Kris med radikale forældre endte selv som socialdemokrat - og i Folketinget

Socialdemokraten Kris Jensen Skriver fra Grindsted er en af de nye syd- og sønderjyder, der nu kan sætte sig til rette i en af de 179 stole i folketingssalen.

Der er 279 kilometer mellem Kris Jensen Skrivers tidligere arbejdsplads og den nye af slagsen. 279 kilometer mellem kommunalbestyrelsessalen på rådhuset i Grindsted i Billund Kommune og folketingssalen på Christiansborg i postnummer 1117 København K.

Det nu tidligere kommunalbestyrelsesmedlem i Billund Kommune, Kris Jensen Skriver (S), blev med over 3.000 stemmer ved valget i november stemt ind med på den største politiske scene, der er i Danmark, Folketinget. 

Så nu er det en markant anderledes hverdag, der venter den 34-årige politiker fra Grindsted.

- Det er meget overvældende. Der har været mange førstegangsoplevelser i den seneste tid, siger han.

quote

- Jeg er vokset op i et politisk hjem...

Kris Jensen Skriver (S) om sin politiske interesse

Politik i blodet

Kris Jensen Skriver blev født i 1988, og politik har været noget, han har fået ind med modermælken. 

- Jeg er vokset op i et politisk hjem. Mine forældre har været medlem af Det Radikale Venstre i rigtigt mange år, siger han.

Og dermed var det ikke givet, at det var Socialdemokratiet, han skulle melde sig ind i, når han blev ældre. Men det blev det i en ung alder.

- Jeg meldte mig ind i DSU for godt 20 år siden, så i virkeligheden er det mange år siden. Det er størstedelen af mit liv, jeg har været aktiv i politik, lyder det fra den efterhånden rutinerede socialdemokrat.

Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 lykkedes det for første gang Kris Jensen Skriver at få stemmer nok til en plads i den lokalpolitiske hestesko i Billund Kommune. Her blev det med tiden til to genvalg. Det seneste ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2021, og her endte Kris Jensen Skriver også med at blive 2. viceborgmester i Billund Kommune. 

BLÅ BOG: Kris Jensen Skriver

Kris Jensen Skriver: Født 10. november 1988 i Vejle

Bopæl: Grindsted

Forældre: Søn af uddannelseschef Hans Jørgen Jensen Skriver og dagplejer Mette Skriver.

Medlemsperiode: Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sydjyllands Storkreds fra 1. november 2022. Kandidat for Socialdemokratiet i Vejenkredsen fra 2022.

Uddannelse: Skolelærer, UC Syd, Esbjerg, 2010-2014.

Beskæftigelse: Folkeskolelærer, Lynghedeskolen, afd. Søndre, Billund, 2014-2022.

Tillidshverv: Medlem af kommunalbestyrelsen i Billund Kommune (2. viceborgmester, 2022, næstformand for unge-, uddannelse- og beskæftigelsesudvalget, 2022, næstformand for voksenudvalget, 2018-2021, formand for Socialdemokratiets gruppe, 2017, næstformand for børne- og kulturudvalget, 2013-2017), 2014-2022.

Udvalgsposter i Folketinget fra 2022:

Næstformand for

Medlem af

Stedfortræder i

Ordførerskaber

  • Telekommunikationsordfører

KILDE: Folketinget / ft.dk

Billunds interesser i København

Den titel holdt i lige godt et år. For da stemmerne var talt op ved folketingsvalget i november sidste år, stod det klart, at Kris fra Grindsted fik et af de seks socialdemokratiske mandater i Sydjyllands Storkreds. 

Det betyder, at Kris Jensen Skriver nu kommer til at hellige sig det nye job på Christiansborg. Men at han nu siger farvel til nogle indflydelsesrige udvalgsposter og titlen som 2. viceborgmester i en kommune som Billund, betyder ikke, at han kommer til at arbejde mindre for - og med - lokalområdet. Næsten tværtimod, lyder det.

- Jeg ser det på den måde, at vores lokalområde, hele min kreds og Sydjylland for den sags skyld, at det er et område, hvor jeg nu får muligheden for at kunne påvirke og præge nogle ting, siger han og fortsætter.

- Jeg ser det som en stor ære at få lov at arbejde med det.

Nogle af de ting, han nu skal arbejde med på Christiansborg, er så forskellige ting som telekommunikation og børn og unges ve og vel.

- Jeg glæder mig rigtigt meget til de opgaver, jeg har fået, og det er jo nogle udvalg, der betyder noget for mig, siger Kris Jensen Skriver.

Han er nemlig uddannet folkeskolelærer, så en plads i Folketingets børne- og skoleudvalg ligger lige til højrebenet.

- Jeg føler, jeg er landet nogle rigtigt gode steder, hvor jeg kan være med til at påvirke nogle ting inden for områder, der interesserer mig.

NY PÅ BORGEN - ny serie på TV SYD Play

Gennem en række programmer følger vi de nye syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer:

7. januar           Kris Jensen Skriver, Socialdemokratiet

14. januar         Kenneth Fredslund Petersen, Danmarksdemokraterne

21. januar         Mette Kierkgaard, Moderaterne

28. januar         Søren Egge Rasmussen, Enhedslisten

4. februar         Henrik Frandsen, Moderaterne

11. februar      Søren Espersen, Danmarksdemokraterne   

18. februar      Helena Artmann Andresen, Liberal Alliance

25. februar      Thomas Monberg, Socialdemokratiet

Du kan se programmerne på TV SYD og på TV SYD Play

Frivilligheden fylder

Når der ikke lige er politisk arbejde på menuen, så fylder sporten en del for den nyslåede folketingspolitiker. Han er ivrig fan af 1. divisionsklubben Vejle Boldklub, men også de nære sportsbaner optager Kris Jensen Skriver. 

Specielt den frivillighed der omkranser idrætten - ikke bare i Grindsted, Billund og Syd- og Sønderjylland, men i hele landet. Selv har han tidligere været frivillig i den lokale sportsklub i Grindsted GIF.

- De frivillige er med til at skabe liv. De er med til at skabe gode oplevelser for børn, unge og voksne mennesker, og de er med til at skabe sammenhængskraft, siger han.

Og de frivillige vil han, ikke overraskende, også slå et slag for på de bonede gulve på Christiansborg.

- Noget af det, jeg håber, jeg kan være med til at sikre, det er, at vi får fjernet alt unødigt bøvl for de frivillige rundt omkring. Hvis man er frivillig, så er det ikke fordi, man vil sidde bag et skrivebord og udfylde den ene blanket efter den anden, så er det fordi, man vil gøre en forskel ude på halvgulvet eller banerne.

Selv har Kris Jensen Skriver skiftet banen fra den lille i Grindsted til den store i hovedstaden. I hvert fald i de kommende op til fire år.

Du kan se dokumentaren om Kris Jensen Skriver på TV SYD Play.