Tog afsted fra Dybbøl for ti år siden: Torbjørn skriver verdenshistorie med vanvittig rejse

Oprindeligt var det planen, at Torbjørn Pedersen ville bruge fire år på at gennemføre sin jordomrejse, men det er endt med at tage ham næsten ti år. Blandt andet fordi, han var fanget i coronalockdown i Hong Kong i to år. Foto: Maxime Champigneulle
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ti år efter, at han stemplede ud fra Dybbøl, har Torbjørn Pedersen nu færdiggjort sin jordomrejse, hvor han har skrevet verdenshistorie som den første, der besøger alle verdens lande uden at flyve og uden at vende hjem undervejs.

På en råkold oktoberdag i 2013 var TV SYD i Dybbøl for at sende Torbjørn Pedersen afsted på en noget usædvanlig jordomrejse. 

Sådan så det ud, da Torbjørn Pedersen drog afsted på sin jordomrejse i 2013. Dengang var det planen, at rejsen skulle vare fire år, men det er først her ti år senere i 2023, at han lykkedes med at blive den første til at besøge alle verdens lande uden at flyve og uden at vende hjem undervejs.

Kameraet slukkede og optagelserne var slut. Torbjørn tog med sin far og ven til Sønderborg, hvor han ironisk nok steg ombord på buslinje 1, og dermed var rejsen startet.

En rejse, der siden har budt på 351 busture, 158 togture, utallige taxature, 37 ture med containerskibe, ni ture med lastbiler, to ture med krydstogtskibe, en tur med politibil og sågar en tur med hestevogn - men vigtigst af alt ingen ture med fly.

- Jeg har altid været betaget af eventyr og i særdeleshed dem, hvor man kortlagde verden og kontinenterne, siger Torbjørn Pedersen og fortsætter: 

- Men jeg følte, at det hele var gjort. I hvert fald indtil jeg opdagede, at ingen endnu havde besøgt alle verdens lande uden at flyve.

I december 2016 besøgte Torbjørn Pedersen Etiopien, hvor billedet her er taget. Det østafrikanske land blev nummer 122 ud af 203 på han ti år lange rejse. Foto: Privatfoto

Det blev hans mål, og rejsen startede ved Dybbøl Mølle dengang i 2013. Næsten ti år senere, den 23. maj 2023, gik Torbjørn Pedersen så i land på Maldiverne. Dermed var land 203 ud af 203 i verden besøgt, og han kunne således fejre endelig at have fuldført sit eventyr - i hvert fald næsten.

- Der var en, jeg mødte på min rejse, der sagde: "Projektet er succesfuldt, når du kommer til det sidste land, men rejsen er først fuldendt, når du er kommet hjem", fortæller Torbjørn Pedersen.

Ord, som han har taget til sig. I hvert fald er det kommet i stand, at han kan rejse med containerskibe hjem til Danmark fra Maldiverne i stedet for at flyve, som det oprindeligt var planen. 

Maldiverne blev land nummer 203 ud af 203 på Torbjørn Pedersens jordomrejse, og dermed kunne han på tropeøens kaj fejrer, at han har skrevet verdenshistorie som den første til at besøge alle verdens lande uden at flyve. Foto: Mike Douglas

Ville ikke gøre det igen - men heller ikke være det foruden

Hvis Torbjørn Pedersen med det, han ved i dag, kunne gå ti år tilbage, ville han advare sig selv mod at stige ombord på den første bus i Sønderborg.

- Tre af de skibe, jeg har sejlet med, ligger i dag på havets bund. To gange har jeg haft et gevær for panden, hvor jeg lige så godt kunne være død. Inden for de samme 48 timer var jeg to gange lige ved at køre galt på steder, hvor der med sikkerhed ikke kommer ambulancer eller den slags. Og så har jeg ligget syg i 14 dage med cerebral malaria, som er den malaria, der går i hjernen og kan slå en ihjel på bare et par dage, fortæller Torbjørn Pedersen og fortsætter:

- Jeg er ikke sikker på, at den kan gå to gange. Jeg har været mere end bare heldig, at jeg er kommet helskindet igennem. Hvis prisen er, at man ikke kommer hjem, så er det ikke det værd.

Når ikke man må flyve, så er tog en af de mere effektive måder at komme rundt i verden på. Torbjørn Pedersen har på sin jordomrejse rejst med tog hele 158 gange. Den længste af togturene tog fem dage. Foto: Mike Douglas

Men for hver af de grumme oplevelser har der ifølge eventyreren været mindst 100 gode. Derfor ville han heller ikke have været rejsen foruden. 

- Det at møde folk og udforske deres holdninger og erfaringer, mens de udforsker mine, det holder jeg meget af. Den udveksling med mennesker, den synes jeg faktisk er endnu rigere i dag, end jeg gjorde, da jeg tog afsted, siger Torbjørn Pedersen. 

Rapport afslører omfattende stress, vold, trusler og mobning i kommunal afdeling

Udgivet

En ordentlig behandling af familier kræver et ordentlig arbejdsmiljø, lyder det fra direktøren.

Det skal være slut med stress, vold og trusler og krænkende handlinger og mobning på Familierådgivningen i Esbjerg Kommune.

Det slår kommunen fast efter en ekstern undersøgelse, hvor 91 procent af medarbejderne i Familierådgivningen har deltaget.

- Den interne krænkende adfærd skal stoppe med det samme. Det vil vi simpelthen ikke se, siger konstitueret direktør i Borger & Arbejdsmarked, Pia Niemann Damtoft og fortsætter:

- Rapporten sætter en tyk streg under, at Familierådgivningen arbejder med familier, der er i krise og ikke altid kan få de ydelser, som de ønsker. Samarbejdet er skrøbeligt og sårbart. Derfor er det også ekstra vigtigt, at medarbejderne har et godt arbejdsmiljø, hvor vi har det godt med hinanden, så vi kan give familierne den bedste mulige behandling, siger Pia Niemann Damtoft.

40 procent af medarbejderne inden for det sidste år har oplevet vold eller trusler i deres arbejde.

En tredjedel af medarbejderne har følt sig stresset og følt sig stresset og været påvirket af det i løbet af den sidste uge og hele 60 procent den sidste måned.

22,5 procent af alle medarbejdere har oplevet krænkende handlinger og mobning, og to tredjedele fortæller, at det stammer fra enten en kollega eller en leder.

Også de sidste måneders store mediedækning af Familierådgivningen har pårvirket medarbejderne negativt, oplyser kommunen.

Rapporten viser dog, at medarbejderne finder stor mening i deres arbejde, og mange beskriver, hvordan gode kollegaer og oplevelser med et godt kollegialt fællesskab har stor betydning for både trivsel og løsning af opgaverne, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

- Den del skal vi have styrket, og jeg har stor tillid til, at alle medarbejderne i Familierådgivningen er klar til at se fremad, så vi kan gøre det sammen, siger Pia Niemann Damtoft.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.