Simulator skal køre unge i stilling til trængt fag

Der mangler tusindvis af chauffører, og det skal et nyt "Roadshow" gøre opmærksom på.

Transportbranchen skriger på arbejdskraft, og derfor kører Transportens Udviklingsfond rundt i landet med en lastbil med indbygget undervisningslokale og lastbil-simulator.

Onsdag var turen kommet til FGU (Forberende Grunduddannelse) i Vejle.

Målet er at trække flere ind i chauffør-faget, som er trængt.

Omfanget af manglen ændrer sig, alt efter hvem man spørger.

Men ifølge ITD (International Transport Danmark) mangler der op mod 10.000 chauffører i Danmark, mens andre mener, at tallet er lavere.

Uanset hvad er manglen til at tage at føle på.

Og derfor bliver lastbilen kørt ind i cirka 120 danske skolegårde om året.

- Vi har fundet ud af, at vi skal ud på skolerne og fange de ældste elever for at få dem til at se, at der er en branche, der hedder transportbranchen, som tilbyder nogle rigtig gode erhvervsuddannelser, og vi har mangel på chauffører, siger projektchef i Transportens Udviklingsfond, Magnus Køpke.

Magnus Køpke.
Magnus Køpke.
Foto: Jeppe Kyvsgaard, TV SYD

Lastbilen har kørt rundt siden 2016, og indtil videre har Mercedes-trucken besøgt mere end 1.000 skoler, og 75.000 elever har siddet bag rattet i simulatoren.

Og ét af Transportens Udviklingsfonds vigtigste budskaber er at flere kvinder skal ind i branchen, hvor kun 2 ud af 100 chauffører er kvinder, og det gør branchen til en af de mest mandsdominerede brancher.

En af dem, der lagde vejen forbi onsdag, er 22-årige Jamie Funk.

Jamie Funk
Jamie Funk
Foto: Jeppe Kyvsgaard, TV SYD

Han har ikke selv planer om, at blive chauffør, men han kan godt lide måden at fange de unge på med lastbilen.

- Det gør det lidt mere spændende med lastbilen. Jeg ville ikke normalt være lastbilchauffør, men det gør nok noget, at man kommer ud og får lov til at prøve det. Jeg lidt en fordom om, at det bare er nogen, der sidder og sidder og kører bil. Så var det rart at få noget andet at vide om jobbet, siger Jamie Funk.

Noget kunne tyde på, at udviklingen går den rigtige vej - måske takket være lastbilsimulatoren.

På otte år er antallet af lastbilchauffører i hvert fald fordoblet fra 500 til 1.000.

- Det er nok ikke udelukkende vores skyld. Men vi er sikre på, at når vi kommer ud på 120 skoler om året og informerer unge mennesker om, at der findes nogle uddannelser, som de ikke kender... Det har gjort en forskel, siger Magnus Køpke.