Livreddertårne bemandes: Livreddere rykker ind på seks strande i Syd- og Sønderjylland

Fra den 25. juni og frem til 18. august vil TrygFondens kystlivreddere bemande livreddertårne i hele landet. Seks tårne ligger i det syd- og sønderjyske.

Ved Vejers Strand på Vestkysten kan man fra i dag fredag spotte kystlivreddere i gule trøjer, som indtager de rød-hvide livreddertårne.

TrygFonden bemander nemlig fra fredag 38 livreddertårne i landet.

Vejers Strand er blot en af seks strande i det syd- og sønderjyske, og netop på den strand har livreddere i 20 år holdt øje med badegæster.

På vestkysten rykker livreddere også ind på Henne Strand og Hvidbjerg Strand.

Det samme gør sig gældende ved Rindby Strand på Fanø og Lakolk Strand på Rømø, mens Østerstrand i Fredericia er det eneste tårn i det sydøstjyske, der bliver bemandet af livreddere. 

På billedet kan du se, hvilke seks steder i det syd- og sønderjyske, der får bemandet livreddertårne.
På billedet kan du se, hvilke seks steder i det syd- og sønderjyske, der får bemandet livreddertårne.

Kig efter flag

Livredderne vil være at finde på strandene fra fredag og frem til den 18. august. Det vil være synligt, hvornår tårnene er bemandet. Når et flag bliver hejst i toppen af livreddertårnene, er de gule trøjer klar til at hjælpe folk i nød.

I 2020 hjalp TrygFondens livreddere ved 75.864 tilfælde, og ifølge fonden var 34 af tilfældene, hvor personer var i livsfare.

Derfor opfordrer TrygFonden også de besøgende på landets strande til at holde øje med rød-gule livredderflag i strandkanten, for de markerer de områder, som livredderne har et særligt øje på, og hvor badeforholdene er tjekket.

- Hvert år er der badegæster, som bliver overrasket over fralandsvind eller fanget i revlehuller og stærk strøm langs moler og høfder, og selv den bedste svømmer kan komme i vanskeligheder og få brug for hjælp. Så det giver en ekstra sikkerhed, når der er livreddere, der holder opsyn og er klar til at gribe ind, siger Anders Myrhøj, der er kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, i en pressemeddelelse. 

De fem baderåd

De fem baderåd er strandens færdselsregler:


1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du ofte redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.


2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.


3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.


4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.


5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold derfor godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.


Kilde: TrygFonden