Rød feber i Fredericia - rekordmange skal se håndbold

For 11 år siden gik klubben konkurs, men blot syv år efter var Fredericia HK tilbage i håndboldligaen, og i aften spiller herrerne med om medaljerne.

Fredericia er for tiden ramt af en voldsom feber. Den er rød, og det er sådan en, der får folk i hundredevis til at køre til både Aarhus og Aalborg om søndagen for at se håndbold.

Det er 43 år siden, Fredericias håndboldherrer senest vandt en medalje i landets bedste række, men nu spiller de igen med om metal.

- Det er fantastisk. Vi havde sat sigtekornet efter, at vi gerne ville spille om det fine metal senest i 2025, men at det sker allerede nu er bare fantastisk, lyder det fra Bent Jensen, bestyrelsesformand for Fredericia HK.

quote

For første gang er der fuldstændig udsolgt. Vi har aldrig haft så mange til spisning inden kampen, og folk kommer til at stå i hele hallen for at se kampen

Bent Jensen, bestyrelsesformand, Fredericia HK

Han er også indehaver af T. Hansen gruppen og hovedsponsor i klubben. Han blev bestyrelsesformand i 2015, og siden har han sammen med klubbens nuværende direktør, Thomas Renneberg-Larsen, arbejdet på at få Fredericia tilbage på håndboldtoppen.

Fra fem gange guld til konkurs

Med fem mesterskaber i træk var Fredericias herrespillere de ubestridte konger af dansk håndbold fra 1975-1979. 

Men i 1980 måtte de nøjes med sølv, og i 2012 mistede de hele kongeriget, da klubben gik konkurs og blev tvangsnedrykket til Jyllandsserien. En kæmpe nedtur for byen og for klubben, men trods derouten lykkedes det holdet at komme tilbage i ligaen på bare syv år. 

- De gik næsten den lige vej hele vejen op og havde kun få stop, inden de var tilbage, så det er gået rigtig stærkt, fortæller Anders Holm, der er formand for fangruppen Fredericia HK Ultras. 

- Det skyldes en god blanding af passion og økonomi, og så blev der lagt en god plan for at bygge klubben op igen, tilføjer han.

Fredericia Håndboldklub

Fredericia Håndboldklub af 1990 er en sammenslutning af de to tidligere håndboldklubber Fredericia KFUM og FFF, der blev lagt sammen i 1990. I 2017 ændrede klubben navn til Fredericia Håndboldklub.

1975-1979 vandt klubben danmarksmesterskabet fem gange.

I 1980 vandt holdet sølv.

I 2012 gik klubben konkurs og blev tvangsnedrykket til Jyllandsserien.

I 2019 var holdet tilbage i ligaen.

Sidste år skrev klubben kontrakt med træner Gudmundur Gudmundsson, der har været både islandsk og dansk landstræner. I 2016 vandt han OL-guld med det danske herrelandshold.

14. maj spillede de rødtrøjede Fredericiaherrer mod Skanderborg Aarhus Håndbold og sikrede sig en plads blandt de sidste fire hold. 

- Vi har spillet outstanding, og formen er toppet på det rigtige tidspunkt. Samtidig er vi gået lidt under radaren, så vi har haft ro til arbejdet, siger klubdirektør Thomas Renneberg-Larsen.

James Junior Scott spiller sin første sæson i Fredericia. Måske ender den med en medalje.
James Junior Scott spiller sin første sæson i Fredericia. Måske ender den med en medalje.
Foto: FHK/Joan Barløse

Søndag tog holdet hul på den første semifinale mod Aalborg Håndbold, men tabte 31-22. 

Til kampene i både Aarhus og Nordjylland var flere end 800 fans i alt taget med for at støtte holdet, og når spillerne onsdag aften møder Aalborg i returkampen, når fanfeberen hidtil usete temperaturer. 

- For første gang er der fuldstændig udsolgt. Vi har aldrig haft så mange til spisning inden kampen, og folk kommer til at stå i hele hallen for at se kampen, fortæller Bent Jensen.

Tilbage er bare spørgsmålet om, hvorvidt Fredericia kan vinde og dermed udløse en tredje semifinalekamp, der kan give adgang til at spille om guldet.

- Skal man slå Aalborg, skal man spille sit allerbedste, men jeg tror på det, lyder det fra bestyrelsesformanden. 

Kampen begynder klokken 18.30 og bliver vist på TV2 Sport.