Ungt par laver skrotpap om til lamper: - Det gøres med hjertet

Lamper af pap. Det kan godt lade sig gøre - og så giver det endda det helt rigtige bløde lys, fortæller parret bag den nyopstartede lampevirksomhed Relife Studio.

Hvad kan vi gøre med affaldspap i store mængder? Det spørgsmål stillede Andreas Petersen sig selv for flere år siden. Han arbejder til dagligt for HL Print under printvirksomheden HL Repro, og uanset hvor godt de forsøger at udnytte pappet, vil der altid være spild, fortæller han. Derfor var drømmen, at pappet kunne udnyttes. 

Og hvad blev svaret på spørgsmålet så? Affaldspappet kan bruges til lamper. 

For knap fem måneder siden blev drømmen så til virkelighed. Han har sammen med sin partner Christine Hansson, hvis far og onkel driver HL Repro, startet virksomheden Relife Studio. Pappet var endelig blevet til lampeskærme og lyskilder. 

- For os er det bare naturligt at finde et nyt formål til ting i stedet for at smide det ud, siger Andreas Petersen.

Parret forsøger så vidt muligt altid at finde nye måder at bruge ting, der egentlig bare står til at blive smidt ud. Eksempelvis skal bjælker fra deres nedrevne lade blive til en shelter. Derfor er det også minimalt, hvad der bliver smidt ud i produktionen af lamperne. 

Produktionen af lamperne

Lamperne bliver skabt i en produktionshal bag HL Repro i Hedensted af enten bølgepap eller kanalplast - det der bliver brugt til valgplakater. Begge dele har de her bittesmå bølger og kanaler, som LED-pæren kan skinne ud gennem og give det helt rigtige mønster og bløde lys. 

Affaldspappet bliver skåret ud med hjælp fra en maskine i ensartede ringe, som danner grundlaget for lampeskærmene. Herefter samler Christine Hansson selv alt i hånden. Alt efter lampens størrelse bliver cirklerne nøjsomt stablet, limet og samlet, indtil der står et komplet cylinder-paptårn. Til sidst bliver der monteret et metallåg, fatning og ledning, og så er der ellers en færdig lampe. 

- Pappet og kanalplasten er et affaldsprodukt. Metallet, vi bruger, er købt som nyt, men vi arbejder på at få noget netværk, som kan gøre, vi kan hente noget affald hjem på aluminium, messing og kobber, siger Christine Hansson. 

Derudover har de efterspurgt en mere bæredygtig løsning på ledningen og fatningen.

- Men det er en lang rejse. Det er ikke noget, man gør lige fra den ene til anden dag. Der er nogle fagfolk og nogle godkendelser, der skal indover, forklarer hun.

Lamperne er CE-godkendte, og når man anvender LED-pærer, som ikke bliver varme, er der ingen brandfare forbundet med lamperne. 

Om Relife Studio

  • Virksomheden startede i 2020 og er grundlagt af parret Andrea Petersen og Christina Hensson. I november åbnede de for salg. 
  • Lamperne findes i flere forskellige størrelser, og så er de enten lavet af bølgepap eller kanalplast. Sidstnævnte bliver ofte brugt til valgplakater. 
  • Pappet skæres ud i ringe og samles så i cylindere. Bagefter monteres et låg i metal samt fatning og ledning. 
  • Affaldspappet får de fra printvirksomheden HL Repro, som Christina Henssons farfar startede. I dag driver hendes far og onkel virksomheden.  

Flere ansatte og en udvidelse af sortimentet 

Lige nu er Christine Hansoon fuldtidsansat i Relife Studio, mens partneren Andreas Petersen stadigvæk er ansat i HL Print. Alle overskydende timer bliver dog brugt på at lave lamper. Håbet er, at de snart kan ansatte nogle, som ikke har mulighed for at varetage et 9-16 job. 

-  Vi kunne godt tænke os at give nogle borgere muligheden for at komme her og gøre noget, der bidrager positivt til Relife Studio, men som også giver dem noget mere selvtillid, fordi de kommer her og udfører et reelt stykke arbejde. Når man går herfra, så får man et skulderklap og har gjort noget godt, forklarer Andreas Petersen.

Det går også godt med lampeforretningen. Allerede inden hjemmesiden var oppe og køre, var de første lamper solgt. Nu er planen, at produktkataloget skal udvides. Eksempelvis er der nogle af de udskårne cirkler, parret endnu ikke kender formålet med endnu - men de bliver gemt og bestemt ikke smidt ud, for det kan være, at der kommer en ny idé, som de kan bruges til.  

 - Vores kernemål er, at det skal gøres med hjertet, og at det skal hænge sammen både økonomisk, men også rent mentalt. Det skal være dejligt at komme på arbejde, og det skal generere noget overskud, så vi kan få mad på bordet, siger Christina Hansson.