Særlig vogn skal hjælpe folk med handicap
På det beskyttede værksted på Kildebjerget i Stouby har de haft en helt særlig opgave. De har lavet en sansevogn, der skal hjælpe borgere med handicaps.
Den kan hurtigt tage dig med i skoven eller en tur på stranden, uden at du behøver at flytte dig en meter.
En helt ny sansevogn er kommet til verden på det beskyttede værksted Kildebjerget i Stouby i Hedensted kommune.
- Det har været sjovt at prøve noget nyt og også virkelig spændende, siger 25-årige Mona Rosengaard Lund, der har været med til at bygge den.
Hun har arbejdet på værkstedet i fem år, men aldrig bygget noget som sansevognen før.
Et arbejde for andre
Mona Rosengaard Lund og Emili Friis mangler kun at slibe de sidste detaljer, inden vognen skal sendes videre til dagtilbuddet Fønix.
Her skal den bruges til blandt andet at give en ro til borgerne, som har et psykisk, fysisk eller socialt handicap.
- Vi har lavet den, fordi en vogn som denne her kan bruges til at hjælpe mennesker med at regulere deres energier, hvis det er noget, man har svært ved selv. Det giver en rigtig god effekt for dem i løbet af dagen efterfølgende, siger Per Sundall Pedersen, velfærdsteknologisk konsulent i Hedensted kommune.
Vognen skal flyttes fra Kildebjerget til Fønix i næste uge, hvor den er klar til at blive taget i brug.
- Det kan godt være en stressende tur at komme med handicapbussen fra bostedet til daghjemmet, så vi kan hjælpe dem med at få styr på energien ved at sørge for, at der ikke opstår udadreagerende situationer, siger han.
Den kan også anvendes til at lave fest som et mobilt diskotek, hvis nogle borgere har behov for at få brugt deres energi.
Per Sundall Pedersen er kommet med idéen og forskellige tegninger, men det er på værkstedet, de har måttet løse opgaven og de forskellige udfordringer, der opstår, for eksempel når man satser på at tape kan holde de sekskantede lamper.
- De faldt alle sammen ned, så vi var nødt til at lave det om igen, siger 22-årige Emeli Friis, der giver arbejdet med sansevognen ti ud af ti.
De løste udfordringen med skruer, og i dag står vognen - næsten - klar til at blive givet videre.
- Jeg synes, det er megafedt, for derude hvor jeg bor, tror jeg, at vi er mange, der har brug for noget som sansevognen, siger Mona Rosengaard Lund.
Teknologi og træværk
De har fået hjælp fra Kildebjergets pedel Lars Vandel, der er vant til at arbejde i træ, men ikke med teknologi og sansevogne.
- Lige da jeg så den, tænkte jeg: 'Hvordan ordner vi lige det?'. Men det har vi løst, siger han.
Han får hjælp til sine opgaver som pedel, og når de er igennem dem, kan de gå i værkstedet og arbejde.
- Det er umiddelbart derfor, jeg møder om morgenen, det er det, der gør det spændende, at de får lov til at hjælpe mig og har interesse for det, siger Lars Vandel.
Han får hjælp til den tekniske del af sansevognen, der kræver færdigheder med en iPad, højtaler og lamper.
- Jeg er ikke teknisk begavet på nogen måde, så der er borgerne langt over mig. Der hjælper de mig - rigtig meget endda, siger han.
Selvom Mona Rosengaard Lund har taget den tekniske opgave på sig, har hun også selv lært meget i arbejdet med træ og maling.
- Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg kunne finde ud af det, men det er faktisk megasjovt. Så har jeg det dejligt indeni og er glad for at have gjort det, siger hun.
Sansevogn 2.0
Lige nu er de i gang med de sidste detaljer til årets julemarked fredag, hvor de sidste juletræer skal males, og insekthotellerne gøres klar.
Bagefter venter arbejdet med en ny udgave af sansevognen, som de selv kan beholde på Kildebjerget.
- Jeg tror, det bliver sjovt at lave en til, og så glæder jeg mig til at se, om det bliver et hit med sådan en sansevogn, siger Mona Rosengaard Lund.