Tiltalt for drab udtaler sig for første gang: Situationen var uundgåelig

For første gang valgte en 36-årig mand onsdag at udtale sig om den sag, han er tiltalt for manddrab i.

Ved grundlovsforhøret 2. januar sidste år blev han mødt med tilråb og trusler. Det var en af grundene til, at en 36-årig mand, der er tiltalt for manddrab, ikke ønskede at udtale sig om sagen dengang.

- Første dag stod der 50 mennesker og truede mig på livet. Det var lidt meget at forholde sig til. Da sagen begyndte at rulle i medierne, tænkte jeg, at jeg ikke rigtig ville få ud noget af at sige noget, men jeg vidste, jeg fik mulighed for det i retten, lød det onsdag fra den 36-årige, da der var første retsdag i sagen ved Retten i Kolding.

quote

Skynd jer, skynd jer. Der er en, der er blevet stukket ned. Han trækker ikke vejret. Jeg beder jer, jeg beder jer.

Uddrag fra et af opkaldene til 112 den 1. januar 2023

Her sagde han ja til at fortælle sin side af episoden nytårsmorgen den 1. januar 2023, hvor 26-årige Adan Mahamed Dek blev dræbt ved Borchs Gård i Kolding.

Dengang var den 36-årige på udgang fra fængslet i forbindelse med en afsoning for vold. Han skulle have været hos sin kæreste, men efter et kort besøg hos hende, tog han hen til en kammerat. Herfra tog han videre ned i en lejlighed i byen, hvor en anden kammerat ringede til ham og sagde, at der var ballade i byen.

- På vej derned får jeg at vide, at der er ikke noget alligevel, så jeg behøver ikke komme. Men jeg ender med at gå med op på Tordenskjold (diskotek, red). Jeg tror, klokken er 02.30-03.00 på det tidspunkt, fortalte tiltalte i retten.

Han gik ind og drak og stødte ind i en fyr, som han begyndte at diskutere med.

- Det er sådan noget fuldemands noget. Vi bliver begge to smidt ud, og da ham den anden kommer ud, går han op i ansigtet på mig, og så slår jeg ham ned, forklarede tiltalte.

quote

De er fire. Jeg er en, og de står med knive. Jeg tænker, situationen er uundgåelig nu.

Tiltalte i retten onsdag

Han er udover manddrab også tiltalt for netop den voldsepisode. Den del erkender han, men han nægter sig skyldig i manddrab. Voldsepisoden var forløberen til knivstikkeriet, der skete 12 minutter senere.

- Der kommer en hen og slår mig på kæben, så jeg brækker den. Flere personer kommer ud, og min kammerat siger, at jeg skal følge med ham. Vi løber væk og kan høre, at der er nogen, der jagter os, og så splitter vi op.

Havde gemt kniv

Den 36-årige var ifølge ham selv fuld. Han ville gerne væk, men han havde ikke fået sin jakke med fra diskoteket, og den ville han gerne have med. Hans udgangspapirer lå i den, og der stod blandt andet en adresse på papirerne, som han ikke ville have havnede i forkerte hænder. 

Han gik tilbage, og med sig havde han en kniv i hånden, som han medbragte, da hans kammerat ringede og fortalte, at der var ballade i byen. Den havde ligget gemt et sted, men nu havde han samlet den op.

- Jeg er godt klar over, at de folk vil have fat i mig, lød det i retten.

Forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt mener, at hans klient bør frifindes eller højst dømmes for vold med døden til følge og ikke manddrab, som tiltalen lyder på.
Forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt mener, at hans klient bør frifindes eller højst dømmes for vold med døden til følge og ikke manddrab, som tiltalen lyder på.

"De folk" er manden fra diskoteket, som den 36-årige har slået ned, og hans venner. Han kunne høre, at de kom bag ham og råbte noget i retning af ”kom her din luder”.

- Jeg vender mig om og kan se, at to af dem har knive i hænderne. Jeg ved, hvem den ene er, fordi jeg har siddet inde med hans bror. Den anden kender jeg ikke, men det er Adan. Han har en kniv. Jeg regner med, at de vil trække sig, fordi jeg har en kniv i hånden, men Adan går hen imod mig.

quote

Jeg havde lige set ham dagen før derhjemme, hvor vi fejrede nytår, spillede spil og hyggede os, og så tog han ned i byen.

