Syng dig gennem listen: Her er forskellige juleoplevelser, man kan få i Syd- og Sønderjylland

Foto: Benny F. Nielsen/Jørgen Guldberg, TV SYD/Julie Lapp, TV SYD/Aabenraa Tourist
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

December er i gang, juletiden har indfundet sig i de Syd- og Sønderjyske hjem. Men hvad skal man være opmærksom på og hvilke julemarkeder kan man besøge? Få overblikket herunder.

Det’ sørme, det’ sandt, december!

Og det er dét. Den 2. december, dagen efter 1. december, dagen før 1. advent.

Måske er der både pyntet op, bagt julekager og hentet juletræ i hjemmene rundt omkring, for julehygge er noget, danskerne forstår.

I sådan en familietid er der masser af julehygge-arrangementer, man kan tage til. Og så skal man være opmærksom på hjemmet.

Herunder har vi samlet et overblik, så du kan få styr på julemarkeder, forsikringer, kælkebakker og meget mere, der hører sig til i december.

Hvis du sidder med den dejlige decembersang fra Jul på Slottet i hovedet, så kommer resten af teksten løbende. Syng endelig, mens du læser.

Det store juleoverblik

1

Den dejligste måned i nissernes land...

Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

... og der er mange nisser i det syd- og sønderjyske.

Man kan f.eks. tage en tur til Julebyen Tønder. Her er de fleste af nisserne strikkede, og dem kan man købe med hjem. Der er også gløgg, varm kakao og æbleskiver i julehytterne og masser af gran og julelys rundt i byen.

Vest på ligger Varde, der bryster sig af at være Nissernes By. Onsdag den 21. december går Varde Nisse Garde fakkeloptog med afgang fra Torvet.

Den 9. december kommer en nissegøgler til Esbjerg. Han hedder Kasper Jensen og optræder med ildshow fra 11.30 til 14.30.

Og så kan man faktisk besøge et rigtige nisseværksted. I Legoland arbejder nisserne på højtryk for at gør alle gaverne klar til jul. Men det er nogle drillenisser, så de vil rigtig gerne have hjælp til at bygge gaver, lave julepynt og juleklip, så de kan slappe af imens. I Nissernes værksted kan man også skrive og sende et brev med alle sine ønsker til julemanden. Der er jul i Legoland indtil 31. december.

2

Der er men’sker som kulden er slem for...

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

... og nok allermest for huset, der kan få et kuldechok af frosten.

Det gør Gjensidige opmærksom på. For de lave temperaturer kan være en hård omgang for vandrør, der risikerer at sprænge og føre til omfattende vandskader i både sommerhuse og helårsboliger. Derfor kommer følgende råd:

  • Sluk for vandet og tøm rørene ved at lade vandet løbe.

  • Sæt radiator, varmepumpe eller lignende, så der er tilstrækkeligt opvarmet i huset.

  • Efterisoler eventuelt udsatte vandrør

  • Stil baljer under vandrør, der kan være ødelagt

  • Tænd for varmen og vær opmærksom på, hvor der kan løbe vand ud

3

men for nisser er isen det rene vand...

Foto: Benny F. Nielsen

... og nissernes far, julemanden, kommer faktisk sejlende ind i en motorbåd i Juelsminde, når Handelsstandsforeningen afholder det traditionelle "Jul i Julle". Det foregår den 2. december ved museet klokken 11.

Det rene vand er godt og grundigt frosset i Aabenraa, hvor den store skøjtebane genåbner i Genforeningshaven. Og skøjtebanen genåbner ikke kun, den genindvies også. For sæsonen 2023/24 vil skøjtebanen som noget ganske nyt være helt isfri. Et nyt bæredygtigt alternativ til skøjtebanen af is.

Er man ikke så meget til vand, men derimod gløgg, så er muligheden der er i Haderslev. Her kan man nemlig tage en tur på Gløgglich ruten, hvor man kommer rundt i byen og smager på forskellig gløgg. Det foregår alle fredage i december.

4

og dagene flyver af sted som en fugl...

