Børn får gourmet- oplevelse. Voksne ingen adgang

36 børn fik her til aften en gourmetoplevelse på Aagaard kro mellem Kolding og Vejle. Der skulle de opleve, at der er andet end pommes fritter med ketchup, der smager godt.

Mange gourmet-restauranter er med i den landsdækkende mad-kampagne til børn kaldet ?Smagens Time?.

Børnene er i alderen 5 til 15 år ? og de måtte ikke have forældre med.

Meningen med ?Smagens Time er, at børnene får mulighed for at nyde en sund 3-retters menu, der både er velsmagende og udvider børnenes madhorisont.

Kokkene har lavet mad, der afspejler sæsonen, og stimulerer de unges nysgerrighed over for mad, de ikke kender.

Og mad, som børn ikke kender, er de tit meget skeptiske for.

Nedenfor er nogle gode råd fra Susanne Marie Nielsen, der er sundhedsplejerske i Esbjerg Kommune.

 

 

Det er vigtigt at spise varieret for at få de vitaminer og næringsstoffer som børns hjerne har brug for.

 Som voksne har vi også brug for det ? for at undgår livsstilssygdomme som f.eks. sukkersyge. Man ser desværre børn på 10 år med livsstilssygdomme. De voksne i familien skal også gå forrest og vise sig gode eksempler på at spise varieret.
Kræsenhed er ikke arveligt ? det er ikke noget der ligger i generne. Kræsenhed er noget, man lærer derhjemme.

Det, der er vigtigt, er at arbejdet med at lære at spise varieret begynder allerede der, hvor babyer skal til at have andet end modermælk, eller modermælkserstatning.Man skal præsenter de mindste for forskellige smagsindtryk. Man skal passe på med at sukre manden. Mange børn bliver vænnet til at spise meget sød mad, og det kan være meget svært at slippe igen.
Så kan børnene ikke spise mad, der kan være bittert, surt eller salt.Hvis de ikke gider at spise noget som helst, kan de blive tilbudt en lidt kedelig rugbrødsmad.
For at undgår at børnene bliver kræsne, er det en god ide at tilbyde dem forskellige retter ? det skal ikke altid være spagetti og kødsovs.

Det begynder med, hvad man putter i indkøbsvognen. Små børn har det ikke så godt med blødkogte grøntsager, de vil hellere have dem rå.
Det kan også være den måde, man serverer det på. Hvis man giver et helt æble til et lille barn, kan de have svært ved at spise det ? men hvis det er skåret i stykker, er det meget nemmere for dem.

De små børn på omkring otte måneder er meget nysgerrige på, hvad resten af familien spiser, og vil gerne prøve at smage det.
Så lige på dén alder er der en verden åben for, at man lade dem få en masse smagsindtryk.

Når de bliver 1-3 år, kan børnene blive meget mere selektive. Den ene uge kan de godt lide ris, og den næste uge vil de ikke røre det.
Der skal man servere forskellige ting og lade dem spise det af maden, de kan lide.De har en naturlig mistro overfor maden.

Gryderetter kan være svære for børnene på 3 år. Her vil de helst have madens ingredienser adskilt.

Lad de små prøve forskellige ting. Man må også gerne give maden nogle sjove navne, som passer til børnenes verden ? kyllingespyd kan måske hedde indianerspyd hjemme ved jer.

Hvis man lave ny mad, kan man bede om, at børnene uddeler kokkehuer.Stemningen omkring spisebordet er meget vigtig, for at måltidet bliver vellykket. Det skal være hyggeligt, og man skal ikke kæmpe med sine børn.