Syng dig gennem listen: Her er forskellige juleoplevelser, man kan få i Syd- og Sønderjylland

December er i gang, juletiden har indfundet sig i de Syd- og Sønderjyske hjem. Men hvad skal man være opmærksom på og hvilke julemarkeder kan man besøge? Få overblikket herunder.

Det’ sørme, det’ sandt, december!

Og det er dét. Den 2. december, dagen efter 1. december, dagen før 1. advent.

Måske er der både pyntet op, bagt julekager og hentet juletræ i hjemmene rundt omkring, for julehygge er noget, danskerne forstår.

I sådan en familietid er der masser af julehygge-arrangementer, man kan tage til. Og så skal man være opmærksom på hjemmet.

Herunder har vi samlet et overblik, så du kan få styr på julemarkeder, forsikringer, kælkebakker og meget mere, der hører sig til i december.

Hvis du sidder med den dejlige decembersang fra Jul på Slottet i hovedet, så kommer resten af teksten løbende. Syng endelig, mens du læser.

Det store juleoverblik

1

Den dejligste måned i nissernes land...

Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

... og der er mange nisser i det syd- og sønderjyske.

Man kan f.eks. tage en tur til Julebyen Tønder. Her er de fleste af nisserne strikkede, og dem kan man købe med hjem. Der er også gløgg, varm kakao og æbleskiver i julehytterne og masser af gran og julelys rundt i byen.

Vest på ligger Varde, der bryster sig af at være Nissernes By. Onsdag den 21. december går Varde Nisse Garde fakkeloptog med afgang fra Torvet.

Den 9. december kommer en nissegøgler til Esbjerg. Han hedder Kasper Jensen og optræder med ildshow fra 11.30 til 14.30.

Og så kan man faktisk besøge et rigtige nisseværksted. I Legoland arbejder nisserne på højtryk for at gør alle gaverne klar til jul. Men det er nogle drillenisser, så de vil rigtig gerne have hjælp til at bygge gaver, lave julepynt og juleklip, så de kan slappe af imens. I Nissernes værksted kan man også skrive og sende et brev med alle sine ønsker til julemanden. Der er jul i Legoland indtil 31. december.

2

Der er men’sker som kulden er slem for...

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

... og nok allermest for huset, der kan få et kuldechok af frosten.

Det gør Gjensidige opmærksom på. For de lave temperaturer kan være en hård omgang for vandrør, der risikerer at sprænge og føre til omfattende vandskader i både sommerhuse og helårsboliger. Derfor kommer følgende råd:

  • Sluk for vandet og tøm rørene ved at lade vandet løbe.

  • Sæt radiator, varmepumpe eller lignende, så der er tilstrækkeligt opvarmet i huset.

  • Efterisoler eventuelt udsatte vandrør

  • Stil baljer under vandrør, der kan være ødelagt

  • Tænd for varmen og vær opmærksom på, hvor der kan løbe vand ud

3

men for nisser er isen det rene vand...

Foto: Benny F. Nielsen

... og nissernes far, julemanden, kommer faktisk sejlende ind i en motorbåd i Juelsminde, når Handelsstandsforeningen afholder det traditionelle "Jul i Julle". Det foregår den 2. december ved museet klokken 11.

Det rene vand er godt og grundigt frosset i Aabenraa, hvor den store skøjtebane genåbner i Genforeningshaven. Og skøjtebanen genåbner ikke kun, den genindvies også. For sæsonen 2023/24 vil skøjtebanen som noget ganske nyt være helt isfri. Et nyt bæredygtigt alternativ til skøjtebanen af is.

Er man ikke så meget til vand, men derimod gløgg, så er muligheden der er i Haderslev. Her kan man nemlig tage en tur på Gløgglich ruten, hvor man kommer rundt i byen og smager på forskellig gløgg. Det foregår alle fredage i december.

4

og dagene flyver af sted som en fugl...

Foto: Horsens Kommune

... Hvis ikke man kan flyve, så er der andre måder at transportere sig rundt med julestemning som medpassager.

I Horsens kan man f.eks. tage en tur med juletoget. Toget kører med afgang fra Igloen hver halve time.

Man kan også vælge at gå og tage med på julet natureventyr i Vejle fortalt som små skattejagter rundt i byens smukke natur. Med børnene kan man opleve eventyret ’Akiko og den hvide hjort’, hvor man skal hjælpe med at redde Rudolf, der er blevet væk i en snestorm – han er sidst set i netop Dyrehaven.

5

Det sørme, det’ snart, det jul!

Foto: Nick Schaadt

Og hvis man elsker, at det netop er jul, så er der tonsvis af julemarkeder og museer, man kan besøge i vores del af landet.

Man kan f.eks. besøge Gram Slot. De to første weekender i december slår slottet dørene op for masser af julestemning med keramik, julede bolcher, julepynt, godt vintertøj og masser af andet hyggeligt.

På Als er der hyggeligt julemarked på den gamle Elstrup Mølle. Møllen er pyntet op og klar med masser af boder, julenisser og julepynt, strik og pynteting i træ, honning til julebag, smykker og juletræssalg samt en café med lidt julegodt til ganen.

Er man mere til museer, så er der gode bud. F.eks. i Brørup, hvor Lillelunds julemuseum genskaber hele universet fra The Julekalender. Man kan se nedgangen til nissehulen, Gertruds køkken og Gammel Noks spilledåse med livsmelodien. Man kan næsten dufte de nystegte frikadeller, øllet i nissehulen og Gertrud Sands kaffe. En del af rekvistterne har ikke været udstillet før. 

Og hvis man kunne tænke sig at følge en vaskeægte sønderjysk julekalender, så er Visit Sønderborg klar til at levere. For hver dag kommer et nyt afsnit i julekalenderen om nissen Kedde. Læs bare her:

Nissen Kedde er gået på pension og er nu klar til at opleve december-hyggen i Sønderjylland - noget han ellers ikke plejer at have tid til. Følg med når Kedde tager på rundtur. Hvem ved - måske du selv bliver inspireret til oplevelser i Sønderjylland?

TV SYD disker også op med et par juleoplevelser i løbet af december, som tager jer med på tur til alt lige fra julevejen i Vejle til Ribes Gertrud Sand og så lige et smut til de bedste til backgammon, voltigering og særlige instrumenter.

Allerede nu kan man muntre sig med et par af oplevelserne, der kommer herunder. Glædelig jul fra det syd- og sønderjyske mediehus.