Ægtepar bruger 33.000 kroner på varme, men må ikke få varmecheck, fordi de ikke bruger gas

Det er ikke kun prisen på gas, der stiger. Hvis man fyrer med pillefyr, betaler man nu mere end dobbelt så meget end sidste år. Det oplever par fra Maugstrup.

Prisen på træpiller til pillefyr har været støt stigende det seneste år. 

Det har 66-årige Bente Thygesen og hendes mand, der bor i Maugstrup nordøst for Vojens, i den grad kunnet mærke på pengepungen det seneste års tid.

- Vi købte træpiller sidste år, der gav vi 15.000 kroner for et års forbrug. Da vi købte sidste måned, gav vi 33.000 kroner, fortæller Bente Thygesen og tilføjer, at prisen endda er steget endnu mere siden.

quote

Det var de 15.000 kroner, vi skulle have haft det sjovt for

Bente Thygesen

Hvis de skulle købe et års forbrug nu, ville de skulle punge ud med mere end 40.000 kroner.

TV SYD har talt med flere lokale importører, der bekræfter, at prisen på træpiller er mere end fordoblet.

Varmechecken

Det er dog ikke den eneste varmekilde, der er steget betragteligt i pris den seneste tid.

Sådan ser Bente Thygesens pillefyr ud på husstanden i Maugstrup.
Sådan ser Bente Thygesens pillefyr ud på husstanden i Maugstrup.

Det er ikke længe siden, at mere end 400.000 danske husstande blev 6.000 kroner rigere, da der den meget omtalte varmecheck blev udbetalt. Den skulle hjælpe på de stigende udgifter til gas og varme.

Checken blev givet til husstande, hvor den samlede indkomst ikke oversteg 650.000 kroner i 2020. Derudover skulle husstanden være registreret med en af følgende tre varmekilder:

Naturgas, fjernvarme med høj gas- eller el-andel samt elektricitet, hvor det eksempelvis kan være varmepumpe, som den primære varmekilde.

Påvirker økonomien

Bente Thygesen havde gerne set, at der også havde været en kompensation a la varmechecken til de folk, der fyrer på andre måder end eksempelvis med gas.

Hun bor med egne ord "ude på landet", og her er der ikke mulighed for at få fjernvarme.

Der skal mange træpiller til for at udgøre et års forbrug. Bente Thygesen og hendes mand køber altid alle træpillerne ind på én gang.
Der skal mange træpiller til for at udgøre et års forbrug. Bente Thygesen og hendes mand køber altid alle træpillerne ind på én gang.

Bente Thygesen er efterlønsmodtager, mens hendes mand er pensionist. De stigende priser på træpiller påvirker derfor parrets økonomi.

- Det betyder, at vi må skære ned andre steder. Vi bruger strøm med fornuft, vi vasker tøj, når det er billigt, og så kigger vi mere på, hvad fødevarer koster, siger hun.

Ifølge tal de seneste tal fra 2018 fordelte antallet af pillefyr i de syd- og sønderjyske kommuner sig således:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Det ændrer dog ikke på, at mere end 15.000 kroners årlig stigning kan mærkes med den indkomst parret har. 

- Selvfølgelig har vi regnet ud, hvad der kan lade sig gøre, når man går på efterløn, så det rammer da. Det var de 15.000 kroner, vi skulle have haft det sjovt for, siger hun.

Ingen politiske garantier

Socialdemokraten Anders Kronborg fra Esbjerg siger til TV SYD, at forklaringen på, hvorfor folk med pillefyr ikke får del i tilskuddet, skal findes i tidspunktet for indgåelsen af den politiske aftale.

- Da man lavede aftalen i marts, så man på, hvilke energikilder, der var i stigende vækst. Og her var det jo for alvor gassen, der var i vækst. Det er faktisk først efter aftalen er indgået, at vi kan se, at dem, der har pillefyr, også oplever prisstigninger. Så vi følger det her meget tæt. Jeg kan dog ikke stå her i TV SYD og give garantier, men jeg kan sagtens forestille mig, at det her område, det kommer vi til at kigge yderligere på i den nærmeste tid, siger han.