Kris med radikale forældre endte selv som socialdemokrat - og i Folketinget

Foto: Privatfoto
K
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Socialdemokraten Kris Jensen Skriver fra Grindsted er en af de nye syd- og sønderjyder, der nu kan sætte sig til rette i en af de 179 stole i folketingssalen.

Der er 279 kilometer mellem Kris Jensen Skrivers tidligere arbejdsplads og den nye af slagsen. 279 kilometer mellem kommunalbestyrelsessalen på rådhuset i Grindsted i Billund Kommune og folketingssalen på Christiansborg i postnummer 1117 København K.

Det nu tidligere kommunalbestyrelsesmedlem i Billund Kommune, Kris Jensen Skriver (S), blev med over 3.000 stemmer ved valget i november stemt ind med på den største politiske scene, der er i Danmark, Folketinget. 

Så nu er det en markant anderledes hverdag, der venter den 34-årige politiker fra Grindsted.

- Det er meget overvældende. Der har været mange førstegangsoplevelser i den seneste tid, siger han.

- Jeg er vokset op i et politisk hjem...

Kris Jensen Skriver (S) om sin politiske interesse

Politik i blodet

Kris Jensen Skriver blev født i 1988, og politik har været noget, han har fået ind med modermælken. 

- Jeg er vokset op i et politisk hjem. Mine forældre har været medlem af Det Radikale Venstre i rigtigt mange år, siger han.

Og dermed var det ikke givet, at det var Socialdemokratiet, han skulle melde sig ind i, når han blev ældre. Men det blev det i en ung alder.

- Jeg meldte mig ind i DSU for godt 20 år siden, så i virkeligheden er det mange år siden. Det er størstedelen af mit liv, jeg har været aktiv i politik, lyder det fra den efterhånden rutinerede socialdemokrat.

Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 lykkedes det for første gang Kris Jensen Skriver at få stemmer nok til en plads i den lokalpolitiske hestesko i Billund Kommune. Her blev det med tiden til to genvalg. Det seneste ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2021, og her endte Kris Jensen Skriver også med at blive 2. viceborgmester i Billund Kommune. 

BLÅ BOG: Kris Jensen Skriver

Kris Jensen Skriver: Født 10. november 1988 i Vejle

Bopæl: Grindsted

Forældre: Søn af uddannelseschef Hans Jørgen Jensen Skriver og dagplejer Mette Skriver.

Medlemsperiode: Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds fra 1. november 2022. Kandidat for Socialdemokratiet i Vejenkredsen fra 2022.

Uddannelse: Skolelærer, UC Syd, Esbjerg, 2010-2014.

Beskæftigelse: Folkeskolelærer, Lynghedeskolen, afd. Søndre, Billund, 2014-2022.

Tillidshverv: Medlem af kommunalbestyrelsen i Billund Kommune (2. viceborgmester, 2022, næstformand for unge-, uddannelse- og beskæftigelsesudvalget, 2022, næstformand for voksenudvalget, 2018-2021, formand for Socialdemokratiets gruppe, 2017, næstformand for børne- og kulturudvalget, 2013-2017), 2014-2022.

Udvalgsposter i Folketinget fra 2022:

Næstformand for

Medlem af

Stedfortræder i

Ordførerskaber

  • Telekommunikationsordfører

KILDE: Folketinget / ft.dk

Billunds interesser i København

Den titel holdt i lige godt et år. For da stemmerne var talt op ved folketingsvalget i november sidste år, stod det klart, at Kris fra Grindsted fik et af de seks socialdemokratiske mandater i Sydjyllands Storkreds. 

Det betyder, at Kris Jensen Skriver nu kommer til at hellige sig det nye job på Christiansborg. Men at han nu siger farvel til nogle indflydelsesrige udvalgsposter og titlen som 2. viceborgmester i en kommune som Billund, betyder ikke, at han kommer til at arbejde mindre for - og med - lokalområdet. Næsten tværtimod, lyder det.

- Jeg ser det på den måde, at vores lokalområde, hele min kreds og Sydjylland for den sags skyld, at det er et område, hvor jeg nu får muligheden for at kunne påvirke og præge nogle ting, siger han og fortsætter.

- Jeg ser det som en stor ære at få lov at arbejde med det.

Nogle af de ting, han nu skal arbejde med på Christiansborg, er så forskellige ting som telekommunikation og børn og unges ve og vel.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til de opgaver, jeg har fået, og det er jo nogle udvalg, der betyder noget for mig, siger Kris Jensen Skriver.

Han er nemlig uddannet folkeskolelærer, så en plads i Folketingets børne- og skoleudvalg ligger lige til højrebenet.

- Jeg føler, jeg er landet nogle rigtigt gode steder, hvor jeg kan være med til at påvirke nogle ting inden for områder, der interesserer mig.

NY PÅ BORGEN - ny serie på TV SYD Play

Gennem en række programmer følger vi de nye syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer:

7. januar           Kris Jensen Skriver, Socialdemokratiet

14. januar         Kenneth Fredslund Petersen, Danmarksdemokraterne

21. januar         Mette Kierkgaard, Moderaterne

28. januar         Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten

4. februar         Henrik Frandsen, Moderaterne

11. februar      Søren Espersen, Danmarksdemokraterne   

18. februar      Helena Artmann Andresen, Liberal Alliance

25. februar      Thomas Monberg, Socialdemokratiet

Du kan se programmerne på TV SYD og på TV SYD Play

Frivilligheden fylder

Når der ikke lige er politisk arbejde på menuen, så fylder sporten en del for den nyslåede folketingspolitiker. Han er ivrig fan af 1. divisionsklubben Vejle Boldklub, men også de nære sportsbaner optager Kris Jensen Skriver. 