Foto: Horsens Kommune

... Hvis ikke man kan flyve, så er der andre måder at transportere sig rundt med julestemning som medpassager.

I Horsens kan man f.eks. tage en tur med juletoget. Toget kører med afgang fra Igloen hver halve time.

Man kan også vælge at gå og tage med på julet natureventyr i Vejle fortalt som små skattejagter rundt i byens smukke natur. Med børnene kan man opleve eventyret ’Akiko og den hvide hjort’, hvor man skal hjælpe med at redde Rudolf, der er blevet væk i en snestorm – han er sidst set i netop Dyrehaven.

5

Det sørme, det’ snart, det jul!

Foto: Nick Schaadt

Og hvis man elsker, at det netop er jul, så er der tonsvis af julemarkeder og museer, man kan besøge i vores del af landet.

Man kan f.eks. besøge Gram Slot. De to første weekender i december slår slottet dørene op for masser af julestemning med keramik, julede bolcher, julepynt, godt vintertøj og masser af andet hyggeligt.

På Als er der hyggeligt julemarked på den gamle Elstrup Mølle. Møllen er pyntet op og klar med masser af boder, julenisser og julepynt, strik og pynteting i træ, honning til julebag, smykker og juletræssalg samt en café med lidt julegodt til ganen.

Er man mere til museer, så er der gode bud. F.eks. i Brørup, hvor Lillelunds julemuseum genskaber hele universet fra The Julekalender. Man kan se nedgangen til nissehulen, Gertruds køkken og Gammel Noks spilledåse med livsmelodien. Man kan næsten dufte de nystegte frikadeller, øllet i nissehulen og Gertrud Sands kaffe. En del af rekvistterne har ikke været udstillet før. 

Og hvis man kunne tænke sig at følge en vaskeægte sønderjysk julekalender, så er Visit Sønderborg klar til at levere. For hver dag kommer et nyt afsnit i julekalenderen om nissen Kedde. Læs bare her:

Nissen Kedde er gået på pension og er nu klar til at opleve december-hyggen i Sønderjylland - noget han ellers ikke plejer at have tid til. Følg med når Kedde tager på rundtur. Hvem ved - måske du selv bliver inspireret til oplevelser i Sønderjylland?

TV SYD disker også op med et par juleoplevelser i løbet af december, som tager jer med på tur til alt lige fra julevejen i Vejle til Ribes Gertrud Sand og så lige et smut til de bedste til backgammon, voltigering og særlige instrumenter.

Allerede nu kan man muntre sig med et par af oplevelserne, der kommer herunder. Glædelig jul fra det syd- og sønderjyske mediehus. 

Storkeungerne har endnu ikke lært at flyve, og det er der en grund til

Video: Søren Pors Grundahl, TV SYD / Storkene.dk
Udgivet

De basker og basker med vingerne i reden i Smedager, alligevel er ingen af de nu omkring ni uger gamle storkeunger lettet endnu.

De fire storkeunger i Smedager ser man i disse dage ofte stå på kanten af reden, mens de basker ihærdigt med vingerne. De øver sig i at flyve.

Du kan hele døgnet følge livet i storkereden her.

De er nu omkring ni uger gamle, og de burde alle have været ude at flyve for første gang, men det har de ikke.

- De har det for godt, tænker jeg, og det kan der være flere årsager til, siger Jesper Leegaard, fra foreningen Storkene.dk

Ifølge storkeeksperten kan det være fordi, at forældrene Thorkild og Connie opfører sig som det, vi i menneskeverdenen kalder for 'curlingforældre'.

- De henter simpelthen for meget mad til dem. Normalt begynder forældrene at komme med mindre og mindre mad til ungerne, for at få dem jaget af reden. Men det er tydeligt, at de ikke er sultne nok til at få lettet rumpen fra reden, siger Jesper Leegaard og fortsætter:

- Det kan være, at forældrene instinktivt ved, at den megen regn og blæst kan være for farlig for dem at tage deres første flyvetur i, så de derfor er fortsat med at fodre dem så godt. Det er ikke noget, vi ved med sikkerhed, men absolut en overvejelse.

