Statsminister på virtuelt besøg i Haderslev: Handelsskoleelever stillede corona-spørgsmål

Statsministeren og undervisningsministeren mødtes torsdag virtuelt med over 100 elever fra Det Blå Gymnasium i Haderslev.

Torsdag morgen afslørede eleverne på handelsskolen i Haderslev over for selveste statsminister Mette Frederiksen (S), at de er meget optagede af, hvordan de bliver påvirket af coronarestriktionerne - både i forhold til skolen, undervisningen og eksamen. 

De fik mulighed for at stille spørgsmål til både statsminister Mette Frederiksen og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der begge virtuelt var til stede på en Skype-forbindelse fra København. 

Den unikke mulighed brugte eleverne til at stille spørgsmål om både den faglige og sociale trivsel i en coronatid, hvor deres hverdag er præget af onlineundervisning og isolation med risiko for mistrivsel og manglende kundskaber.

Søren fra 1. A ville gerne vide, hvad Mette Frederiksen vil gøre for, at eleverne ikke bare bliver husket som corona-årgangen, der er bagud for andet år i træk.

quote

Jeg ved godt, at det er svært at være ung, og at det eneste, man har lyst til, er at få planlagt den der Roskilde Festival og en god fest på fredag.

Mette Frederiksen, Socialdemokratiet, statsminister

Hun anerkendte, at det bliver en kæmpe opgave at samle det tabte op. Samtidig mente hun også, at det har meget store konsekvenser for alle at gå gennem pandemien.

- Jeg tror, vi bliver nødt til at erkende over for hinanden, at det er et vilkår for os, der nu engang var her på dette tidspunkt. Både unge og ældre, sagde hun og kom med en opfordring til handelsskoleeleverne om ikke at blive for sortseende i denne tid.

- Jeg ved godt, at det er svært at være ung, og at det eneste, man har lyst til, er at få planlagt den der Roskilde Festival og en god fest på fredag. Og I må i hvert fald ikke holde fest på fredag, sagde hun og huskede eleverne på at passe godt på hinanden:

- Havde man tendens til ensomhed inden coronaen, kan det være blevet værre nu. Så husk nu at være obs på hinanden, hold øje med alle i klassen. Kan I mærke, at én hænger lidt med for meget fravær og ikke kommer op om morgenen, så brug ti minutter på at hale vedkommende ind igen. Jo mere vi hjælper hinanden, jo lettere kommer det til at gå, mente hun.

Da Esra Hassan skulle til at stille sit spørgsmål til statsministeren, gik forbindelsen ned.
Da Esra Hassan skulle til at stille sit spørgsmål til statsministeren, gik forbindelsen ned.
Foto: Nicklas Møller Dannemarre Palner, TV SYD

Konsekvenser af onlineundervisning

I 45 minutter var både Mette Frederiksen og Pernille Rosenkrantz-Theil til elevernes rådighed. På trods af flere tekniske vanskeligheder lykkedes det alligevel eleverne at stille en del spørgsmål, som ministrene på skift svarede på.

Lasse fra 1. G ville gerne vide, hvilke forestillinger de havde gjort sig om konsekvenserne af onlineundervisning fagligt set.

Det svarede undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på med henvisning til, at den problemstilling optager både forskere, lærere og unge mennesker i hele verden lige for tiden.

- Onlineundervisningen rammer utroligt forskelligt. Nogle har en oplevelse af, at det kører meget godt. Og så er der andre, der har rigtigt svært ved at få noget ud af onlineundervisningen. Det er svært at lave en “one size fits all”-løsning. Derfor er det jeres lærer, der skal vurdere, hvordan I kommer bedst igennem, sagde hun og forsikrede om, at lærerne ville få de nødvendige redskaber.

- I skal ikke være bekymrede. Vi er i stand til at levere de ting, der skal til, for at I kommer godt igennem det her, understregede hun.

Bare rolig: I skal nok få huen

Julie fra 1. C ville gerne vide, om eleverne kan forvente anderledes krav til eksamen, nu hvor den virtuelle undervisning ikke har været helt optimal.

Det fik undervisningsministeren til at love, at eksamen i år bliver anderledes end vanligt.

- Vi kigger både på antallet af eksamener, og vi kigger samtidig på for eksempel mundtlig eksamen, hvor man kan sige, at man skal eksamineres indenfor de områder, hvor I har fået fysisk undervisning, sagde hun.

Til årets studenter kom der også en forsikring om, at der bliver en eller anden form for mulighed for at få studenterhuen sat på hovedet.

- Det var noget af det, der satte en skræk i livet sidste år. Altså frygten for, at man ikke kunne få lov at få huen på og få sat punktum for sin uddannelse. Det går vi meget op i skal ske i år, sagde hun.

Skolen i Haderslev blev fredag i sidste uge kontaktet af Undervisningsministeriet, der ville høre, om de havde lyst til af deltage i et virtuelt møde. Ordstyrer var en af skolens samfundsfagslærere Jeppe Kjærsgaard.

Det virtuelle møde mellem ministrene og eleverne begyndte kl. 9.00 og sluttede til tiden 45 minutter senere. 

Statsminister Mette Frederiksen var torsdag morgen virtuelt igennem til eleverne på Det Blå Gymnasium i Haderslev.
Statsminister Mette Frederiksen var torsdag morgen virtuelt igennem til eleverne på Det Blå Gymnasium i Haderslev.
Foto: Nicklas Møller Dannemarre Palner, TV SYD