Her er 10 gode bud på aktiviteter i vinterferien

Skolernes vinterferie står for døren, og de syd- og sønderjyske kommuner har masser af sjove bud på aktiviteter, som hele familien kan samles om i uge 7.

Mens mange børnefamilier pakker skiene og drager mod østrigske alper eller norske fjelde i uge 7, er der også dem, som hellere vil holde vinterferien i hjemlige omgivelser. 

Heldigvis har kommunerne i Syd- og Sønderjylland lagt sig i selen for at finde på aktiviteter til både små og lidt større børn og barnlige sjæle.  

I kan for eksempel blive soldater anno 1864 for en dag, tage på skattejagt i naturen i kystlandet, strikke en pussycat-hat, tage på vinterferieeventyr med magi som tema eller se en eventyrlig teaterkoncert om den fortryllede kuffert.  

I listen herunder har TV SYD samlet 10 bud på familievenlige vinterferieaktiviteter.

1

Fortryllende teaterkoncert for børn

Foto: Fredericia Musical Teater

Fredericia Musical Teater viser traditionen tro et teaterstykke for børn, som spiller i hele vinterferien. I år er teaterkoncerten Den fortryllede kuffert på programmet. Tag med når Mira og Emil dykker ned i en gammel kuffert med deres nye mystiske og knappespisende drageven, Beo.

I eventyret støder de både på katte, der kan cykle, danser stepdans på livet løs og møder en superhelt, som har en virkelig dårlig dag. Forestillingen varer 50 minutter og kan ses af børn fra 3 år. Stykket spiller i perioden 10.02.2024-17.02.2024.

2

Strik en PussyCatHat

Foto: Rikke Baunbæk

Kulturhuset Nikolai inviterer til strikkeworkshop, hvor du sammen med dit barn eller barnebarn kan strikke en sej PussyCatHat på strikkeringe. Nikolai stiller garnrester og strikkeringe til rådighed, så man kan give sin hat et helt unikt udtryk. Alle deltagere kan få råd og vejledning ved Pernille Fisker, der er uddannet på Designskolen i Kolding og forfatter til flere bøger om strik. Workshoppen finder sted i Nikolai den 14. februar klokken 13-16. Det koster 50 kroner at deltage og tilmelding er nødvendig.

Nikolai byder også på fire forskellige klassiske koncerter i børnehøjde, hvis man hellere vil bruge familieferien på et musikalsk indslag.

3

Skattejagt i kystlandet

Foto: David Jervidal, Destination Kystlandet

Hvis man gerne vil have frisk luft og masser af kilometer i benene, kan hele familien lege sig gennem forskellige skattejagter i det fri. Destination Kystlandet har nemlig lagt flere skattekort med ruter rundt i henholdsvis Horsens, Brædstrup og Juelsminde ud på deres hjemmeside.

Skattekortene er lige til at printe ud hjemmefra, og ude på ruten bliver de eventyrlystne udfordret med opgaver og spørgsmål om de bygninger og seværdigheder, man kommer forbi på ruten. Når skattekortets opgaver er løst og ruten gennemført, kan alle deltagere hente en medalje i en forretning i den pågældende by. Sæt i gang!

4

Kan du blive soldat i 1864?

Foto: Jeppe Kyvsgaard

Alle børn mellem fire og 12 år kan prøve, om de har, hvad der skal til for at blive soldat i 1864. Historiecenter Dybbøl Banke lærer også alle interesserede besøgende at løfte et gevær rigtigt, sy en knap i og skrive med morsekode.

Historiecenteret formidler hele ferien om livet som soldat under krigen i 1864, og der er særligt fokus på de kolde vintermåneder ved krigens begyndelse. Gennem spændende fortællinger og aktiviteter lærer man mere om soldaternes liv, udrustning og udfordringer på slagmarken.

