Her er 10 gode bud på aktiviteter i vinterferien

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Skolernes vinterferie står for døren, og de syd- og sønderjyske kommuner har masser af sjove bud på aktiviteter, som hele familien kan samles om i uge 7.

Mens mange børnefamilier pakker skiene og drager mod østrigske alper eller norske fjelde i uge 7, er der også dem, som hellere vil holde vinterferien i hjemlige omgivelser. 

Heldigvis har kommunerne i Syd- og Sønderjylland lagt sig i selen for at finde på aktiviteter til både små og lidt større børn og barnlige sjæle.  

I kan for eksempel blive soldater anno 1864 for en dag, tage på skattejagt i naturen i kystlandet, strikke en pussycat-hat, tage på vinterferieeventyr med magi som tema eller se en eventyrlig teaterkoncert om den fortryllede kuffert.  

I listen herunder har TV SYD samlet 10 bud på familievenlige vinterferieaktiviteter.

1

Fortryllende teaterkoncert for børn

Foto: Fredericia Musical Teater

Fredericia Musical Teater viser traditionen tro et teaterstykke for børn, som spiller i hele vinterferien. I år er teaterkoncerten Den fortryllede kuffert på programmet. Tag med når Mira og Emil dykker ned i en gammel kuffert med deres nye mystiske og knappespisende drageven, Beo.

I eventyret støder de både på katte, der kan cykle, danser stepdans på livet løs og møder en superhelt, som har en virkelig dårlig dag. Forestillingen varer 50 minutter og kan ses af børn fra 3 år. Stykket spiller i perioden 10.02.2024-17.02.2024.

2

Strik en PussyCatHat

Foto: Rikke Baunbæk

Kulturhuset Nikolai inviterer til strikkeworkshop, hvor du sammen med dit barn eller barnebarn kan strikke en sej PussyCatHat på strikkeringe. Nikolai stiller garnrester og strikkeringe til rådighed, så man kan give sin hat et helt unikt udtryk. Alle deltagere kan få råd og vejledning ved Pernille Fisker, der er uddannet på Designskolen i Kolding og forfatter til flere bøger om strik. Workshoppen finder sted i Nikolai den 14. februar klokken 13-16. Det koster 50 kroner at deltage og tilmelding er nødvendig.

Nikolai byder også på fire forskellige klassiske koncerter i børnehøjde, hvis man hellere vil bruge familieferien på et musikalsk indslag.

3

Skattejagt i kystlandet

Foto: David Jervidal, Destination Kystlandet

Hvis man gerne vil have frisk luft og masser af kilometer i benene, kan hele familien lege sig gennem forskellige skattejagter i det fri. Destination Kystlandet har nemlig lagt flere skattekort med ruter rundt i henholdsvis Horsens, Brædstrup og Juelsminde ud på deres hjemmeside.

Skattekortene er lige til at printe ud hjemmefra, og ude på ruten bliver de eventyrlystne udfordret med opgaver og spørgsmål om de bygninger og seværdigheder, man kommer forbi på ruten. Når skattekortets opgaver er løst og ruten gennemført, kan alle deltagere hente en medalje i en forretning i den pågældende by. Sæt i gang!

4

Kan du blive soldat i 1864?

Foto: Jeppe Kyvsgaard

Alle børn mellem fire og 12 år kan prøve, om de har, hvad der skal til for at blive soldat i 1864. Historiecenter Dybbøl Banke lærer også alle interesserede besøgende at løfte et gevær rigtigt, sy en knap i og skrive med morsekode.

Historiecenteret formidler hele ferien om livet som soldat under krigen i 1864, og der er særligt fokus på de kolde vintermåneder ved krigens begyndelse. Gennem spændende fortællinger og aktiviteter lærer man mere om soldaternes liv, udrustning og udfordringer på slagmarken.

Aktiviteterne foregår udendørs, men hvis det bliver for koldt, kan man bage sin egen pandekage over det varme bål eller støbe en kugle til sit gevær. Husk varmt tøj og godt fodtøj til en kold dag ved fronten.

