Politisk analytiker: Nærmest et præsidentvalg i Kolding

Ingen stemmer ligger fast, når de to tidligere ministre Villy Søvndal (SF) og Eva Kjer Hansen (V) skal dyste om borgmesterposten i Kolding, og kampen kan blive hård, mener politisk redaktør.

Det bliver en politisk topkamp, når Kolding Kommune skal have ny borgmester til næste år. Villy Søvndal (SF) skal op imod Eva Kjer Hansen (V), der i torsdags blev udpeget som Venstres borgmesterkandidat med et smalt flertal.

quote

Det er nærmest et præsidentvalg i Kolding.

Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark

De to borgmesterkandidater har begge haft ministerposter og siddet i Folketinget i flere år. Kommunalvalget ser altså ikke ud til at blive kedeligt ifølge politisk redaktør på Avisen Danmark, Thomas Funding.

- Den siddende borgmester stopper, og det her er to meget kendte politikere, der dyster. Det er nærmest et præsidentvalg i Kolding, siger han.

Ingen stemmer ligger fast

Den nuværende borgmester i Kolding Kommune, Jørn Pedersen (V), blev valgt ind med 12.000 stemmer, men det betyder ikke, at de stemmer lander hos den nye borgmesterkandidat, Eva Kjer Hansen.

quote

Eva Kjer Hansen kan ikke regne med, at Jørn Pedersens stemmer helt automatisk glider over i hendes kurv.

Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark

- Vi ved, at der er evidens for, at folk godt kan stemme socialdemokratisk til folketingsvalg og så stemme på Venstre til kommunalvalg, hvis de synes, deres borgmesterkandidat er dygtigst, siger Thomas Funding.

Det bliver altså svært for begge borgmesterkandidater at være sikre på sejren, når vælgerne ikke stemmer efter parti, men efter person.

- Eva Kjer Hansen kan ikke regne med, at Jørn Pedersens stemmer helt automatisk glider over i hendes kurv. De er som udgangspunkt i spil. Vælgerne stemmer på Villy Søvndal, hvis de synes, han er den bedste. Så der er virkelig spænding i Kolding denne her gang, siger Thomas Funding.

Fronterne kan blive trukket skarpt op

Udover at blive spændende for indbyggerne i Kolding, så kommer kommunalvalget også til at tiltrække stor opmærksomhed fra de nationale medier, når de to landskendte politikere skal i duel, mener Thomas Funding.

Det kan der også være god grund til, for debatten kan blive heftig, når valgkampen først går i gang.

quote

Det kan selvfølgelig være en hæmsko, når der skal træffes store beslutninger, hvis man grundlæggende har trådt hinanden så meget over tæerne i en valgkamp, at man er blevet uvenner.

Thomas Funding, politisk redaktør på Avisen Danmark

- Vi har set i andre kommuner, hvor der virkelig har været drøn på til kommunalvalget, at fronterne bliver trukket meget skarpt op. Det trækker i nogle tilfælde spor ind i næste periode, og der kan blive et lidt fjendtligt samarbejdsmiljø i byrådet efterfølgende, siger Thomas Funding.

Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen har begge over 30 års politisk erfaring, og begge ved, hvordan man fører en valgkamp. Men samarbejdet i byrådet efter valgkampen kan blive en udfordring, hvis kampen om borgmesterkæden bliver for intens.

- Det kan selvfølgelig være en hæmsko, når der skal træffes store beslutninger, hvis man grundlæggende har trådt hinanden så meget over tæerne i en valgkamp, at man er blevet uvenner, siger Thomas Funding.

Kommunalvalget bliver afgjort, når stemmerne bliver talt op den 16. november 2021.