Opskrift: Svamperisotto på grødris med kylling, brændenælde pesto og panerede gulerødder

Foto: TV SYD
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Her får du opskriften på svamperisotto på grødris med kylling, brændenælde pesto og panerede gulerødder fra TV SYD-programmet "Gourmet på budget".

I programmet "Gourmet på budget" besøger kok Mikael Madsen fra Den Hvide Hest i Kolding og komikeren Daniel Lill helt almindelige danskere og laver mad med udgangspunkt i det, de finder i skabene.

Retten er ikke lavet ud fra en opskrift, men er efterfølgende blevet skrevet ned. Kok Mikael Madsen opfordrer til, at man ikke følger opskriften slavisk, men giver plads til at eksperimentere og eventuelt bruge andre råvarer end lige præcis dem, som er angivet i opskriften herunder.

God fornøjelse!

Svamperisotto på grødris med kylling, brændenælde pesto og panerede gulerødder

Til 4 personer

Forberedelsestid

-

Tilberedelsestid

-

Samlet tid

-

Ingredienser

Svamperisotto med kylling

  • 200 gram svampe - trompethatte og tragtkantareller

Svamperisotto med kylling

  • 100 gram grødris

Svamperisotto med kylling

  • 1 løg

Svamperisotto med kylling

  • 2 fed hvidløg

Svamperisotto med kylling

  • 2 dl hvidvin

Svamperisotto med kylling

  • 6 dl hønsebouillon

Svamperisotto med kylling

  • 1 håndfuld parmesan/eller en tør dansk ost

Svamperisotto med kylling

  • 0 salt og peber

Brændenælde pesto

  • 1 håndfuld brændenælder

Brændenælde pesto

  • 1 dl mandler

Brændenælde pesto

  • 0 Olie

Brændenælde pesto

  • 1 dl parmesan/eller en tør dansk ost

Brændenælde pesto

  • 0 Salt og peber

Panerede gulerødder

  • 6 gulerødder

Panerede gulerødder

  • 0 Pankorasp og almindelig rasp til panering

Panerede gulerødder

  • 2 æg

Panerede gulerødder

  • 0 Mel

Panerede gulerødder

  • 0 Karry

Panerede gulerødder

  • 1 teskefuld sukker

Start med at sætte din kyllingefond over. Fyld gryden med vand og hønsebouillon. Lad det stå og koge, mens du fortsætter. 

Tænd ovnen på 200 grader. Parter dernæst kyllingen, så du står tilbage med to lår, to brystfilet og to vinger. Læg overskydende skrog op i fonden og lad det koge indtil vi begynder på risottoen. Gnid godt med salt på kyllingen. Læg lår og vinger klar i et ovnfast fad med bagepapir. Læg brystfileter til siden, så de kan steges senere.

Pil og rens svampene. Læg dem i en skål klar til brug. Skræl gulerødder og hak løg fint. Læg løgene i en skål klar til brug og læg gulerødder klar til stegning.

Tag handsker på og pluk bladene af brændenælderne. Sæt en gryde med vand til at koge og smid brændenælderne i. Lad dem koge i 30 sekunder og hæld vandet fra. Hak dem fint og læg dem i en stor skål. Læg mandler på en pande og rist dem til de bliver gyldne.

Tilsæt olie til en pande. Rist gulerødderne på hård varme, indtil de får farve på alle sider. Tilsæt karry og eventuelt andre krydderier. Rist det kort af med gulerødderne. Tilsæt et skvæt vand og lad det koge sammen med gulerødderne, indtil vandet er fordampet. Drys sukkeret ud over gulerødderne og lad det kort karamellisere. Placér gulerødderne på en tallerken og lad dem køle af.

Tag derefter mandlerne ud af ovnen. Lad dem køle af, mens du blander brændenælderne med olie, parmesan, salt og peber. Vend det godt rundt. Hak mandlerne groft og tilsæt dem i skålen. Smag til med ekstra parmesan, salt og peber.

Sæt det ovnfaste fad med kyllingen i ovnen i cirka 25 minutter.

Når gulerødderne er kølet af, paneres de i mel, æg og rasp. Sørg for, at det er dækket så godt til som muligt. Læg dem klar til stegning på en ren tallerken.

Tilsæt olie til en ny pande. Steg kyllingebrysterne med skindsiden nedad på høj varme, indtil de får stegeskorpe. Krydr det med salt. Steg det bagefter på kødsiden. Tag kyllingen af panden og lad det hvile på en tallerken. Læg dem i ovnen i det ovnfaste fad med det resterende kylling i 16-18 minutter.

Brug samme pande til at sautere løg og hvidløg til de er klare og bløde. Tilsæt svampene og lad dem stege med et par minutter. Tilføj dernæst grødrisene og rør det godt igennem. Hæld halvdelen af hvidvinen over risene, og lad det koge til vinen er fordampet. Gentag dette med resten af vinen efterfølgende. Efter hvidvinen er fordampet, tilføjes hønsefonden lidt efter lidt. Tilføj hønsefond til risene er dækket og lad risene absorbere væden. Gentag dette til al væden er brugt, og risene er blevet møre. Sørg for at røre godt rundt undervejs. Smag risottoen til med parmesan, salt og peber.

