Kunstterapi mod depression

Malerstrøg på et lærred kan bekæmpe depression. Det mener kunstterapeut Vibeke Skov fra Gadbjerg.

Vibeke Skov har forsket i kunstterapi og skrev i 2013 ph.d. om emnet – som konkluderede, at kunsten kan hjælpe.

Derfor håber hun, at flere folk får øjnene op for den kunstneriske terapiform, efter at studier fornyligt viste, at lykkepiller ikke hjælper på den svære sygdom.

quote

Den kreative proces i kunstterapien giver en ekstra dimension i forhold til kun at tale om tingene. Her beder jeg folk male deres følelser

Vibeke Skov, kunstterapeut, Gadbjerg

- Den kreative proces i kunstterapien giver en ekstra dimension i forhold til kun at tale om tingene. Her beder jeg folk male deres følelser, som ofte kan være svære at sætte ord på, og det giver ofte en stor forløsning og tager hul på problemerne på en helt anden måde end ved samtaleterapi, siger Vibeke Skov. 

Jeanette Quaade har prøvet kræfter med behandlingsformen. For 10 år siden fik hun en depression, efter at hun gik ned med stress som lærer på en handelsskole.

quote

Da jeg ikke kunne sætte ord på det, bad hun mig male det, og så fik mine følelser frit løb. Jeg kunne slet ikke styre det.

Jeanette Quaade, klient

Hun har prøvet samtaleterapi og antidepressiv medicin uden held. Derfor gav hun sig i dag i kast med kunstterapi hos Vibeke Skov i Gadbjerg. Timen bestod af en kort samtale, maling af et billede og en snak ud fra billedet. Det viste sig at blive en stærk oplevelse:

- Hun spurgte, hvordan jeg havde det, og da jeg ikke kunne sætte ord på det, bad hun mig male det, og så fik mine følelser frit løb. Jeg kunne slet ikke styre det. Jeg begyndte at græde og ville rive papiret i stykker. Det var lidt vildt, forklarer Jeanette Quaade:

- Jeg synes, at det hjalp. Jeg var helt tung i hovedet og havde et slør for mit sind, da jeg kom. Bagefter havde jeg det meget bedre, siger Jeanette Quaade.