Havde 277 cykler med i lastbil – nu er han fængslet

Litauisk chauffør kørte mod grænsen med stjålne cykler i hængeren. Nu er han varetægtsfængslet i fire uger og skal måske udleveres til Norge.

227 stjålne cykler i original emballage.

Det var det syn, der mødte betjentene i politiets baglandspatrulje, UKA Vest, da de torsdag formiddag klokken 9.21 åbnede bagsmækken på en litauisk indregistreret lastbil på rastepladsen Hylkedal V ved Kolding.

Lastbilen havde kurs mod den dansk-tyske grænse med de mange cykler, som anslås at have en værdi af cirka en million kroner.

Eftersøgt i Norge

Cyklerne er stjålet i Norge, fortæller politiinspektør og linjechef ved UKA Vest, Jeppe Kjærgaard, Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Der sker det, at vi standser bilen, og i forbindelse med det internationale samarbejde i Europol kan vi ret hurtigt konstatere, at cyklerne er stjålet i Norge. Derfor bliver chaufføren anholdt og fremstillet i grundlovsforhør.

Nu skal efterforskningen vise, hvor cyklerne var på vej hen, og om der er tale om organiseret kriminalitet. Det er politiets forventning, at norsk politi vil bede om at få chaufføren udleveret, da han i forvejen var eftersøgt for lignende kriminalitet i Norge.

Fokus på omrejsende kriminelle

Det er et internationalt samarbejde via Europol mellem dansk, norsk og svensk politi, der bragte UKA Vest på sporet af de stjålne cykler, oplyser UKA Vest i en pressemeddelelse.

De tre lande har for tiden et fælles fokus på omrejsende kriminelle, og det var via det samarbejde, det lykkedes baglandspatruljen at finde og standse den litauiske lastbil.

quote

Det giver en anden fleksibilitet oppe i landet, at vi har fået frigjort ressourcer, som tidligere var bundet til indrejsekontrol omkring selve grænsen.

Jeppe Kjærgaard, linjechef, UKA Vest, Syd- og Sønderjyllands politi

Resultat af ændret grænsekontrol

Siden den midlertidige grænsekontrol blev lempet den 12. maj, har politiet intensiveret kriminalitetskontroller i baglandet.

Det er det, der er årsagen til, at politiet kunne standse den litauiske lastbil på vej ud af landet 80 kilometer fra grænsen.

- Det giver en anden fleksibilitet oppe i landet, at vi har fået frigjort ressourcer, som tidligere var bundet til indrejsekontrol omkring selve grænsen, siger Jeppe Kjærgaard.

Aftager ukendt

Hvor cyklerne var på vej hen, er endnu ikke klart.

- I tidligere sager har vi fundet cykler, der var på vej til østeuropæiske lande og andre steder, men hvor de her cykler skulle hen er endnu uvist, siger Jeppe Kjærgaard.