De fire uger er tre hanner og en hun. Den ene af hannerne bærer en GPS-sender. I løbet af den kommende uge sætter TV SYD en SMS-afstemning i gang, hvor alle interesserede kan stemme om ungernes navne.

Se de flotte folkedragter fra Fanøs traditionsrige festival her

Udgivet

I denne weekend er der fest i Nordby på Fanø. Øboerne fejrer deres helt særlige kulturhistorie og tilhørsforhold til øen i Vadehavet.

Hele weekenden har man kunnet støde på folk i traditionelle fanødragter rundt omkring i Nordbys gader. Byen og øen fejrer nemlig deres kulturhistorie som sejlskibs-ø med en tredagesfest med musik, optog og 'bryllup' i traditionelt tøj.

Traditionel Sønderhoning-dans til fannikerdage.

- Der er virkelig mange, som har støttet op om festen. Lørdag var vi i optoget gennem byen omkring 300 kvinder i de traditionelle dragter, fortæller Ryon Petersen, der er formand for Fannikerdagene, og fortsætter:

- Der er også mænd, der tager tidstypisk tøj på, vi har ikke en dragt som sådan til mændene. De var for de flestes vedkommende sømænd.

Modsat mange andre steder i Danmark har Fanø formået både at bevare deres traditionelle dragter, som bliver båret af mange øboere ved særlige lejligheder som bryllupper og ikke mindst under den tre dage lange fest, der altid afholdes den anden weekend i juli. 

Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kom for første gang i år for at feste med fannikerne. Foto: Fannikerdagene/privat

I de senere år er der også kommet andre vadehavsøboere til Fanø for at feste og fejre den særlige kulturhistorie. blandt andet er folk fra Rømø og Mandø dukket op i deres folkedragter. I år er Marieke Böhmer fra vadehavsøen Föhr i Tyskland kommet for at feste med fannikerne.

Det er almindeligt at børnene også har en fanødragt på ved festlige lejligheder. Foto: Fannikerdagene/privat

- Det er meget interessant for os, at folk fra andre vadehavsøer har lyst til at være med, og at de kommer i deres egnsdragter. Og selvom vores dragter er forskellige, så kan man godt visse af de samme referencer på dragterne, siger Trine Buhl, der også er medlem af foreningen Fannikerdagene.

- Vi er jo forbundet via havet, da det ind til for ikke så mange år siden var lettere at komme fra det ene sted til det andet til havs og ikke til lands, så derfor har der været mere kontakt øerne i mellem frem for ind i landet, siger Trine Buhl.

Mænd har ikke en traditionel dragt på Fanø, men historisk set var de ofte klædt i sømandstøj, da mange sejlende på de syv verdenshave. Foto: Fannikerdagene/privat

Dit digitale aftryk

Vi bruger cookies for at gøre din oplevelse bedre. Vi klatter ikke med dine data, og du kan altid trække dit samtykke tilbage. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Nødvendig cookies

Navn Udbyder
CookieConsent tvsyd.dk
__whplayCrate tvsyd.dk
__whseenVerticalVideosCrate tvsyd.dk
frequencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyCategoryV2 tvsyd.dk
recencyLastVisitV2 tvsyd.dk
visitHistoryFrequencyV2 tvsyd.dk
visitedPagesV2 tvsyd.dk

Funktionelcookies

Navn Udbyder
JSESSIONID LinkedIn
bcookie LinkedIn
bscookie LinkedIn
csrftoken instagram.com
lang LinkedIn
li_gc LinkedIn
lidc LinkedIn

Markedsføringcookies

Navn Udbyder
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube

Præferencercookies

Navn Udbyder
NID Google

Statistikcookies

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4 Chartbeat
_chartbeat4_expires Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp Chartbeat
_v__cb_cp_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
ebx_webtag_ Echobox
userId tvsyd.dk

Brugeroplevelsecookies

Navn Udbyder
sp_landing spotify.com
sp_t spotify.com
tableau_locale public.tableau.com
tableau_public_negotiated_locale public.tableau.com