Flere storkeunger giver vicevært ny opgave

For bare få år siden var det en overkommelig opgave at ringmærke landets storkeunger. Men væksten i antallet af storkepar i Danmark har fået Jesper Leegaard til at gå i lære som ringmærker.

Det var med kriller i maven, Jesper Leegaard lørdag formiddag kravlede op i en lift i Smedager sammen med storke-ekspert Hans Skov.

Han har tidligere ringmærket andre fugle. Men storken er noget særligt.

- Det er jo en sjælden fugl i Danmark, og selvom det aldrig må gå galt, når man ringmærker fugle, så er det som om, det i endnu højere grad er tilfældet med storken, siger han.

I årevis har Hans Skov været den eneste i Danmark, der havde licens til at ringmærke storke. Men med et stigende antal unger i de danske storkereder, er behovet for at andre kan springe til ved at melde sig.

quote

Den ville væk, så vi måtte lige lægge en hånd på den.

Jesper Leegaard, ringmærker, Vejen

Glemmer at spille død

Liften med de to mænd går til vejrs, mens solen brager ned. Det skaber ravage i reden, da de kommer tæt på redekanten, og den voksne stork, der ligger på reden, tager flugten.

- Normalt spiller storkeunger døde, hvis de føler sig truet, fortæller Jesper Leegaard, som allerede sidste år var med ude for at øve sig på ringmærkningen.

Men den yngste storkeunge protesterer.

quote

Vi vil gerne havde dem ringmærket, så vi kan følge med i, hvor de rejser hen for at overvintre, og om de kommer tilbage til Danmark for at yngle.

Jesper Leegaard, ringmærker, Vejen

- Den ville væk, så vi måtte lige lægge en hånd på den, fortæller Jesper Leegaard med et smil.

Men så spiller den yngste også død, og den protesterer hverken over at få ring på, eller over at der bliver plukket tre fjer ud af ryggen på den, så den kan kønsbestemmes sammen med dens søster eller bror.

Rydder reden for farligt affald

Der er æg og unger i 10 danske storkereder, og eksperterne forventer, at der kommer et tocifret antal unger på vingerne i år, hvis vejret arter sig.

- Vi vil gerne havde dem ringmærket, så vi kan følge med i, hvor de rejser hen for at overvintre, og om de kommer tilbage til Danmark for at yngle, fortæller Jesper Leegaard.

Til daglig arbejder Jesper Leegaard som vicevært i en boligforening i Vejen. Nu er han ved at uddanne sig til at kunne ringmærke storke. Dermed bliver han  en ud af kun to i Danmark med licens to ringmærkning af storke.
Til daglig arbejder Jesper Leegaard som vicevært i en boligforening i Vejen. Nu er han ved at uddanne sig til at kunne ringmærke storke. Dermed bliver han en ud af kun to i Danmark med licens to ringmærkning af storke.
Foto: Pia Thordsen

Inden de kører ned igen, tager Hans Skov noget nylon-net og andet affald med fra reden.

- Storkeungerne kan få benene viklet ind i det og komme galt afsted, forklarer han.

Og at der er mange farer, der lurer på storkeungerne, ved de alt for godt i Smedager, hvor både Astra og Seneca i 2021 mistede livet i en åben gylletank – året efter at hanstorken Tommy forsvandt sporløst. Måske led han samme skæbne.

quote

Jesper er ikke så meget yngre, end jeg er, så vi skal nok også snart have oplært nogle yngre kræfter også

Hans Skov, Storkene.dk

Klar til at få licens

Nede på jorden igen er Jesper Leegaard sikker på, at han snart er klar til at køre ud for at ringmærke, uden at Hans Skov er nødt til at tage med.

- Det var dejligt at prøve det. Ringene var nemme at lukke, og det gik som det skulle, siger han.

Når fjerprøverne er analyseret og storkeungerne er kønsbestemt, så er de klar til at få navne.
Når fjerprøverne er analyseret og storkeungerne er kønsbestemt, så er de klar til at få navne.
Foto: Pia Thordsen

Han skal også ringmærke to storkeunger i Rens.

- Jeg føler mig tryg ved at gøre det, så ja, jeg føler mig klar, siger han.

Det glæder Hans Skov.

- Men Jesper er ikke så meget yngre, end jeg er, så vi skal nok også snart have oplært nogle yngre kræfter også, siger han.