Kommune vil have røgfri arbejdstid

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Esbjerg Kommune var den første i Syd- og Sønderjylland til at indføre røgfri arbejdstid. Nu kigger Hedensted Kommune i samme retning.

Røg og rygepauser skal være slut for Hedensted Kommunes ansatte. 

Det har Økonomiudvalget med borgmester Ole Vind (V) for bordenden anbefalet byrådet at sige ja til. Det skriver Horsens Folkeblad.

- Det er et skridt på vejen for at få et sundere samfund, sundere medarbejdere og et sundere arbejdsliv. Ligesom vi for år tilbage tog en beslutning med alkohol, siger borgmesteren til TV SYD. 

Fra 1. januar 2023 skal det, så længe man er på arbejde, være forbudt at ryge - det gælder både hvis man er på kommunens matrikler, hos borgere, og hvis medarbejderne arbejder hjemmefra. 

Fratager I ikke medarbejderne deres frihed til selv at vælge?

- I deres betalte arbejdstid? Nej, det synes jeg ikke. Der er nogle forskellige ting, man skal, når man går på arbejde. Nogen skal også gå i bestemte uniformer. Det er jo ikke, fordi vi går ind og bestemmer over folks liv i øvrigt, men vi siger bare, at i arbejdstiden skal man ikke ryge, lyder det fra Ole Vind (V).

Disse kommuner har røgfri arbejdstid

Esbjerg (2016)

Haderslev (2020)

Varde (2020)

Vejen (2020)

Billund (2020)

Sønderborg (2020)

Kolding (2020)

Aabenraa (2021)

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Stopkurser

Den røgfrie arbejdstid træder først i kraft fra næste år, og det er helt bevidst, så rygerne kan nå at tilmelde sig rygestopkurser, som kommunen vil tilbyde de ansatte. 

Der har været en arbejdsgruppe, som har arbejdet med at indarbejde den røgfrie arbejdstid og komme med et tilbud til medarbejderne om et rygestop-kursus. 

Ifølge borgmesteren er han usikker på, om der er fuld opbakning, men der forståelse blandt medarbejderne for projektet. 

- Vi har jo tillid til vores medarbejdere, og det er udviklet sammen med dem, så vi har tillid til, at de overholder de aftaler, vi laver, siger borgmesteren.

Men før det bliver en realitet, skal kommunen endeligt vedtage politikken på et byrådsmøde om en uge. 

- Jeg forventer, at det bliver vedtaget, men det kan man jo aldrig vide. Der er sikkert nogen, der vil stemme imod det, netop i forhold til hvor meget man skal blande sig. Jeg kan godt leve med det som liberal, når det er i arbejdstiden, siger Ole Vind (V). 

Den røgfrie arbejdstid vil komme til at gælde for alle kommunens ansatte på nær politikerne i byrådet, da de ikke betragtes som ansatte i kommunen. Ifølge borgmesteren er der ikke nogen rygere i byrådet, og det bliver kun en opfordring til dem, at de indordner sig under samme regler. 

Falsk bankmand snød sig til hævekort - har du set ham?

Personen har bedraget en række ældre mennesker i Esbjerg. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Politiet leder efter en mand, der er mistænkt for at narre hævekort fra en række borgere i det østlige Esbjerg.

Politiet offentliggør nu billeder af den person, der er mistænkt for tre bedragerier i det østlige Esbjerg. Billederne bliver offentliggjort i håbet om, at nogle kan genkende vedkommende.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Bedrager Esbjerg Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I alle tre sager er ældre mennesker onsdag og torsdag i denne uge kontaktet på deres fastnettelefon af en mand, der udgav sig for at være fra Danske Bank.

Lige efter samtalerne kom en person til deres adresser under påskud af, at deres dankort enten var udløbet, eller at deres dankort havde været anvendt til kriminalitet, og at de derfor skulle udlevere kontanter, kreditkort og tilhørende pinkode.

Bedrager

- Vi har overvågningsbilleder af en mistænkt både fra hans ankomst til en af adresserne og fra hævning på de forurettedes kreditkort. Jeg håber, at nogen kan genkende den mistænkte person og kontakter politiet, så vi kan få stoppet gerningsmanden, udtaler politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

Hvis man har oplysninger i sagen eller genkender personen, så skal man ringe til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Frikendt for drabsforsøg har krav på millionerstatning

Forsvarer Michael Juul Eriksen har repræsenteret én af de frikendte mænd. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
A
Udgivet

Et drabsforsøg i 2022 førte ikke til en dom. Nu kan de frikendte mænd søge erstatning.

Det fortæller forsvarer Michael Juul Eriksen, som repræsenterede den ene af tre mænd, som fredag forlod Retten i Sønderborg som en fri mand efter varetægtsfængsling siden den 30. oktober 2022. Altså to år minus fem dage.

De tre mænd var tiltalt for at medvirke i et drabsforsøg på en dengang 21-årig mand. Han blev ramt men overlevede.

Det var foran dette spisested i Sønderborg, at skuddene faldt den 30. oktober 2022, hvor en mand blev ramt. Foto: TV SYD

- Vi søger erstatning, når vi har ventet 14 dage. Jeg mener, at der er gode muligheder for at få erstatning, siger Michael Juul Eriksen.

De 14 dage er anklagemyndighedens betænkningstid for at kunne anke rettens afgørelse.

Den frikendte mand kan se frem til en større sum penge skattefrit. Det vurderer Michael Juul Eriksen.

- Erstatningen for min klient mener jeg skal være 1,1 til 1,2 millioner kroner. Det er nemlig dobbelttakst, når tiltalen lød på drabsforsøg. Min klient har ligeledes udtalt sig fra begyndelsen af, så den burde han få, siger han.

Flere skudhuller i vinduet ses tydeligt. Foto: TV SYD

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få tildelt erstatning. Cirka mellem seks måneder og halvandet år.

Ifølge retsplejeloven var taksterne i 2022 for en person, der har siddet uberettiget varetægtsfængslet, som udgangspunkt 7200 kroner for det første døgn og derefter 900 kroner for hvert påbegyndt døgn.

De andre frikendte i sagen har siddet varetægtsfængslet i kortere tid.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.