Hel landsby undersøges for utætte og ulovlige tilslutninger til kloakken

Spildevand kommer op fra kloakken. Nu risikerer grundejerne påbud, hvis kommunen finder fejl.

Store kommunale pumper har de seneste dage arbejdet i døgndrift, for at få styr på de overfyldte spildevandsledninger i landsbyen Bevtoft, der ligger i Haderslev Kommune.

- Det gør de for at forhindre, at spildevandet kommer op, der hvor borgerne færdes, fortæller Martine H. Martin, der er chef for plan og projekt hos det kommunale forsyningsselskab Provas.

På sporet af regnvand

Gennem længere tid har vand skabt et overbelastet spildevandssystem i byen. Derfor vil forsyningsselskabet og kommunen finde ud af, hvorfor der trænger dræn- og regnvand ind i de rør, der kun er beregnet til spildevandet.

Pumperne sender fortyndet spildevand videre ud i Gels Å.
Pumperne sender fortyndet spildevand videre ud i Gels Å.
Foto: Ole Møller TV SYD

Og de har på forhånd en mistanke.

- På den offentlige del kan vi ikke finde nogle huller, hvor vandet kan komme ind. Derfor fortæller vores undersøgelser, at det er på privat grund, der er nogle fejlkoblinger, siger Mai Strunge Jarvis, der er chef for klima og miljø i Haderslev Kommune.

Kamera i røret

En større tv-inspektion af alle tilslutninger i Bevtoft skal nu finde frem til, hvor problemerne er, og hvis forsyningsselskabet finder utætte eller ulovlige tilslutninger, bliver grundejerne kontaktet. 

Er det på privat grund, er det grundejeren, der kommer til at betale.

- Det er slet ikke sikkert, at boligejerne er klar over, at de har en ulovlig tilslutning. Men når vi finder ud af, at der er et problem, så håber vi selvfølgelig, at de lytter til, at det er noget, der skal bringes i orden. Ellers kan vi give påbud, fortæller Mai Strunge Jarvis.

Tv-inspektionen viser at der løber regn- eller drænvand ind i spildevandsledningen.
Video: Provas

Ifølge forsyningsselskabet Provas er der så meget vand i Bevtoft, at det ikke er muligt, at forhindre spildevandet i at komme op fra kloakken, før der er sat en stopper for dræn- og regnvand. Det kommer ind, selvom der er kloaksepareret i byen.

- Vores pumpesystemer kan ikke følge med. Det er dimensioneret til at klare 100 kubikmeter i døgnet, men som det ser ud nu, er der fem gange så meget vand i Bevtoft, fortæller Martine H. Martin, chef for plan og projekt ved Provas.

En nødløsning

Pumperne der er sat op, er et midlertidigt nødoverløb, der skal tage toppen af problemet. Men det betyder samtidig, at spildevand blandet med regnvand bliver ledt ud i Gels Å.

En løsning der ikke er optimal, men som lige nu er nødvendig, forklarer kommunen.

- Det er slet ikke hensigtsmæssigt. Vi undgår, at det løber ud på terræn, og folk kommer i kontakt med det. Men vi skal have det stoppet hurtigst muligt, siger Mai Strunge Jarvis.

Flere områder skal i den kommende tid undersøges, oplyser Haderslev Kommune.
Flere områder skal i den kommende tid undersøges, oplyser Haderslev Kommune.
Foto: Ole Møller TV SYD

Flere områder skal undersøges

Haderslev Kommune oplyser, at undersøgelserne i Bevtoft fortsætter de kommende måneder. Samtidig skal flere andre områder også undersøges for forkerte og ulovlige tilslutninger.

Det gælder blandt andet flere af de sommerhusområder, der har problemer med oversvømmelser.