21-årig lærer at møde til tiden, cykler til Frankrig og får sig et job
21-årige Victoria fra Sønderborg er på vej til toppen, toppen af Alpe d'Huez. Siden januar har hun været på et kursus, der har lært hende basale ting om et voksent arbejdsliv. Og nu har hun landet et job.
Hvad skal der til for at klare et lønarbejde i dagens Danmark. Ja, hvis ikke jeres døtre, sønner, niecer, nevøer og børnebørn ved det, så kan de lære det på projektet 'Unge på Toppen'.
- Vi lærer dem de helt basale ting. At møde til tiden, ikke én gang, ikke en gang imellem, men hver eneste dag. Vi lærer dem at spise morgenmad, smøre madpakke, og være en del af et team. Og hvornår man kan tillade sig at kigge i sin mobil, når man er på arbejde, fortæller Glenn Hollænder, projektleder på 'Unge på Toppen'.
Kurset starter med motion, megen motion. Fitnesscenter tre dage om ugen fra 9 til 15. Og så lygtepælsløb, hvor man skal løbe en - to -tre - mange lygtepæle.
- Det er vigtigt, at man lærer at sætte sig nogle mål. I begyndelse standser de 10 centimeter inden lygtepælen, men de skal lære, at de først skal standse 10 centimeter efter, at de har nået den lygtepæl, vi aftalte, fortæller Glenn Hollænder.
På et tidspunkt bliver de tre dage i svede-centret tryllet om til tre dages praktik i en lokal virksomhed. For Victoria Lorenzen, der som mange andre unge har haft en lidt famlende start på arbejdslivet, har det været en åbenbaring. Hun er i praktik på Linak.
- Det er mega fedt. Jeg er så glad for det, fordi jeg elsker at være her, og det er de mest fantastiske mennesker, der er her, og jeg kan godt lide arbejdet. Jeg kan rigtig godt lide at stå og samle ting, det synes jeg er rigtigt fedt, fortæller Victoria Lorenzen.
Det har nu ikke været lige fedt det hele. Kurset afsluttes med en cykeltur til Tour-bjerget over dem alle, Alpe d'Huez, afgang den 2. juni, så der har skullet trænes - meget.
- Før vi begynde med at cykle, synes jeg at det var det værste. Jeg hader at cykle. Men så begyndte vi med at cykle. Og så var jeg sådan, hold da op, det er faktisk ret fedt det her, siger Victoria her på den anden side.
- Første gang Victoria var på en spinningcykel, var hun jo ved at dø, og da hun var færdig der, var hun, 'ååårh, det var bare sindsygt hårdt, jeg kan ikke mere'. Så tænker vi ok, det bliver nok svært at få hende op på cyklen næste gang, men så siger hun,: 'hold kæft, hvor jeg glæder mig til næste gang', beretter projektleder Hollænder.
Og hun cykler for noget. Endnu i dag, tirsdag, har hun fået at vide, at når hun kommer hjem fra Alpe d'Huez den 14 juni kan hun starte på job på Linak den 16. juni.
- Det handler om det, der sker i dag, hvor Victoria får at vide, at hun har fået sit arbejde, at hun cykler hjem til job. Det er det, der betyder alt. Så det er en festdag. Det må man sige, fortæller Glenn Hollænder, der er projektleder på 'Unge på Toppen'.
Cirka halvdelen af de unge på toppen når så langt, at de kan cykle med til Frankrig. Den anden halvdel får en chance til.