Venstre-borgmestre freder formands kurmageri - men der er stadig noget, der spøger

Flere Venstre-borgmestre er venligt stemt over forhandlingerne om en SV-regering. Det selvom Venstres formand under valgkampen afviste en bred regering.

Skal man tro Venstre-formand Jakob Ellemann Jensens seneste udmeldinger, så nærmer Venstre og Socialdemokratiet sig hinanden i regeringsforhandlingerne.

I et interview med TV 2 siger han, at de to partier lige nu har "gang i noget, der er rigtigt".

I valgkampen understregede Jakob Ellemann Jensen ellers flere gange, at en bred regering ikke kunne komme på tale.

quote

Jeg er positiv over det, hvis Jakob vurderer, at det er der, vores mandater får mest indflydelse

Stephanie Storbank (Venstre), borgmester, Billund Kommune

Jakob Ellemann Jensen er kommet kritikerne i forkøbet ved selv at kalde det et "løftebrud", hvis en SV-regering skulle blive en realitet.

Men så langt går hans bagland i Syd- og Sønderjylland ikke. I hvert fald ikke de Venstre-borgmestre som TV SYD har talt med.

Tillid og tiltro

Ole Vind, Stephanie Storbank og Mads Sørensen, borgmestre for henholdsvis Hedensted, Billund og Varde Kommuner, bakker nemlig alle op om en bred regering.

- Jeg har hele tiden været for, at vi får lavet en bred regering. Det kan vi så diskutere, om vi får med en SV-regering. Men jeg ved heller ikke, om Jakob ender med at gå i regering, siger Ole Vind, borgmester i Hedensted Kommune.

Og der er tillid og tiltro til, at formanden sørger for at få mest mulig indflydelse.

- Vores ledelse vælger det, der er bedst for os. Jeg er positiv over det, hvis Jakob vurderer, at det er der, vores mandater får mest indflydelse. Så jeg læner mig tilbage i tillid til, at de finder det rigtige, siger Stephanie Storbank, Billund Kommune.

Samme melding er der fra Mads Sørensen, borgmester i Varde Kommune, der har tiltro til, at formanden gør det, der er bedst for partiet.

quote

Jeg synes stadig, at der er noget uafsluttet om hele minksagen

Mads Sørensen (Venstre), borgmester, Varde Kommune

Minkene spøger

Et af de store stridspunkter mellem Venstre og Socialdemokratiet er spørgsmålet om, hvorvidt minksagen skal granskes yderligere.

Her er Venstre gået til valg på, at der skal laves en uvildig advokatundersøgelse af minksagen og om, hvorvidt der er grundlag for en rigsretssag mod nu fungerende statsminister, Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet har derimod brugt konklusionen i minkkommissionens 1.649 sider lange rapport som argument for, at der ikke skulle gøres mere i dén sag.

Her stod der, at Mette Frederiksen så vidt vildledning og manglende lovhjemmel angik "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil".

- Jeg synes stadig, at der er noget uafsluttet om hele minksagen, der skal gerne sættes et punktum. Så jeg håber, at det bliver en del af en eventuel regeringsaftale, at der bliver lavet en advokatundersøgelse af minksagen, siger borgmester i Varde Kommune, Mads Sørensen, der selv var minkavler indtil lukningen af erhvervet.

Han tilføjer:

- Jeg har sluttet fred med min fortid som minkavler. Jeg vil hellere se frem af nu.

Stephanie Storbank og Ole Vind vil ikke svare på spørgsmål om minksagen.

quote

Selvfølgelig er det her (en uvildig advokatundersøgelse, red.) noget, vi taler om i forhandlingslokalet. Selvfølgelig er det noget, vi ikke ser helt ens på. Det er et af de emner, vi diskuterer

Jakob Ellemann Jensen, formand, Venstre

To spørgsmål blæser i vinden

Jakob Ellemann Jensen har tidligere udtalt, at han ikke havde tillid til Mette Frederiksen som statsminister. 

Årsagen skal findes i et opkald, de to ifølge Jakob Ellemann Jensen havde aftenen før statsministerens udmelding om, at alle mink skulle aflives.

Her følte Venstre-formanden, at han "ikke fik hele sandheden".

Så spørgsmålet om, hvorvidt tilliden er genskabt, og om Venstre vil stå fast på en uvildig advokatundersøgelse, blæser lige nu i vinden.

- Jeg mener, at der er brug for et værdigt punktum...

Det er ikke nødvendigvis det samme, vel?

- ... og der mener jeg, at det her ville være en oplagt måde at gøre det på. Selvfølgelig er det her noget, vi taler om i forhandlingslokalet. Selvfølgelig er det noget, vi ikke ser helt ens på. Det er et af de emner, vi diskuterer. Det er, når vi når slutningen af forhandlingerne, at vi ser, hvad vi er blevet enige om, siger Jakob Ellemann-Jensen:

- Vi stiller os ikke op og siger, at noget er ultimativt.