Play

De bed sig i tungen, når de sagde mojn i København - nu har de fået sønderjysk ind på det kongelige

Plakaten til forestillingen OMVE'N HJEMVE med skaberne Linnea Fabricius (til venstre) og Thea Kastberg (til højre). Foto: Æ Teater
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Teaterduoen Æ Teater bestående af Thea Kastberg og Linnea Fabricius var flov over deres sønderjyske dialekt, da de flyttede til København som 24- og 19- årige. I denne uge har de dog en historisk mulighed for at vise 'æ sproch' frem for 'kjøffenhavnerne', når de fremfører teaterkoncerten OMVE'N HJEMVE i hjertet af landets hovedstad.

Da gymnasieveninderne fra Haderslev Katedralskole Thea Kastberg og Linnea Fabricius fik studenterhuen på hovedet, stod de overfor en beslutning, som mange skal tage i de tidlige voksenår.

Skulle de blive, hvor de kom fra eller rive teltpløkkerne op og flytte til storbyen. Ligesom mange andre valgte de at tage til København.

Netop det dilemma er omdrejningspunktet i teaterforestillingen OMVE'N HJEMVE, som er skabt af de to gymnasieveninder under teaterprojektet Æ Teater. Mandag tager de hul på en uges forestillinger på Det Kongelige Teater.

Hele showet foregår på ærkesønderjysk, og det bliver dermed første gang i danmarkshistorien, at en teaterforestilling på sønderjysk fremføres på landets nationalscene.

OMVE'N HJEMVE havde premiere i 2023, men det er alligevel et par spændte sønderjyder, der skal betræde de skrå brædder på Skuespilhusets Lille Scene i København.

- Det er jo en kæmpe ting at få lov til at stå derinde, så der er nok lidt flere sommerfugle i maven, end der plejer, siger Linnea Fabricius.

OMVE'N HJEMVE er baseret på den sønderjyske sanger Rikke Thomsens første album af samme navn. Musikeren fra Blans vil dog ikke kunne ses på scenen, hvorimod rollelisten tæller de to gymnasieveninder og skuespiller Anne Blomsgård.

Pakkede det sønderjyske væk 

Kærligheden til det sønderjyske 'sproch' har ikke altid været ligeså eksplicit, som Thea Kastberg og Linnea Fabricius giver udtryk for i dag. 

Rykket til landets hovedstad var nemlig en kontrast til, hvad de var vant til hjemme i Haderslev. Alt var større, og så talte menneskerne på en anden måde. Så meget at de følte sig nødsaget til at gemme de sønderjyske gloser og vendinger bag sig.

- Vi har begge prøvet at bide os selv i tungen, når vi har sagt mojn i en butik i København. Man prøver jo på at passe ind, da vi gerne ville være som alle andre, siger Thea Kastberg.

Thea Kastberg og Linnea Fabricius kender hinanden fra gymnasietiden på Haderslev Katedral Skole. De sidste fem å har de været kunstneriske ledere for teaterprojektet Æ Teater. Foto: Pressefoto, Æ Teater

Den sønderjyske dialekt forsvandt dog aldrig for de i dag 32- og 31-årige teaterskuespillere. Årene efter ankomsten til storbyen lærte de at sætte pris på, hvor de kom fra og i særdeleshed, hvordan der tales i Sønderjylland.

- Folk har nogle fordomme omkring ens dialekt, og det har da taget mange år at tage den til sig igen og insistere på, at jeg fandme godt må sige mojn og de vendinger, jeg har med hjemmefra. Det er jeg blevet endnu mere bevidst efter at have arbejdet med den her forestilling, for der er en kæmpe styrke i at stå ved, hvor man kommer fra, siger Thea Kastberg.