Roda Yusuf, søster til afdøde Adan Mahamed Dek

Det er i retten kommet frem, at der er fundet to urteknive i en skraldespand tæt på gerningsstedet. Det er dog ikke endnu kommet frem, hvem de tilhørte. Klokken 05.08 bliver Adan Mahamed Dek stukket af den 36-årige mands kniv, som han forklarer, var en køkkenkniv med et blad på 10-15 centimeter. 

- Jeg har prøvet at løbe væk et par gange nu, men det har ikke virket, og jeg har ikke lyst til at tage chancen og løbe derfra. De er fire. Jeg er en, og de står med knive. Jeg tænker, situationen er uundgåelig nu. Vi ender i klammeri. Jeg har fat i Adan med den ene hånd, og så stikker jeg ham med den anden, som jeg har rundt om ham. 

"Skynd jer, der er en, der er blevet stukket ned"

Den 36-årige løb derfra, mens folk omkring 26-årige Adan Mahamed Dek ringede til alarmcentralen.

- Skynd jer. Borchs Gård. Skynd jer, skynd jer. Der er en, der er blevet stukket ned. Han trækker ikke vejret. Jeg beder jer, jeg beder jer. Skynd jer, lød det ud af højtalerne i retten, da opkaldene blev afspillet.

- Hvor er han stukket henne?

- I ryggen. Der er blod over det hele. Han trækker vejret. Nu trækker han vejret. 

Blandt tilhørerne i retten sad to af Adan Mahamed Deks fem søskende. Hans 22-årige lillesøster fik beskeden om, at hendes bror var død, da politiet ringede på døren hjemme hos deres mor.

- Det var så surrealistisk. Jeg havde lige set ham dagen før derhjemme, hvor vi fejrede nytår, spillede spil og hyggede os, og så tog han ned i byen, fortalte hans lillesøster Roda Yusuf i en pause til TV SYD.

Adans 24-årige lillebror Faysal Yusuf hørte om drabet, da han blev ringet op i Aarhus, hvor han boede på det tidspunkt.

- At være her i retten giver lidt samme følelse, som da jeg hørte om det første gang. Jeg føler mig sådan lidt tom indeni. Det er så svært at forstå, lød det fra Faysal Yusuf, der havde svært ved at tro på, at hans bror skulle have haft en kniv med i byen.

Brandvæsenet gør rent efter et knivdrab i gågaden i Kolding 1. januar 2023.
Brandvæsenet gør rent efter et knivdrab i gågaden i Kolding 1. januar 2023.
Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

Politi og ambulancefolk forsøgte at redde Adan Mahamed Deks liv, men i ambulancen stoppede han med at trække vejret, og klokken 06.37 blev han erklæret død. Han forblødte som følge af de fire knivstik, han fik i ryggen.

- Jeg troede, jeg havde stukket ham to gange, og jeg syntes, at jeg stikker ham lavt nede mod bagdelen, så jeg føler ikke, at stikkene sidder et kritisk sted, lød det fra den 36-årige tiltalte.

Anklager: - Men du anerkender, at du har stukket fire gange. Du husker bare ikke, at det var så mange gange?

Tiltalte: - Ja, det er mig, der har stukket alle gangene. Der er ikke andre, der har stukket.

Ikke hans hensigt

Retspsykiatrien i Aarhus har vurderet, at den 36-årige tiltalte er egnet til straf og har anbefalet, at han skal idømmes en forvaringsdom, hvis han bliver fundet skyldig. 

Hans forsvarer mener, at hans klient skal frifindes eller højst dømmes for vold med døden til følge. 

- Som han selv har forklaret i dag, var det ikke hans hensigt, at nogen skulle afgå ved døden. Han prøver at flygte fra dem og prøver at jage dem væk flere gange, men de finder ham jo så igen, og derfor er det så, som han siger, at det er uundgåeligt, at de mødes, sagde hans forsvarer Jørn Brandenhoff Schmidt efterfølgende til TV SYD.

Retssagen fortsætter torsdag. Der er afsat i alt ni dage til sagen ved Retten i Kolding. Der ventes at falde dom senest den 23. april.