Kirstine på 10 år har over 1.500 følgere på Instagram: Ekspert bekymret over udvikling

Ifølge eksperter kommer der flere og flere yngre mennesker på de sociale medier, og flere helt unge bliver influencere. En af dem er 10-årige Kirstine fra Kolding.

På et år har Kirstine Nordborg Jaap på 10 år fået 1.500 følgere på sin Instagram. 

Selvom det tal er langt fra de helt store influencere, så er det ikke gået ubemærket hen for eleven fra 4.b på Kolding Realskole.

- Jeg siger wow. Jeg vidste slet ikke, at der var så mange, der var interesseret i at se mine billeder. Det er rigtig sejt, og jeg er rigtig stolt af mig selv, at jeg fik så mange følgere. Det synes mine klassekammerater også, siger Kirstine Nordborg Jaap.

På trods af hendes reaktion, siger hun selv, at hun ikke tænker over hvor mange, der følger hende. Det understreger hendes mor også.

- Hun har selv et meget afslappet forhold til det, og jeg tror egentlig ikke, hun har lagt mærke til, hvor mange der følger, siger Rikke Nordborg Jaap.

Hvad er en influencer?

  • En influencer er en person, der har mange følgere på sociale medier. En slags rollemodel for sine følgere på sociale medier. 
  • Influencere kan også bruge den digitale opmærksomhed til at tjene penge. 
  • En influencer er dog ikke defineret ved at skulle tjene penge på de sociale medier, men ved at have muligheden for at tjene penge på det. 

Kilde: Camilla Mehlsen, Digital Medieekspert, Børns Vilkår.

Men det er forfatter og foredragsholder om børn og unges ageren på sociale medier, Lykke Møller Kristensen ikke så sikker på.

- Det er meget moderne i dag at sige, at det ikke er noget, vi er optagede af, men det er de fleste, og man kan simpelthen måle, at de fleste får den her lykkefølelse, når de får likes. Der er meget få børn, unge og principielt også voksne, der ikke tænker over hvor mange, der følger dem eller om de får likes, siger hun.

For et år siden oprettede den 10-årige koldingensers mor profilen efter ønske fra datteren, der mente, at hun burde have en profil ligesom andre på hendes alder. 

Det indvilgede Rikke Nordborg Jaap i, selvom Kirstine Nordborg Jaap ikke er 13 år, som er grænsen for, hvornår du kan oprette en profil på et socialt medie. 

quote

Jeg er bekymret for den udvikling, hvor børn i en meget tidlig alder kommer på sociale medier og overvejer at blive influencer.

Lykke Møller Kristensen, Forfatter og foredragsholder.

I dag bruger hun profilen til at lægge billeder op af sig selv, sit liv og ting, hun er glad for. 

Men hun bruger også profilen til at brande sig selv og sin model- og skuespillerkarriere, men det bekymrer ikke moderen.

- Så længe det ikke er noget, der styrer hendes hverdag, så er det ok. Hun er stadig et legebarn, der elsker at lege med sine klassekammerater, spille Fortnite og gå til sin sport. Så længe det ikke er styrende for hende, hvordan hendes adfærd er, og at hun begynder at blive bevidst om, hvordan hun ser ud, så synes jeg, det er ok, siger Rikke Nordborg Jaap.

- Jeg kan rigtig godt lide det her billede. Jeg synes bare, at jeg ser glad ud, og jeg bliver så glad, når jeg ser på det her billede, siger Kirstine Nordborg Jaap.
- Jeg kan rigtig godt lide det her billede. Jeg synes bare, at jeg ser glad ud, og jeg bliver så glad, når jeg ser på det her billede, siger Kirstine Nordborg Jaap.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Kan have konsekvenser

Selvom Kirstine Nordborg Jaap er en af de få elever i sin klasse, der har en profil på det sociale medie Instagram, så er der flere og flere som hende, der kommer på de sociale medier og gerne vil være influencere.

- Det er flyttet længere ned i aldersgrupperne. Tidligere var det unge på ungdomsuddannelserne. Nu er det elever helt ned til mellemtrinnet i skolen, som er fokuserede på at blive influencere eller synes, det er sejt at være det, siger Lykke Møller Kristensen. 

quote

For hende er det ikke et spørgsmål om at tjene penge på det. Hun ville selvfølgelig gerne, men da jeg spurgte hende, så sagde hun, at 'det kan man da ikke tjene penge på'.

Rikke Nordborg Jaap, mor til Kirstine.

En udvikling, man skal være opmærksom på, mener forfatteren.

- Jeg er bekymret for den udvikling, hvor børn i en meget tidlig alder kommer på sociale medier og overvejer at blive influencere, fordi de bliver styret af: hvor mange likes får jeg, hvem har ellers fået likes og hvad skal der til for, at jeg er god nok. De går op i det målbare og ikke det mærkbare, siger hun.

Lykke Møller Kristensen har skrevet bøgerne 'Dit digitale barn' og 'Børn og Sociale medier'.
Lykke Møller Kristensen har skrevet bøgerne 'Dit digitale barn' og 'Børn og Sociale medier'.
Foto: Tais Tullin, TV SYD

Lykke Møller Kristensen er forfatter og foredragsholder, og har skrevet to bøger og foretaget 400 interviews og workshops med unge mennesker om deres ageren på de sociale medier. 

Her har hun hørt om nogle af de konsekvenser, unge oplever, efter at have prøver livet af som influencer. 

