Sygehus forvekslede afdøde: Datter opdagede det i sidste øjeblik

Da Heidi Grandt kiggede ned i kisten, troede hun ikke sine egne øjne. Manden, der lå under låget, var ikke hendes far.

Kisten med Hans Grandt - eller det som skulle have været ham - stod i kapellet på Aabenraa Sygehus, hvor familien var samlet til en bisættelse tirsdag den 7.maj. 

Heidi Grandt, datteren til den afdøde, havde besluttet, at låget til kisten skulle åbnes.

- Jeg ønskede at se ham for bedre at kunne forstå, at han var død og sige det sidste farvel, siger hun. 

Da hun kiggede ned i kisten, fik hun et chok. 

- Først tænkte jeg, at jeg var tosset. Det var ikke min far, siger hun.

quote

Har I klippet ham? Min far havde længere hår. Så kommer min datter og niece hen og siger, at han (manden i kisten, red.) mangler en finger

Heidi Grandt, datter

Billeder fra fotoalbum af Hans Grandt.
Billeder fra fotoalbum af Hans Grandt.
Foto: Jesper Sørensen, TV SYD

Byttet rundt med en anden mand

Heidi Grandt gjorde bedemanden opmærksom på, at manden i kisten ikke var hendes far. 

- Har I klippet ham? Min far havde længere hår. Så kommer min datter og niece hen og siger, at han (manden i kisten, red.) mangler en finger. Det gjorde min far ikke, siger hun.

Det viste sig, at Aabenraa Sygehus havde begået en fejl. I køleboksene på sygehuset var Hans Grandt blevet byttet rundt med en anden mand, der skulle bisættes samme dag. 

Da bedemanden blev opmærksom på ombytningen, kørte han straks til krematoriet. Her fik han udleveret den rigtige kiste og kørte tilbage til kapellet, hvorefter familien kunne fortsætte bisættelsen.

Bisat fra en anden kirke

Tidligere på dagen var Hans Grandt allerede blevet bisat fra Egernsund Kirke.
Sognepræsten, der stod for bisættelsen af "den forkerte mand", er meget rystet.

- Det må bare ikke ske. Det er det værste mareridt for enhver præst. Alle skal lige sunde sig efter den her oplevelse. Det har været meget voldsomt for alle parter, og familien er naturligvis også meget berørt af situationen, siger Kirsten Schmidt.

Da Heidi Grandts far ikke var kristen og udtrykkeligt havde frabedt sig en religiøs bisættelse, ærgrer det datteren, at han endte med at blive bisat fra en kirke. 

- Han er blevet bisat med jordpåkastelse og det hele, og det har han ikke ønsket. Det er en mærkelig situation at sidde i, siger hun.

Familien begriber ikke, hvordan det kunne ske, og hun har ondt af den familie, der - uden at vide det - bisatte hendes far.

- Vi har tænkt meget på den anden familie. De har bisat en, som de ikke ved, hvem er, siger hun.

Svend-Erik Grandt (bror til den afdøde) og Heidi Grandt (datter til den afdøde) er chokerede over, at der lå en "forkert mand" i kisten.
Svend-Erik Grandt (bror til den afdøde) og Heidi Grandt (datter til den afdøde) er chokerede over, at der lå en "forkert mand" i kisten.
Foto: Jesper Sørensen, TV SYD

Ingen grund til at ændre procedurer

TV SYD har kontaktet Sygehus Sønderjylland for at få et svar på, hvordan det kunne ske. Sygehuset bekræfter hændelsen og skriver i et skriftligt svar. 

- Der er sket en menneskelig fejl ved overlevering af afdøde og det beklager Sygehus Sønderjylland overfor Heidi Grandt og hendes familie, lyder det i svaret. 

Sygehuset fører ikke journal over antallet af fejludleverede afdøde personer, men de erindrer ikke, at det er sket tidligere. 

- I og med at det er en menneskelig fejl, ser Sygehus Sønderjylland ingen grund til at lave om i procedurerne.

Sygehuset har ikke yderligere kommentarer til sagen, men tilbyder Heidi Grandt og familien en samtale. 

- Da det er en personsag, har vi ikke yderligere kommentarer, men vi tilbyder Heidi Grandt en samtale, som vi håber, at hun vil tage imod, lyder det afslutningsvist i svaret. 

TV SYD har været i kontakt med den familie, hvis pårørende blev byttet rundt med Hans Grandt. De ønsker ikke at udtale sig.