Thea Kastberg og Linnea Fabricius kender hinanden fra gymnasietiden på Haderslev Katedral Skole. De sidste fem å har de været kunstneriske ledere for teaterprojektet Æ Teater. Foto: Pressefoto, Æ Teater

OMVE'N HJEMVE er skabt i samarbejde med Teatret Møllen i Haderslev. På Æ Teaters Instagramprofil har de fået hjælp af de syd- og sønderjyske skuespillere, Bodil Jørgensen og Lars Thiesgaard, til at gøre reklame for forestillingerne, hvor der nu kun er få ledige pladser tilbage. 

Mindre teatre skal på de store scener

At Æ Teater får muligheden for at fremføre 'OMVE’N HJEMVE', er takket være ordningen KSelekt, der er et samarbejde mellem Det Kongelige Teater og Statens Kunstfond. 

Formålet med ordningen er at styrke udviklingen i det danske scenekunstmiljø, og det er positivt, når værker med et geografisk ophav vises for et større publikum. Det mener teaterhistoriker, Aletta Scavenius.

- Det er meget velkomment, at Det Kongelige Teater også inviterer både større og mindre grupper ind, så københavnerne får en mulighed for at se, hvad der foregår ude i landet, fordi der foregår rigtig meget interessant, siger hun.

Skuespilhusets Lille Scene i København danner ramme for ugens forestillinger. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Og publikum skal ifølge Thea Kastberg og Linnea Fabricius ikke være bekymret for, hvis de ikke forstår alle ord under forestillingen.

- Vi har faktisk talt med flere, der har set den, som ikke var fra Sønderjylland. De forstod ikke alle ordene, men de forstod sammenhængen. Så det handler ikke om at kunne alle ordene, men vi har fået lavet en lille sangbog, hvor teksterne både er på sønderjysk og rigsdansk, som publikum kan bladre i, hvis de bliver i tvivl, siger Thea Kastberg.

Æ Teater har eksisteret i snart fem år. Trods et sønderjyskbaseret projekt bor de begge fortsat i København, da det er i storbyen, jobmulighederne befinder sig i scenekunstbranchen.

Thea Kastberg og Linnea Fabricius kender hinanden fra gymnasietiden på Haderslev Katedral Skole. De sidste fem å har de været kunstneriske ledere for teaterprojektet Æ Teater.

De håber dog på, at deres forestilling kan medvirke til at fjerne fordomme omkring Sønderjylland og danne nye scenekunstmiljøer på hjemstavnen.

- Der er et teater i hele Sønderjylland, og det er Teatret Møllen. Vi har så skabt det teater her nu, og det er målet, der kommer til at være mere scenekunst i Sønderjylland. Men lige nu er vi nødt til at supplere med arbejde tættere på storbyen, siger Linnea Fabricius.

OMVE'N HJEMVE spiller på Det Kongelige Teater fra mandag den 19. februar til søndag den 25. februar. Til efteråret turnerer forestillingen i resten af landet.

Oplevelse plager cheftræner en uge efter: - Jeg synes, det var en lortefredag

Sønderjyske er på træningslejr frem til den 2. februar. tvSyd er med frem til og med den 28. januar. Foto: Daniel Just Schram, tvSyd
Udgivet

Sønderjyske tog fredag på træningslejr, som begyndte med en let træning. Cheftræner Thomas Nørgaard tænker stadig på sidste uge, hvor holdet havde det alt andet end nemt.

Sønderjyske tabte sidste fredag en træningskamp mod Hillerød 3-1. Selvom det 'bare' var en test og skete for nu mere end en uge siden, så tænker cheftræner Thomas Nørgaard fortsat på sit holds præstation.

- Jeg synes, det var en lortefredag. Jeg har ikke sluppet den hundrede procent endnu, fordi det var en af de meget få gange i mine to år her, hvor jeg ikke brød mig om det, jeg så fra vores fodboldhold, siger han fra holdets træningslejr i Spanien.

Delte skideballe ud

Sønderjyskes spillere fik det, der kan betragtes som en ordentlig skideballe i omklædningsrummet efter kampen.

Den var så stor, at vi fremmødte journalister og autografventende fans kunne høre med, selvom døre og vinduer var lukkede.

