Jane tog i sommerhus på Hjarnø - hun har været fast indbygger lige siden

De fleste småøer oplever en tilbagegang i nye beboere, men ikke Hjarnø. De mange lokale gør en ekstra indsats, og hos Jane Willumsgaard betyder det friskbrygget kaffe og linoleumstryk.

Kaffemaskinen brygger løs, og grafikpressen kører på fulde drøn, når Jane Willumsgaard åbner dørene til sit grafiske magasin.

- Jeg vil rigtig gerne være mere på øen selv og invitere folk over og opleve Hjarnø, fordi det har en særlig stemning, siger hun.

Hun er billedkunstlærer og har valgt at lave workshops, hvor hun inviterer turister ind i hendes hjem Det Grafiske Magasin på Hjarnø.

En ø i vækst

Selvom der overordnet set er sket en tilbagegang på de danske småøer, så har Hjarnø formået at holde befolkningstallet stabilt over de seneste ti år. Der har været en lille fremgang, og den store udvikling er sket hos børn under 15 år.

- Der sker en masse herovre, og folk vil gerne bo her, siger Jane Willumsgaard, der selv har føjet to børn til statistikken.

Småøernes udvikling

Sammenslutningen af Danske Småøer dækker over 27 øer fordelt over hele Danmark.

Størstedelen oplever en tilbagegang. Størst er den på Fur, hvor der de seneste ti år har været et fald på 94 indbyggere. Otte af øerne oplever en fremgang, og den største har de med 157 på Orø.

Gennemsnitligt går øerne tilbage med 27 indbyggere.

Hun endte selv på Hjarnø efter en sommerhustur med sin mand, der siden har slået sig ned og startet en familie.

- Vi boede her i en periode, og så kunne vi ikke komme herfra igen, fordi her er så dejligt, siger hun.

Nu har de åbnet deres værksted i forlængelse af huset, hvor Jane Willumsgaard gerne vil vise øens bedste sider frem.

- Jeg vil gerne invitere folk ind og være en del af processen, siger hun.

Derfor kan man komme på workshops i linoleumstryk eller en gåtur på øen, hvor naturen skal tegnes i små hæfter.

Småøernes kamp

Ifølge forsker i flytning og bosætning hos Aalborg Universitet, Helle Nørgaard, er der et blandet billede, når det kommer til tilflyttere og fraflyttere på øer og i landkommuner.

- Der er stadig minus på flyttekontoen, men der er en stigning i antallet, der flytter til land- og yderkommuner. Nogle øer har haft en så stor tilflytning, at de har manglet boliger, og hos andre sker der ikke så meget, siger hun.

Der er flere grunde til, at øerne bliver valgt til. For seniorer er der mulighed for at leve et frit liv uafhængigt af arbejdsmarkedet, og for børnefamilier kan der være et ønske om, at børnene skal vokse op i landlige omgivelser.

Ligesom Jane Willumsgaard blev forelsket i Hjarnø på en ferie, kan hendes nye initiativer være med til at få nye tilflyttere til øen.

- Det kan være det første skridt til, at man bliver tilflytter på en ø. Man får øje på nogle lokale, der laver noget spændende, og man får et billede af, hvad det er for et sted. Spændende initiativer kan trække nogle til i første omgang som besøgende, men så får man stedet mere ind under huden, hvis man ikke kender det i forvejen, siger Helle Nørgaard.

Der er åben værksted flere gange om ugen i Det Grafiske Magasin.
Hos Det Grafiske Magasin er det åbent værksted, som skal lokke turister til øen.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Alle er inviteret

Der er mange forskellige tilbud på Hjarnø, hvor de både udlejer golfvogne til udflugter, brygger øl og laver keramik.

Berit Schmidt Christensen inviterede sine medarbejdere fra Grenaa på en tur til Det Grafiske Magasin, hvor der stod kaffe og linoleumstryk på programmet.

- Der er stille og roligt, smadderhyggeligt og smukt. Der er en enkelthed over at være et sted, hvor der ikke er pulserende larm, så det er jo fantastisk at komme herover. Alle hilste på os på vejen, så man føler sig meget velkommen, siger hun.

De holder ofte personaleture, hvor de kan være sammen på en anden måde end til daglig. Men selvom de bor på fastlandet og tæt på mange tilbud, så er der noget særligt ved Hjarnø.

- Vi har nogle gange søgt på nogle små oplevelser sammen med vores personale, og det har været svært at finde. Så da det her dukkede op, var det bare lige i øjet, siger Berit Schmidt Christensen.

Besøgende kan både lære at tegne og lave linoleumstryk.
Besøgende kan både lære at tegne og lave linoleumstryk.
Foto: Emma Rixen Hedegaard

Hendes kollega Anne Stuhr Rank Jensen nyder også roen, og hun har fået inspiration til at komme igen.

- Jeg har ikke rigtig været på de danske øer endnu, men jeg kunne sagtens finde på at tage mine to drenge og min kæreste med på tur her i løbet af sommeren, siger hun.

Jane Willumsgaard drømmer også om flere gæster, så hun kan vise sin ø frem.

- Jeg syntes, jeg har fundet opskriften, så nu håber jeg bare, at folk vil komme og besøg mig, siger hun.