Specielt den frivillighed der omkranser idrætten - ikke bare i Grindsted, Billund og Syd- og Sønderjylland, men i hele landet. Selv har han tidligere været frivillig i den lokale sportsklub i Grindsted GIF.

- De frivillige er med til at skabe liv. De er med til at skabe gode oplevelser for børn, unge og voksne mennesker, og de er med til at skabe sammenhængskraft, siger han.

Og de frivillige vil han, ikke overraskende, også slå et slag for på de bonede gulve på Christiansborg.

- Noget af det, jeg håber, jeg kan være med til at sikre, det er, at vi får fjernet alt unødigt bøvl for de frivillige rundt omkring. Hvis man er frivillig, så er det ikke fordi, man vil sidde bag et skrivebord og udfylde den ene blanket efter den anden, så er det fordi, man vil gøre en forskel ude på halvgulvet eller banerne.

Selv har Kris Jensen Skriver skiftet banen fra den lille i Grindsted til den store i hovedstaden. I hvert fald i de kommende op til fire år.

Du kan se dokumentaren om Kris Jensen Skriver på TV SYD Play.

Få overblikket over slagterisagen

Udgivet

En 42-årig slagteriarbejder blev fredag varetægtsfængslet i fire uger frem til 19. juli. Han er sigtet for at have dræbt sin 35-årige kollega med ét snit i halsen på Danish Crowns kvægslagteri i Holsted. TV SYDs retsreporter Helle Eriksen giver dig overblikket i videoen herover.

Han bruger darten som frirum fra mentale udfordringer - fredag vandt han DM

M
Udgivet

Tom Johansen, der er bruger af værestedet Reperbanen i Aabenraa, har netop vundet DM i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. Guldet er dog langt fra eneste gevinst ved darten, der giver Tom og ligesindede et vigtigt frirum i en svær tilværelse.

Fredag kunne 31-årige Tom Johansen fra værestedet Reperbanen i Aabenraa, stille sig øverst på podiet ved Danmarksmesterskabet i Dart for Væresteder til DIF DM-ugen i Herning. I duel med cirka 50 andre værestedsbrugere ved dartskiven lykkedes det sønderjyden at sejre, men at Tom i darten har fundet en glæde og mod på at bevæge sig ud i større menneskemængder, er en sejr i sig selv:

- Normalt vil det være svært for mig at tage afsted til noget, hvor der er mange mennesker, men til dartstævnerne kender jeg efterhånden alle, der er med, og det giver en tryghed. Det gør mig glad, når jeg kan tage afsted og få en succesoplevelse på trods af det, som er svært, fortæller Tom Johansen i en pressemeddelelse fra DIF.

Toms hverdag er besværet af kampe med tanker og stemmer, som følge af diagnosen paranoid skizofreni, der videre resulterer i vrangforestillinger og hallucinationer. Her kommer darten ind i billedet som et positivt frirum fra værestedsbrugernes ofte svære liv og giver dem mulighed for at blive en del af tilværelsen uden for værestederne.

“Win-win-win-samarbejde”

Tom og de øvrige værestedsbrugere fik øjnene op for dart via et samarbejde mellem Landsforeningen af Væresteder og Dansk Dart Union. Dette samarbejde løber over flere år og betyder, at dartunionen lægger rammer til det årlige afslutningsstævne DM i Dart for Værestæder. Ydermere giver det brugerne på værestederne mulighed for at komme ud i klubber med bedre faciliteter, fremfor blot midlertidige dartskiver hængt op på værestederne.

Samarbejdet opstod, da Landsforeningen for Væresteder forrige år blev kontaktet af Dansk Dart Unions formand, Henrik Vestbo, der havde hørt om foreningens afholdelse af DM i dart. At de to har slået sig sammen, er en udpræget succes:

- Vi ser det som et win-win-win-samarbejde: Værestedsbrugerne oplever et frirum, hvor de kan være aktive sammen med andre, i Landsforeningen af Væresteder får vi gladere medlemmer, og dartunionen kan være med til at gøre en forskel for en sårbar målgruppe og på sigt få flere medlemmer i deres foreninger, så det er rent win-win-win, fortæller Nico Hansen, programleder for Sport for LIVET hos Landsforeningen af Væresteder.

Perfekt debut ved DIF DM-ugen

Den store finale løb af stablen i Sportscenter Herning denne fredag, men faktisk var Tom Johansen allerede forinden ventet vinder af det hele. Det skyldes, at han gennem årets løbende DM-turnering har spillet så godt, at man på forhånd vidste, at kampen om titlen ville stå mellem ham og Omar Jakirlic fra Stoppestedet i Fredericia. Alligevel blev kampen og deltagelsen en stor oplevelse for alle:

- Det blev et brag af et opgør. Både i sig selv, men også fordi det er første gang, at vi er en del af DIF DM-ugen. Vores brugere på værestederne har glædet sig megameget til at være en del af folkefesten i Herning, for når der er gjort meget ud af det, så føler de sig også taget seriøs med deres sport – og som menneske, beretter Nico Hansen i pressemeddelelsen.

For Tom Johansen kulminerede det i guld og en ny god oplevelse med dartsporten, der for ham er meget mere end blot bulls eyes og guldmedaljer:

- Igennem dartstævnerne har jeg fået gode venner fra væresteder i både Kolding, Fredericia og Ikast, fortæller Danmarksmesteren.

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Ikke tildeltcookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com