Kommune vil have røgfri arbejdstid

Esbjerg Kommune var den første i Syd- og Sønderjylland til at indføre røgfri arbejdstid. Nu kigger Hedensted Kommune i samme retning.

Røg og rygepauser skal være slut for Hedensted Kommunes ansatte. 

Det har Økonomiudvalget med borgmester Ole Vind (V) for bordenden anbefalet byrådet at sige ja til. Det skriver Horsens Folkeblad.

- Det er et skridt på vejen for at få et sundere samfund, sundere medarbejdere og et sundere arbejdsliv. Ligesom vi for år tilbage tog en beslutning med alkohol, siger borgmesteren til TV SYD. 

Fra 1. januar 2023 skal det, så længe man er på arbejde, være forbudt at ryge - det gælder både hvis man er på kommunens matrikler, hos borgere, og hvis medarbejderne arbejder hjemmefra. 

Fratager I ikke medarbejderne deres frihed til selv at vælge?

- I deres betalte arbejdstid? Nej, det synes jeg ikke. Der er nogle forskellige ting, man skal, når man går på arbejde. Nogen skal også gå i bestemte uniformer. Det er jo ikke, fordi vi går ind og bestemmer over folks liv i øvrigt, men vi siger bare, at i arbejdstiden skal man ikke ryge, lyder det fra Ole Vind (V).

Disse kommuner har røgfri arbejdstid

Esbjerg (2016)

Haderslev (2020)

Varde (2020)

Vejen (2020)

Billund (2020)

Sønderborg (2020)

Kolding (2020)

Aabenraa (2021)

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Stopkurser

Den røgfrie arbejdstid træder først i kraft fra næste år, og det er helt bevidst, så rygerne kan nå at tilmelde sig rygestopkurser, som kommunen vil tilbyde de ansatte. 

Der har været en arbejdsgruppe, som har arbejdet med at indarbejde den røgfrie arbejdstid og komme med et tilbud til medarbejderne om et rygestop-kursus. 

Ifølge borgmesteren er han usikker på, om der er fuld opbakning, men der forståelse blandt medarbejderne for projektet. 

- Vi har jo tillid til vores medarbejdere, og det er udviklet sammen med dem, så vi har tillid til, at de overholder de aftaler, vi laver, siger borgmesteren.

Men før det bliver en realitet, skal kommunen endeligt vedtage politikken på et byrådsmøde om en uge. 

- Jeg forventer, at det bliver vedtaget, men det kan man jo aldrig vide. Der er sikkert nogen, der vil stemme imod det, netop i forhold til hvor meget man skal blande sig. Jeg kan godt leve med det som liberal, når det er i arbejdstiden, siger Ole Vind (V). 

Den røgfrie arbejdstid vil komme til at gælde for alle kommunens ansatte på nær politikerne i byrådet, da de ikke betragtes som ansatte i kommunen. Ifølge borgmesteren er der ikke nogen rygere i byrådet, og det bliver kun en opfordring til dem, at de indordner sig under samme regler.