Skideballen syntes dog at være glemt udadtil for spillernes vedkommende. Træningslejren begyndte med højt humør, hvor spillerne betrådte et ægte græstæppe for første gang efter to måneder på kunstgræs.

- Jeg sagde til spillerne efterfølgende, at jeg var ligeglad med, om de var glade, uforstående, enige eller hvad de måtte være. Så længe der bare ikke var nogen, der var ligeglade, siger cheftræneren.

Thomas Nørgaard havde denne fredag en tilbagelænet funktion under træningslejrens første træningspas, der var i den lette afdeling, da hele holdet stod op klokken fire om morgenen i kursen mod Albir på den spanske østkyst.

Sønderjyske er på træningslejr frem til den 2. februar. tvSyd er med frem til og med den 28. januar. Foto: Daniel Just Schram, tvSyd

Han lettede selv på smilebåndet flere gange, og tankerne går derfor ikke udelukkende på den kolde lortefredag i Sønderborg.

- Vi skal huske på, at en træningskamp midt i januar måned ikke er, hvor jeg normalt deler store skideballer ud. Jeg følte dog, at det var på sin plads i fredags, siger Thomas Nørgaard.

Sønderjyske tester kampformen imod Bayern Münchens U-23 hold og den svenske klub GAIS henholdsvis den 27. januar og den 1. februar. tvSyd liveblogger førstnævnte opgør.

Turen går retur til Haderslev den 2. februar.

Fire personer måtte på sygehuset efter maskine kortsluttede

Det var her på Vejlevej i Give, at branden opstod. Foto: Skråfoto/Dataforsyningen
M
Udgivet

Tidlig lørdag morgen kortsluttede en maskine på en fabrik i Give. Flere ansatte bekæmpede hurtigt den brand der opstod, men måtte sammen med en brandmand forbi sygehuset.

Tidligt lørdag morgen løb anmeldelsen om brand hos Give-virksomheden Welpaint ind.

- Der skete en kortslutning i en maskine, som gik i brand, fortæller vagt hos Sydøstjyllands Politi, Morten Jessen.

Branden blev dog hurtigt håndteret af medarbejdere på stedet, hvorfor det ikke blev mere omfattende.

- De ansatte reagerede ansvarsfuldt og resolut, og fik slukket branden. Det var deres skyld, at det ikke blev mere omfattende, fortæller Per Hartvig, Head of Business Unit hos Welcon.

Dog opstod der en kraftig røgudvikling, som følge af kortslutningen, og den sendte de heroiske medarbejdere samt én brandmand til sygehuset.

- Der var tre ansatte og én brandmand, der måtte til rutinetjek på sygehuset, da der opstod kraftig røgudvikling og der var metalstøv i luften, forklarer vagtchefen.

Ifølge Per Hartvig har medarbejderne det godt og er ikke kommet noget til.

- Vi må finde en god måde at anerkende dem for deres indsats på, fortæller han.

Der skete ikke skade på byggeri heller.

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt og vise dig funktioner til sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid tilbagetrække eller ændre dit samtykke, ved at klikke på ”Opdater dit cookietilsagn her” i bunden af siden. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere om brugen af cookies.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cbt Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
csrftoken instagram.com
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
JSESSIONID LinkedIn
jwplayer.bandwidthEstimate tvsyd.dk
jwplayerLocalId tvsyd.dk
lang LinkedIn
lang LinkedIn
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
LAST_RESULT_ENTRY_KEY youtube.com
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
_clsk tvsyd.dk
_clsk tvsyd.dk
pusherTransportTLS no-domain
sentryReplaySession no-domain
tv_syd_session tvsyd.dk

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
app_banner_enabled tvsyd.dk
breaking tvsyd.dk
breaking_banner_dismissed tvsyd.dk
CookieConsent tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
tv2reg_cookie_consent tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
XSRF-TOKEN tvsyd.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
remote_sid youtube.com
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
TESTCOOKIESENABLED youtube.com
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com
VISITOR_PRIVACY_METADATA youtube.com
YSC youtube.com