Historisk hov fundet på skole
Christian d. X.s hvide hest er næsten lige så stor en del af Danmarkshistorien, som kongen på dens ryg. Nu kan man se en af hestens hove på Museum Sønderborg Slot.
Slaget ved Lyndanisse i 1209, hvor Dannebrog daler ned over de kæmpende. Mordet i Finderup lade i 1289, hvor kong Erik Klipping måtte lade livet. Befrielsesbudskabet fra maj 1945, 'Her er London, her er London'.
Der er nogle begivenheder i Danmarks historie, der er så store og så ikoniske, at man næsten føler, man selv har set det.
En af de helt store er Christian d. X.s ridt over grænsen, da Sønderjylland kom tilbage til Danmark i 1920. Ikke bare kongen, men også hans hvide ganger hører med til billedet. Og den er næsten en historie for sig selv. Nu udstiller Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot en af hestens hove.
Hesten var en hvid vallak, der blev kaldt Malgré Tout. Den døde af sygdom to år efter genforeningen. En af hestens hove blev forsølvet og foræret til kongen som askebæger og står den dag i dag på Christian d. X.s arbejdsværelse.
En anden hov blev sendt til Landbohøjskolen i København til undersøgelse. Det kom museumsinspektør René Rasmussen undervejrs med.
- Så ringede jeg og spurgte, om vi måtte låne den, og det måtte vi heldigvis gerne, fortæller museumsinspektøren.
Museet har allerede kongens uniform fra dengang og den hvide kjole, som den lille pige havde på, da hun red ind i Sønderjylland på Malgré Tout sammen med kongen. Nu er hoven blevet en del af den udstilling.
- Det er lidt makabert, men vi har også lige pludselig en genstand, der rent faktisk er fra et levende dyr. Det kunne jeg slet ikke lade være med at udstille, så klart skulle den ind, fortæller publikumskoordinator Nancy Gerber fra Sønderborg Slot.
Kongens hvide hest har været omgivet af myter både før og efter genforeningen. Allerede i 1870 begyndte en synsk kvinde at kolportere et syn, der gik på, at når Sønderjylland kom tilbage til Danmark, ville kongen ride over grænsen på en hvid hest. Synet overlevede Jomfru Fanny, som kvinden hed, med mange år.
Siden har det heddet sig, at hesten slet ikke var hvid, men kalket til lejligheden. Men hesten var hvid, den var blot blevet striglet med noget, der også indeholdt lidt kalk, for at den kunne se ren og pæn ud til den store begivenhed.
- Er det ikke lidt makabert, at have en hov fra en hest?
- Jo, men museer må gerne være lidt makabre. Der er lidt, der pirrer nysgerrigheden. Tollundmanden eller Gravballemanden er et godt eksempel på det. Det her kan næsten matche Tollundmanden, siger museumsinspektør René Rasmussen med et grin.
Museum Sønderjylland på Sønderborg Slot har fået lov til at låne hoven indtil oktober 2025.
Hesten Malgré Tout
I forbindelse med fejringen af Genforeningen var det meget magtpåliggende for Kongehuset, at skaffe en hvid hest til Christian X. Derfor udsendte man en offentlig efterlysning for at finde frem til den helt rette hest.
Greveparret Knud og Alice Danneskiold-Samsøe stillede straks et eksemplar til rådighed. Hesten havde de købt i 1914 på et stutteri i Paris og bragt med til Danmark. De ville helst have en hingst, men ombestemte sig og købte trods alt (fransk: malgré tout) den hvide vallak. Malgré Tout blev derfor hestens navn.
Da det blev besluttet at låne Malgré Tout ud til kongen, blev den på forskellige måder trænet til at klare sig i større folkemængder, der viftede med flag og råbte hurra.
Den 10. juli om morgenen blev Christian X præsenteret for hesten, og sammen red de over den gamle grænse ved Frederikshøj og videre ned gennem Christiansfeld.
Kilde: Københavns Universitet