Trist storkenyt: To unger er døde

Tirsdag aften rejste ruge-storken sig et kort øjeblik, og en død storkeunge kom til syne.

Rettelse: TV SYD har klokken 20.40 fået oplyst, at endnu en storkeunge er død. Nu er to ud af de tre udklækkede unger døde. Du kan læse nyheden her.

Det har været nogle hektiske dage i tv-reden i Smedager. Tre ud af de fem æg er klækket, og tre små fugleunger så endelig dagens lys.

Allerede tirsdag eftermiddag virkede den ene af tre storkeunge dog ret sløv. Og ganske rigtigt så var den ene storkeunge død. 

- Vi ser hvert år, at en eller flere af ungerne dør. Sådan er naturen, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

Han uddyber heraf, at der kan være forskellige årsager til dødsfaldet.

- Ungen kan have haft en sygdom, eller måske har den brugt mange kræfter på at klække sig fri. Så mange kræfter at den er død af det, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk og forsætter:

- Det kunne godt være den sidste unge, som klækkede, der er død, siger Jess Frederiksen.

Vejret

Vejret spiller en afgørende rolle for, hvor godt storkeungerne kommer fra start. Det har nemlig ikke regnet i lang tid, hvilket gør det sværere for storkeforældrene at finde føde. For når vejret er lunt, men fugtigt, så er der rig mulighed for at samle regnorme ind til storkeungerne. 

- Det må gerne snart regne igen. Tørt vejr er livsfarligt for ungerne, siger Jess Frederiksen.

Det har muligvis været en hård kamp for den ene storkeunge at klække sig, hvilket kan være dødsårsagen ifølge Jess Frederiksen fra Storkene.dk.

Hvad så nu?

Når en storkeunge dør, så kan der ske forskellige ting med ungen.

Enten opdager storkeforældrene ikke, at ungen er død. Så vil den unge storkeunge blive mast ned i reden og på den måde forsvinde ud af syne.

Det kan også ske, at én af storkene spiser den døde storkeunge. Det skete tilbage i 2014, da man for rullende kamera kunne se Tommy æde en storkeunge.

Det var med stor sandsynlighed mangel på føde, der fik Tommy til det.

quote

Det er nu en gang naturens gang

Jess Frederiksen

Det er heller ikke usandsynligt, at storkeforældrene smider ungen ud af reden. 

Det så vi ske tilbage i sommeren 2015 og 2016, da storken Tommy smed både unge og æg ud af reden. 

Fødemangel eller sygdom hos ungerne er den sandsynlige årsag til, at storkeforældrene tager livet af deres unger, oplyser Storkene.dk.

- Uanset hvad der kommer til at ske med ungen, så lyder det jo barsk, men det nu en gang naturens gang, siger Jess Frederiksen fra Storkene.dk.