredag: Man bør lade sine 5-11-årige børn vaccinere. En anbefaling, der selvfølgelig har medført stor debat - både i medierne og hos mange forældre. Skal - skal-ikke. 

Det er en vanskelig beslutning, synes 59-årige Jan Egesborg, der dog ikke selv har børn i den alder. (Foto: Finn Grahndin)
Det er en vanskelig beslutning, synes 59-årige Jan Egesborg, der dog ikke selv har børn i den alder. (Foto: Finn Grahndin)

Kloge folk har hjulpet

 "Finn Foton og corona-vaccinen" er blevet til i samarbejde to eksperter: Ulrich Busk Hoff, der er kvanteforsker på DTU Fysik. Han har tidligere skrevet børnebogen ”Finn Foton og kvantefysikken” - også sammen med forfatteren Jan Egesborg. 

Desuden har de fået faglig sparring af professor på Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, Rune Hartmann. Han har tegnet og fortalt om corona-vaccinen, så bogen ikke udkom med forkerte informationer. Den er illustreret af tegneren Johannes Töws.

Udkommer måske på tysk

Nu håber de tre mænd bag bogen, at den bliver brugt. Og at den udkommer i Tyskland. 

- Vi er i forhandlinger med et tysk forlag. Man har i Tyskland endnu ikke taget en beslutning som i Danmark om at anbefale corona-vacciner til børn. Nu må vi se, siger Jan Egesborg.   

Skærmbillede 2021-12-05 110554