Stormflodsramt havneejer savner hjælp til stor millionregning

Stormfloden i oktober sidste år ramte Mommark Marina på Sydals hårdt. I dag står ejerne af den private havn med en regning på mellem otte og ti millioner kroner. Forsikringen vil ikke dække udgifterne.

Mommark Marina blev hårdt ramt af stormfloden den 21. og 22. oktober i 2023. Nu står medejer af havnen, Carsten Kock, med en regning på mellem otte og ti millioner kroner, som forsikringen ikke dækker.

- Det eneste, vi har kunnet få dækket, er de 100.000 kroner, vi har renoveret vores lokaler for indvendig, fortæller Carsten Kock.

quote

Jeg tror, vi er den private virksomhed i Danmark, der er hårdest ramt efter stormfloden

Carsten Kock, medejer af Mommark Marina

Han var fredag inviteret til offentlig høring om stormflod og kystsikring for at forklare om de skader, som Mommark Marina fik ved stormfloden.

- Vi er begyndt at gå ud og udtale os om vores situation. Jeg tror, vi er den private virksomhed i Danmark, der er hårdest ramt efter stormfloden. Vi føler, at vi står rimeligt alene med det her, siger Carsten Kock.

Mommark havn
Carsten Kock, der er medejer af Mommark Marina på Sydals, deltog fredag i en offentlig høring om stormflod og kystsikring.
Foto: Ole Møller TVSYD

Ifølge formanden for landdistrikternes fællesråd, Steffen Damsgaard, skal problemerne løses, så staten hjælper både kommuner, men også private, der har fået omfattende skader efter stormfloden, og hvor forsikringen ikke dækker.

- Staten skal finde løsninger til private virksomheder som for eksempel Mommark Marina og andre, der står og ikke kan få dækket deres udgifter til ødelæggelserne, og som troede, at de var dækket af forsikringen. Så det er nogle af de ting, der skal findes løsninger på, siger han.

Sønderborg har regning på 85 millioner

Det er ikke kun private, der skal punge ud til reparationer efter de omfattende ødelæggelser. Det gør en række kystkommuner også. Lige nu står Sønderborg Kommune med en regning på 85 millioner kroner.

Ellen Trane Nørby (V), der er 2. viceborgmester i Sønderborg Kommune, deltog også i fredagens offentlige høring om stormflod og kystsikring.
Ellen Trane Nørby (V), der er 2. viceborgmester i Sønderborg Kommune, deltog også i fredagens offentlige høring om stormflod og kystsikring.
Foto: Claes Adel

- Vi gør, hvad vi kan, for at presse staten for at få afklaring. For eksempel dæmningen ud til Kegnæs. 50 millioner kroner i runde tal koster det, hvis vi skal renovere den, og det skal vi selvfølgelig. Og så skal det jo gøres ordentligt, sådan at vi ikke risikerer at stå i samme situation, hvis en ny stormflod rammer, siger Ellen Trane Nørby, (V), der er 2. Viceborgmester i Sønderborg Kommune.

Tager idéer med til Christiansborg

Dansk Folkepartis Peter Kofoed, der var arrangør af fredagens høring i Sønderborg, tager idéerne med videre til Christiansborg.

- Dansk Folkeparti kommer til at indkalde til en forespørgselsdebat på baggrund af det, vi har hørt i dag. For vi har brug for, at regeringen kommer på banen. Men vi har også brug for, at de andre partier kommer på banen, og at vi sammen finder nogle løsninger på, hvordan vi sikrer vores land mod stormfloder i fremtiden. Fordi vi får mere vand i fremtiden. Og vi skal beskytte det liv, der er i vores landdistrikter og mindre byer og kommuner. Her skal vi også kunne bo i fremtiden, og det er det, vi vil sikre, siger han.

Mommark Marina blev ramt af store ødelæggelser i kølvandet på stormfloden i oktober
Mommark Marina blev ramt af store ødelæggelser i kølvandet på stormfloden i oktober
Foto: Claes Adel

For marinaejer Carsten Kock er der lang vej igen, men fredagens møde har givet ham fornyet håb.

- Vi skal blive ved med at holde fokus, så vi kan være sikre på at få noget hjælp. Jeg tror på, at politikerne har gode intentioner. Og jeg er sikker på, at de går tilbage på Christiansborg og diskuterer det her igen, siger han.