De bed sig i tungen, når de sagde mojn i København - nu har de fået sønderjysk ind på det kongelige
Teaterduoen Æ Teater bestående af Thea Kastberg og Linnea Fabricius var flov over deres sønderjyske dialekt, da de flyttede til København som 24- og 19- årige. I denne uge har de dog en historisk mulighed for at vise 'æ sproch' frem for 'kjøffenhavnerne', når de fremfører teaterkoncerten OMVE'N HJEMVE i hjertet af landets hovedstad.
Da gymnasieveninderne fra Haderslev Katedralskole Thea Kastberg og Linnea Fabricius fik studenterhuen på hovedet, stod de overfor en beslutning, som mange skal tage i de tidlige voksenår.
Skulle de blive, hvor de kom fra eller rive teltpløkkerne op og flytte til storbyen. Ligesom mange andre valgte de at tage til København.
Netop det dilemma er omdrejningspunktet i teaterforestillingen OMVE'N HJEMVE, som er skabt af de to gymnasieveninder under teaterprojektet Æ Teater. Mandag tager de hul på en uges forestillinger på Det Kongelige Teater.
Hele showet foregår på ærkesønderjysk, og det bliver dermed første gang i danmarkshistorien, at en teaterforestilling på sønderjysk fremføres på landets nationalscene.
OMVE'N HJEMVE havde premiere i 2023, men det er alligevel et par spændte sønderjyder, der skal betræde de skrå brædder på Skuespilhusets Lille Scene i København.
- Det er jo en kæmpe ting at få lov til at stå derinde, så der er nok lidt flere sommerfugle i maven, end der plejer, siger Linnea Fabricius.
OMVE'N HJEMVE er baseret på den sønderjyske sanger Rikke Thomsens første album af samme navn. Musikeren fra Blans vil dog ikke kunne ses på scenen, hvorimod rollelisten tæller de to gymnasieveninder og skuespiller Anne Blomsgård.
Pakkede det sønderjyske væk
Kærligheden til det sønderjyske 'sproch' har ikke altid været ligeså eksplicit, som Thea Kastberg og Linnea Fabricius giver udtryk for i dag.
Rykket til landets hovedstad var nemlig en kontrast til, hvad de var vant til hjemme i Haderslev. Alt var større, og så talte menneskerne på en anden måde. Så meget at de følte sig nødsaget til at gemme de sønderjyske gloser og vendinger bag sig.
- Vi har begge prøvet at bide os selv i tungen, når vi har sagt mojn i en butik i København. Man prøver jo på at passe ind, da vi gerne ville være som alle andre, siger Thea Kastberg.
Den sønderjyske dialekt forsvandt dog aldrig for de i dag 32- og 31-årige teaterskuespillere. Årene efter ankomsten til storbyen lærte de at sætte pris på, hvor de kom fra og i særdeleshed, hvordan der tales i Sønderjylland.
- Folk har nogle fordomme omkring ens dialekt, og det har da taget mange år at tage den til sig igen og insistere på, at jeg fandme godt må sige mojn og de vendinger, jeg har med hjemmefra. Det er jeg blevet endnu mere bevidst efter at have arbejdet med den her forestilling, for der er en kæmpe styrke i at stå ved, hvor man kommer fra, siger Thea Kastberg.
OMVE'N HJEMVE er skabt i samarbejde med Teatret Møllen i Haderslev. På Æ Teaters Instagramprofil har de fået hjælp af de syd- og sønderjyske skuespillere, Bodil Jørgensen og Lars Thiesgaard, til at gøre reklame for forestillingerne, hvor der nu kun er få ledige pladser tilbage.
Mindre teatre skal på de store scener
At Æ Teater får muligheden for at fremføre 'OMVE’N HJEMVE', er takket være ordningen KSelekt, der er et samarbejde mellem Det Kongelige Teater og Statens Kunstfond.
Formålet med ordningen er at styrke udviklingen i det danske scenekunstmiljø, og det er positivt, når værker med et geografisk ophav vises for et større publikum. Det mener teaterhistoriker, Aletta Scavenius.
- Det er meget velkomment, at Det Kongelige Teater også inviterer både større og mindre grupper ind, så københavnerne får en mulighed for at se, hvad der foregår ude i landet, fordi der foregår rigtig meget interessant, siger hun.
Og publikum skal ifølge Thea Kastberg og Linnea Fabricius ikke være bekymret for, hvis de ikke forstår alle ord under forestillingen.
- Vi har faktisk talt med flere, der har set den, som ikke var fra Sønderjylland. De forstod ikke alle ordene, men de forstod sammenhængen. Så det handler ikke om at kunne alle ordene, men vi har fået lavet en lille sangbog, hvor teksterne både er på sønderjysk og rigsdansk, som publikum kan bladre i, hvis de bliver i tvivl, siger Thea Kastberg.
Æ Teater har eksisteret i snart fem år. Trods et sønderjyskbaseret projekt bor de begge fortsat i København, da det er i storbyen, jobmulighederne befinder sig i scenekunstbranchen.
De håber dog på, at deres forestilling kan medvirke til at fjerne fordomme omkring Sønderjylland og danne nye scenekunstmiljøer på hjemstavnen.
- Der er et teater i hele Sønderjylland, og det er Teatret Møllen. Vi har så skabt det teater her nu, og det er målet, der kommer til at være mere scenekunst i Sønderjylland. Men lige nu er vi nødt til at supplere med arbejde tættere på storbyen, siger Linnea Fabricius.
OMVE'N HJEMVE spiller på Det Kongelige Teater fra mandag den 19. februar til søndag den 25. februar. Til efteråret turnerer forestillingen i resten af landet.