Sommerhusbranchen jubler: Det bliver en fest

Direktør for Fanøs største sommerhusudlejning jubler over dagens nye rejsevejledninger.

- Vi kan slet ikke få armene ned. Nu er vi der, hvor vi gerne vil være.
Sådan lyder det fra Hanne Thyssen, der er indehaver af Danibo, der udlejer omkring 700 feriehuse på Fanø. 

Reaktionen kommer ovenpå de opdaterede rejsevejledninger, der nu gør det muligt for tyske turister at rejse ind i Danmark uden at skulle i karantæne. 

- De bliver simpelthen så lettede, når de hører det, og det bliver en fest, når de ankommer, siger hun.

Indtil videre har der været krav om isolation og test for tyskere, der gerne vil ind i Danmark.

- Det er ligesom at få friheden tilbage. Vi har været bagud økonomisk, men det er heldigvis historie nu, siger Hanne Thyssen.

Usikkerhed og nervøsitet

Men selvom de går en lysere tid i møde, så har de stadig mistet en omsætning, som de ikke kan indhente.

- Den tid, der er gået, kommer ikke igen, siger hun.

Selvom Fanø Dragefestival er lige om hjørnet, er det langt fra alle feriehuse, der er booket, og derfor glæder Hanne Thyssen sig til at kunne byde endnu flere turister velkommen.

- Der har bare været så meget usikkerhed, vi er vant til at have en masse gæster i maj og juni, og det har vi ikke haft indtil videre, siger hun.

Nervøsiteten og usikkerheden i ferieudlejningsbranchen kan Anni Matthiesen (V), som er lokal folketingspolitiker fra Grindsted, genkende.

- Det er en kæmpe lettelse og glæde. Det har været urimeligt, og derfor er det en fantastisk dag, siger Anni Matthiesen (V).

Fakta

Et råb om hjælp

Hun fortæller, at hun har fået rigtig mange mails fra feriehusbranchen, som har efterspurgt hjælp og klare meldinger i forhold til, hvordan branchen skulle forholde sig til restriktionerne især i sommerperioden.

- Det politiske pres jeg har været med til at lægge var berettiget. Hele det jyske område er dybt afhængig af indtægten fra tyske turister. Man har været nervøs i udlejningsbranchen, og det forstår jeg godt, siger hun.

- Vi skyder os selv i foden, når vi lader danskerne rejse ud i verden og samtidig ikke sikrer, at tyskerne kan komme hertil, siger hun.

Anni Matthiesen har sammen med Michael Aastrup Jensen, Anni Matthiesen, Ulla Tørnæs og Karsten Lauritzen sendt et brev til Nick Hækkerup.

Anni Matthiesen forventer, at de lempede indrejserestriktioner også kommer til at smitte af på andre brancher.

- Folk, der booker en uge på vestkysten, bruger også en dag i forlystelsesparkerne eller andet, siger Anni Matthiesen.

Det er Vardes borgmester og formand for Partnerskab for Vestkystturisme Erik Buhl enig i.

- Det betyder meget for flere brancher, der lever af turismen, siger Erik Buhl. 

- Det er en fantastisk dag. Det er afgørende, for vi er håbløst bagude, og jeg forventer, vi kan indhente noget af det tabte, men ikke det hele, siger Erik Buhl.

Han fortæller, at de stadig holder fast i planen om at få fem millioner overnatninger i 2025 i Varde. Inden corona lød tallet på 4,7 millioner overnatninger.