- Der kan være nogen, der viser tegn på, at de bliver lidt indadvendte, at det er lidt ufedt, og at de oplever en form for overarbejde. At de hele tiden er på og skal analysere, hvad andre har fået, og hvordan andre agerer, for det er typisk ud fra det, at de måler sig op mod hinanden, siger Lykke Møller Kristensen. 

For at komme ubehagelige oplevelser i møde har Rikke Nordborg Jaap også profilen på sin telefon. Det er hende, der besvarer henvendelser til profilen, og hun taler med sin datter om, hvad der skal på profilen. 

På den måde ønsker hun at give sin datter en god oplevelse med at være på de sociale medier, fortæller hun.

- Vi er meget fortrolige med vores børn, og Kirstine er lidt som en åben bog. Men altså, skyggen hænger altid over en, at ens børn bliver udsat for noget grænseoverskridende, og det kan jo ske på nettet. Men vi er også nødt til at vise, at det her er en del af en helt almindelig hverdag - en del af en virkelighed, som de er en del af. Her skal de også lære at gebærde sig, og det skal vi nok hjælpe dem med at gøre, siger Rikke Nordborg Jaap.

quote

vi er også nødt til at vise, at det her er en del af en helt almindelig hverdag - en del af en virkelighed, som de er en del af.

Rikke Nordborg Jaap, mor til 10-årige Kirstine

Den pointe er Lykke Møller Kristensen enig i. Hun mener nemlig også, at det er okay, at børn under 13 år har en profil på sociale medier så længe, der er en voksen til stede.

- Det handler ikke om, at vi skal slukke, det handler om, at vi skal lære at bruge det rigtigt. Og vi skal have dialoger og diskutere for at komme ud over, at børn synes, at de skal have likes for at være gode nok, forklarer Lykke Møller Kristensen.

Rikke Nordborg Jaap styrer Kirstines profil på Instagram, så hun undgår ubehagelige oplevelser, fortæller hun.
Rikke Nordborg Jaap styrer Kirstines profil på Instagram, så hun undgår ubehagelige oplevelser, fortæller hun.
Foto: Troels Sørensen, TV SYD

Bagsiden af medaljen

En af de personer, der har oplevet, hvordan det påvirker en at blive afhængig af følgere og likes er Daniel Hoff, der kalder sig selv for 'verdens ældste influencer'.

Han er også kendt på de sociale medier for karakterer som Kaptajn Cola, Jyden og Hoffe.

I en programserie på TV SYD fortæller han, hvordan han oplevede livet som influencer på godt og ondt. Det førte ham til et liv med fest, alkohol og hundrede tusindvis af følgere på de sociale medier, men nu har han fået nok.

Daniel Hoff
Foto: Privatfoto

Derfor er han flyttet til Give, hvor han leder efter en ny tilværelse og karriere, da bagsiden af medaljen ved at være influencer tog overhånd. Særligt jagten på anerkendelse i form af følgere og likes blev udslagsgivende for hans valg om at ændre retning. 

- Jeg fik dårligt selvværd af det, fordi jeg følte, at jeg ikke var god nok. På nogle tidspunkter blev jeg nødt til at øve mig i at være væk fra Instagram. For hver gang jeg gik på Instagram fx, når jeg så gik derfra igen, så havde jeg det værre. Så jeg begyndte at blive misundelig, jaloux og føle, at jeg var udenfor. Det var svært for mig, fortæller Daniel Hoff. 

Hvem er Daniel nu?

  • I en programserie på TV SYD følger vi Daniel Hoff, der er midt i en livskrise. Daniel er 37 år, såkaldt influencer og har i mange år levet en VIP-tilværelse i København. Men livsstilen blev for meget, så nu er han flyttet til sin barndomsby, Give. 
  • I forsøget på at få styr på sig selv og sit liv, tager Daniel ud og møder andre mennesker, der har skiftet spor i deres tilværelse. Forhåbentlig kan de give ham den inspiration og hjælp, han har brug for, så han kan komme ud af sin livskrise og videre med sit liv.
  • Du kan se sidste afsnit af serien søndag den 27. juni eller nu på TV SYD Play.

Tjener ikke penge på det

Influencere kan bruge deres følgerskare til at blive en reklamesøjle, man kan tjene penge på. Der findes mikroinfluencere med 1.000 følgere til megainfluencere, der har millioner af følgere verden over, som tjener penge på fx at reklamere for produkter for virksomheder. 

Selvom 10-årige Kirstine Nordborg Jaap har fået flere tilbud om netop det, har Rikke Nordborg Jaap sagt nej tak.

- For Kirstine er det ikke et spørgsmål om at tjene penge på det. Hun ville selvfølgelig gerne, men da jeg spurgte hende, så sagde hun, at 'det kan man da ikke tjene penge på'. Vi vil egentlig gerne, at hun får en god oplevelse med instagram og lærer at kende det for det gode, det er, så kan det andet komme senere hen, fortæller Rikke Nordborg Jaap.

Kirstine Nordborg Jaap har heller ikke selv taget stilling til, om det er noget hun vil tjene penge på, når hun bliver ældre. Lige nu nyder hun bare at være på de sociale medier - og hendes idol er heller ikke en influencer.

- Jeg ser i hvert fald op til en målmand i håndbold. Jeg ser op til Niklas Landin, for jeg synes, at han gør det rigtig flot, siger hun.