Minister: Vi skal undgå museers konkurs

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil starte en undersøgelse, der skal løse musseers problemer med tilbagebetaling af lån.

En lang række museer har lånt penge i Arbejdsmarkedets Feriefond og står til at skulle betale dem tilbage. Men lånene, som løb over 25 år, blev af mange opfattet som tilskud.

Nu står Vadehavscentret til at skulle betale otte millioner kroner tilbage, mens 1864-musset på Dybbøl Banke skylder to millioner.  Vikingecentret i Ribe, som TV SYD besøgte i forbindelse med sagen i starten af april, lånte 10 millioner tilbage i 1990’erne.

Dengang sagde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), at han ville se nærmere på sagen.

Torsdag meddeler ministeren så, at det er nødvendigt at starte en undersøgelse af sagen for at få mere viden, før det er muligt at komme med et løsningsforslag, der skal redde kulturinstitutionerne fra at gå bankerot.

- Det er jo lige præcis det, vi gerne vil forhindre. Det er også derfor jeg ét, har sat gang i en tilbundsgående undersøgelse med hjælp fra kammeradvokaten, og to at vi på baggrund af den undersøgelse kan finde en varig løsning for at undgå, at de her institutioner går konkurs, siger Troels Lund Poulsen til TV SYD.

Baggrunden for hele problematikken er at et flertal bestående af S, SF, R, K og V tilbage i 2014 besluttede at overføre 280 millioner kroner af Arbejdermarkedets Feriefond til staten.

Ved den lejlighed blev det præciseret, at fondens primære formål er at støtte vanskeligt stillede familier med ferieophold. Det betød, at museerne blev bedt at betaler deres lån tilbage før tid.

Arbejdsmarkedets Feriefond hører under beskæftigelsesområdet