Sygehuse tager højde for AstraZeneca-bivirkninger i vaccineplaner

Vaccinen fra AstraZeneca er flere steder taget i brug mod covid-19. Det har resulteret i bivirkninger hos sygehuspersonale, som der nu tages højde for i vaccinationsplanen på sygehusene.

OPDATERET: Artiklen er opdateret med svar fra Sydvestjysk Sygehus.

Når sygehuspersonale i Syd- og Sønderjylland skal vaccineres mod covid-19, er vaccinen fra AstraZeneca i brug ved personale under 65 år.

Ifølge TV2 Nord har de i Region Nordjylland oplevet bivirkninger, der har krævet sygedage hos frontpersonalet.

For at undgå underbemanding på sygehusenes afdelinger vaccinerer de nu færre ad gangen.

Fordeling på afdelingerne

På Regionshospitalet Horsens går de i denne uge i gang med at vaccinere sygehuspersonalet med vaccinen fra AstraZeneca. Her ændrer man nu lidt i vaccineplanerne for at undgå, at for meget personale får sygedage på samme tid.

- Det er planlagt sådan, at vaccinationerne bliver fordelt over flere dage og spredt imellem afdelingerne netop for at forebygge, at mange kommer til at opleve bivirkninger samtidigt, skriver kommunikationschef Mette Vestergaard Rasmussen i en mail til TV SYD.

quote

Ved AstraZeneca er der nogle meldinger, som vi planlægger efter, til vi ved mere.

Jesper Møller-Iversen

Også hos Sygehus Sønderjylland bliver der taget højde for de bivirkninger, der kan få indflydelse på bemandingen. De giver første stik med vaccinen tirsdag.

- Vi har taget hensyn til lette bivirkninger i planlægningen. Derfor har vi for en sikkerheds skyld tilrettelagt vaccinationen, så hvis nogen bliver utilpas eller har brug for at arbejde hjemme, så kan det lade sig gøre, siger planlægningschef Jesper Møller-Iversen.

Det skyldes, at der ikke er mange fakta om vaccinen endnu.

- Ved AstraZeneca er der nogle meldinger, som vi planlægger efter, til vi ved mere, uddyber Jesper Møller-Iversen.

Hos Sygehus Lillebælt har vaccinationen med AstraZeneca været i gang i Kolding og Vejle siden sidste uge. Der har været bivirkninger, og sygehuset har derfor fordelt vaccinationerne.

- Vi tilpasser, justerer og sørger for, at det bliver fordelt stille og roligt ud over de enkelte afsnit, siger kommunikationschef Cathrin Tromborg Bræstrup.

Hos Sydvestjysk Sygehus begyndte de vaccinationen fredag. De har generelt oplevet, at nogle medarbejdere har været sygemeldte efter vaccination mod covid-19, men grundet få vaccinationsdage med AstraZeneca vaccinen, har de endnu ikke mange erfaringer med bivirkninger heraf.

- Vi er opmærksomme på problemstillingen. Personalet booker selv den tid, som passer bedst, men vi opfordrer nu vores medarbejdere til at booke vaccinerne forskudt af hinanden for på den måde at tage højde for de mulige bivirkninger, som vaccinen kan give, skriver kommunikationsmedarbejder Stine Beyk Dippel i en mail til TV SYD.