Aktiviteterne foregår udendørs, men hvis det bliver for koldt, kan man bage sin egen pandekage over det varme bål eller støbe en kugle til sit gevær. Husk varmt tøj og godt fodtøj til en kold dag ved fronten.

5

Tegn, tegn, tegn!

Foto: Spinderihallerne

Kreativiteten bliver sluppet løs i Spinderihallerne i Vejle, når en række tegneworkshops er på programmet to dage i vinterferien. Det handler om at tegne, og der er rigtig mange stilarter at forsøge sig med. Lær tegneteknikkerne bag manga eller haiku. Byg en tegnerobot af ståltråd og genbrugsmaterialer eller få inspiration til at komme i gang med digital tegning på din computer eller tablet.

De fleste workshops er gratis at deltage i, og de finder sted tirsdag den 13. og torsdag den 15. februar. Man kan læse mere om alle workshops på Spinderihallernes hjemmeside. Tilmelding er nødvendig.

6

Magi på bibliotekerne

Foto: Tønder Kommunes Biblioteker

Vinterferien bliver ret så magisk på de fire biblioteker i Tønder Kommune. På både Løgumkloster, Skærbæk, Toftlund og Tønder biblioteker kan børn flere af feriedagene lave deres egen tryllestav. Den 12. februar er der familieshow med trylleri på Schweizerhalle i Tønder, og for de 10-14 årige er der senere i uge 7 VR-magikamp på Tønder Bibliotek, hvor man kommer til at kæmpe mod trolde, hekse og anden ondskab med VR-briller på.

De fleste aktiviteter er gratis, men flere kræver tilmelding.

7

Kunst, krea og kultur i anledning af Franciska Clausens 125 års jubilæum

Foto: Aabenraa Bibliotek

I år markerer Aabenraa Kommune 125-året for kunstneren Franciska Clausens fødsel, og i den anledning er vinterferiens aktiviteter inspireret af Franciska Clausens cirkusbillede ”Artister i stribet tøj”.

Det sker blandt andet med sjove cirkusworkshops og et magisk trylleshow. Der vil også være ansigtsmaling og mulighed for at lære at jonglere, gå balance, køre ethjulede cykler og meget mere cirkussjov. De fleste aktiviteter finder sted på kommunens biblioteker. Alle feriens dage er der desuden kreativt værksted på Kunstmuseet Brundlund Slot, hvor børn kan udfolde sig i Franciska Clausens univers.

Læs mere om programmet her.

8

Oplev en ældgammel guldskat

Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Danmarks største guldskat fra vikingetiden blev fundet med metaldetektor på en mark i Sønderjylland for otte år siden. Fæstedskatten består af næsten 1,5 kilo guld og indeholder blandt andet guldkæde, armringe og flere vedhæng med ædle stene og filigran.

Lige nu kan den ægte skat, som menes at være båret af vikingekongen Gorm den Gamle og dronning Thyra i 900-tallet, ses på Museet Sønderskov. Skatten er udlånt af Nationalmuseet og kan kun ses i det sydjyske frem til sommer.

Museet har åbent tirsdag-søndag klokken 10-16.

9

Cykeltur til The Big Five

Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Fanø har fantastisk natur, så pak ungerne godt ind og kom afsted mod fem klittoppe på Fanø med en fantastisk udsigt - The Big Five. Klitterne er spredt ud over hele Fanø og repræsenterer forskellige stadier i øens udvikling.

Så pak rutekortet og cyklerne til en aktiv vinterferie i naturen. Turen er i alt 37 kilometer lang, så den kan med fordel tages over et par dage.

10

Boller og ballade på Museumsgården

Der er lagt op til familiehygge på Museumsgården Karensminde ved Grindsted i hele uge 7. Kom til tøndeslagning i museets gård fastelavnssøndag den 11. februar, tag på hestevognstur eller besøg smeden og snedkeren, som arbejder i værkstederne.

Der er aktiviteter på Museumsgården alle dage i vinterferien fra klokken 10 til 16.