5

Tegn, tegn, tegn!

Foto: Spinderihallerne

Kreativiteten bliver sluppet løs i Spinderihallerne i Vejle, når en række tegneworkshops er på programmet to dage i vinterferien. Det handler om at tegne, og der er rigtig mange stilarter at forsøge sig med. Lær tegneteknikkerne bag manga eller haiku. Byg en tegnerobot af ståltråd og genbrugsmaterialer eller få inspiration til at komme i gang med digital tegning på din computer eller tablet.

De fleste workshops er gratis at deltage i, og de finder sted tirsdag den 13. og torsdag den 15. februar. Man kan læse mere om alle workshops på Spinderihallernes hjemmeside. Tilmelding er nødvendig.

6

Magi på bibliotekerne

Foto: Tønder Kommunes Biblioteker

Vinterferien bliver ret så magisk på de fire biblioteker i Tønder Kommune. På både Løgumkloster, Skærbæk, Toftlund og Tønder biblioteker kan børn flere af feriedagene lave deres egen tryllestav. Den 12. februar er der familieshow med trylleri på Schweizerhalle i Tønder, og for de 10-14 årige er der senere i uge 7 VR-magikamp på Tønder Bibliotek, hvor man kommer til at kæmpe mod trolde, hekse og anden ondskab med VR-briller på.

De fleste aktiviteter er gratis, men flere kræver tilmelding.

7

Kunst, krea og kultur i anledning af Franciska Clausens 125 års jubilæum

Foto: Aabenraa Bibliotek

I år markerer Aabenraa Kommune 125-året for kunstneren Franciska Clausens fødsel, og i den anledning er vinterferiens aktiviteter inspireret af Franciska Clausens cirkusbillede ”Artister i stribet tøj”.

Det sker blandt andet med sjove cirkusworkshops og et magisk trylleshow. Der vil også være ansigtsmaling og mulighed for at lære at jonglere, gå balance, køre ethjulede cykler og meget mere cirkussjov. De fleste aktiviteter finder sted på kommunens biblioteker. Alle feriens dage er der desuden kreativt værksted på Kunstmuseet Brundlund Slot, hvor børn kan udfolde sig i Franciska Clausens univers.

Læs mere om programmet her.

8

Oplev en ældgammel guldskat

Foto: Sebastian Würtz Bonde, TV SYD

Danmarks største guldskat fra vikingetiden blev fundet med metaldetektor på en mark i Sønderjylland for otte år siden. Fæstedskatten består af næsten 1,5 kilo guld og indeholder blandt andet guldkæde, armringe og flere vedhæng med ædle stene og filigran.

Lige nu kan den ægte skat, som menes at være båret af vikingekongen Gorm den Gamle og dronning Thyra i 900-tallet, ses på Museet Sønderskov. Skatten er udlånt af Nationalmuseet og kan kun ses i det sydjyske frem til sommer.

Museet har åbent tirsdag-søndag klokken 10-16.

9

Cykeltur til The Big Five

Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Fanø har fantastisk natur, så pak ungerne godt ind og kom afsted mod fem klittoppe på Fanø med en fantastisk udsigt - The Big Five. Klitterne er spredt ud over hele Fanø og repræsenterer forskellige stadier i øens udvikling.

Så pak rutekortet og cyklerne til en aktiv vinterferie i naturen. Turen er i alt 37 kilometer lang, så den kan med fordel tages over et par dage.

10

Boller og ballade på Museumsgården

Der er lagt op til familiehygge på Museumsgården Karensminde ved Grindsted i hele uge 7. Kom til tøndeslagning i museets gård fastelavnssøndag den 11. februar, tag på hestevognstur eller besøg smeden og snedkeren, som arbejder i værkstederne.

Der er aktiviteter på Museumsgården alle dage i vinterferien fra klokken 10 til 16.

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com