Steg de panerede gulerødder på en pande med smør eller olie, så de får farve og bliver sprøde hele vejen rundt. 

Server risottoen med lidt friskrevet parmesan, et stykke kylling med en skefuld brændenælde-pesto ovenpå og en paneret gulerod som tilbehør. 

Retten kan serveres med en valgfri salat til - eventuelt kålsalat. Bon appetit.

Ungt par kan være starten på øens generationsskifte

Udgivet

Mange unge rejser til Asien, Afrika eller Amerika i deres sabbatår, men ikke kæresteparret Ida og Anton. De har valgt at tilbringe en del af deres sabbatår på Endelave.

Inde i køkkenet på Kroen Endelave bliver der lavet burgere, pommes friter og stjerneskud en masse.

I receptionen ringer klokken. Der bliver spurgt om et bord til to.

- Vi kan godt lige klemme to mere ind, siger 21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen, der er daglig leder af Kroen Endelave.

Men så er der hellere ikke plads til flere, for det vælter ind med spisende sommergæster.

- Vi arbejder omkring 13 timer om dagen, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

21-årige Ida Elmgreen Bach Sørensen står for den daglige drift på Endelave Kro sammen med sin kæreste.

Den unge kvinde står for den daglige ledelse af kroen sammen med sin kæreste, 22-årige Anton Willum Kousgaard. De har taget rejsen fra henholdsvis København og Odder for at bo på øen og drive kroen.

- Jeg startede i marts, og så kom Anton i april. Planen er, at vi skal være her året ud eller måske til starten af næste år, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

To om samme opgave

Et tidligere job på røgeriet på Tunø har gjort, at de to unge mennesker er blevet tilbudt at stå for den daglige drift af kroen. En opgave de deler.

- Det er hyggeligt at arbejde med sin kæreste, siger Anton Willum Kousgaard.

- Det er dejligt at arbejde med ham, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Men som alle andre par kan de godt blive uenige.

- Når vi har travlt, kan vi godt komme op at toppes, men det bliver altid løst inden sengetid, Anton Willum Kousgaard.

Anton Willum Kousgaard er fra Odder, men lige nu bor han på Endelave.

En kæmpe villavej

Som på mange andre øer vælter det ind med gæster på Endelave om sommeren, men ikke i de kolde måneder.

- Det er skørt. Det er som to forskellige steder, alt efter hvornår man er her, siger Anton Willum Kousgaard.

Endelave

Endelave er 13,2 km² stor.

Øen er en del af Horsens Kommune.

Der bor 151 personer på øen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år.

Øen er kendt for sine vilde kaniner.

Færgen sejler mellem Endelave og Snaptun Færgehavn, og sejladsen tager omkring en time.

Kilde: Endelave og Danmarks Statistik

Til daglig bor der 151 mennesker på øen, og selvom det er få, er der altid en hjælpende hånd at finde.

En dag manglede kroen estragon for at kunne køre aftenserveringen, så Ida Elmgreen Bach Sørensen tog hen til campingpladsen for at høre, om de havde noget liggende. I stedet for estragon gav de gav hende et privatnummer på Tove, som havde krydderuter i haven, og så var det fikset.

- Det er ligesom at bo på en kæmpe villavej. Alle kender alle og er klar til at hjælpe, siger Ida Elmgreen Bach Sørensen.

Kroen Endelave tilbyder både spisning og overnatning.

Ø-holdet håber på et generationsskift

På øen har de oprettet "Ø-holdet", som skal forsøge at få unge til at flytte til øen, så der kan komme et generationsskifte.

- Vi er oppe i årene, så vi skal have nogle af de unge til at komme og overtage, siger Lene Iversen, der er beboer på Endelave og en del af Ø-holdet.

Lene Iversen håber flere unge vil flytte til øen.

Ø-holdet arrangerer samtaler med unge mennesker, der overvejer at flytte til øen, for at snakke deres problematikker ved at flytte til øen igennem.

- Vi har fået Ida og Anton over, men ellers er der ikke kommet flere. Jeg er dog optimistisk, siger Lene Iversen.

Gennemsnitsalderen på øen er 65,3 år, og beboerne håber, at flere unge mennesker vil slå sig ned i fremtiden.

- Vi kan sagtens få tiden til at gå, men det er dejligt med noget larm og børnelatter, siger Lene Iversen.

Langt hjem

Det unge par har boet på øen i nogle måneder, og de har allerede fået en idé om, hvor de skal hen i fremtiden.

- Det er dejligt at bo her, men der er langt hjem. Jeg vil gerne tilbage til København på et tidspunkt, fortæller Ida Elmgreen Bach Sørensen.

- Jeg ved ikke om vi vil blive boende, men vi vil helt klart komme på besøg, siger Anton Willum Kousgaard.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com